H ΔΕΗ εξαγοράζει την EDS των Σκοπίων

H ΔΕΗ εξαγοράζει την EDS των Σκοπίων

Παρουσία σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων αποκτά η ΔΕΗ, με τη συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας EDS που υπογράφεται, σήμερα Τρίτη, στα Σκόπια.

Τη σύμβαση πρόκειται να υπογράψουν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης με τον ιδιοκτήτη της EDS, και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας, Angusev Litchi.

Η EDS ιδρύθηκε το 2012, με έδρα στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και έχει θυγατρικές στη Σερβία, τη Σλοβακία και το Κόσσοβο. Επιπλέον, είναι μέλος του Ουγγρικού Χρηματιστηρίου Ηλεκτρικής Ενέργειας και διαθέτει άδειες εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Σερβία, στο Κόσσοβο, στην Κροατία, στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία. Πρόσφατα δε, εγκρίθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η άδεια για δραστηριοποίηση της εταιρείας και στην ελληνική αγορά προμήθειας. Σημειώνεται ότι η ίδια η ΔΕΗ ίδρυσε πρόσφατα θυγατρικές στη Βουλγαρία και την Αλβανία.

Η συμφωνία για την εξαγορά, έναντι τιμήματος ύψους 4,8 εκατ. ευρώ, έχει ήδη εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ.

Πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια διείσδυσης της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας της περιοχής, καθώς οι απόπειρες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια δεν ευοδώθηκαν.

Στελέχη της ΔΕΗ επισημαίνουν ότι η EDS μπορεί να αποτελέσει το όχημα για διείσδυση της επιχείρησης στις αγορές των Βαλκανίων, αλλά και για αναζήτηση ευκαιριών στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας. Τονίζουν, επίσης, ότι η επέκταση της ΔΕΗ, εντός και εκτός Ελλάδος, σε νέες αγορές αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τη μείωση του μεριδίου αγοράς στο εσωτερικό, κάτι που εκτός των άλλων αποτελεί και η μνημονιακή υποχρέωση.

Επιπλέον, η EDS έχει ισχυρή παρουσία στην αγορά των Σκοπίων που απελευθερώνεται σταδιακά, με μερίδιο άνω του 60%, κυρίως στον επιχειρηματικό και βιομηχανικό τομέα, αλλά και στη λιανική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter