Η δολοφονία Ζαφειρόπουλου και η υπόθεση Energa

Η δολοφονία Ζαφειρόπουλου και η υπόθεση Energa

Διαβάστε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Documento για την υπόθεση που ασχολείτο ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος και οι αρχές έχουν βάλει στο “μικροσκόπιο”. Μια από αυτές τις υποθέσεις, στην οποία έστρεψαν αμέσως την προσοχή τους είναι η υπόθεση του Αρη Φλώρου, που εκτίει πρωτόδικη ποινή κάθειρξης 21 ετών για το σκάνδαλο της Energa.

  Ο Άρης Φλώρος, με βάση τις καταθέσεις δύο σεσημασμένων Αλβανών κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός σε απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου.

Ανεξάρτητα από το αν η εμπλοκή Φλώρου σε αυτή την πολύ περίεργη ιστορία είναι αληθινή ή σκηνοθετημένη από συμμορία σκληρών ποινικών, ανώτατες αστυνομικές πηγές έλεγαν ότι στην υπόθεση εμπλέκεται και τρίτος κρατούμενος των φυλακών, ο Kl. Lek. που κινούσε τα νήματα ενός ανελέητου εκβιασμού ενόψει της δίκης, τραγικό θύμα του οποίου υπήρξε ο Μιχ. Ζαφειρόπουλος, που θα ήταν ένας από τους συνηγόρους του Αρη Φλώρου.

Η έρευνα γύρω από αυτό το πρόσωπο ίσως αποτελέσει και το κλειδί για την εξιχνίαση της δολοφονίας. Οι άντρες της ΕΛΑΣ, βέβαια, στρέφονται σε πολλές κατευθύνσεις, καθώς ξεσκονίζουν όλες τις υποθέσεις του δικηγόρου, ακόμη και τυχόν δικογραφίες για ναρκωτικά όπου εμπλέκονται σκληρά κυκλώματα, για οπλικά συστήματα, αλλά κυρίως την υπόθεση του Αρη Φλώρου.

Ανίσχυρη θεωρείται, τέλος, η πιθανότητα των καθαρά προσωπικών κινήτρων.

Ξεσκονίζεται από την αρχή η υπόθεση Φλώρου

Η αστυνομία διερευνά λοιπόν από την αρχή και όλα τα στοιχεία της δικογραφίας για την απόπειρα δολοφονίας στην οποία εμπλέκεται ως ηθικός αυτουργός ο Αρης Φλώρος, γνωστός από το αποκαλούμενο σκάνδαλο της Energa-Power με την υπεξαίρεση 256 εκατ. ευρώ από το δημόσιο.

Η εν λόγω απόπειρα δολοφονίας, κατά τραγική σύμπτωση, έχει πολλές ομοιότητες με τη δολοφονία του Μιχ. Ζαφειρόπουλου. Θύμα ήταν ο 62άχρονος Γιώργος Αντωνόπουλος, ο οποίος υπήρξε νομικός εκπρόσωπος του δημοσίου στην πολύκροτη υπόθεση κατά της Energa-Power, αντίδικος δηλαδή του Αρη Φλώρου.

Καθ’ ομολογία φυσικοί αυτουργοί είναι δύο αλλοδαποί, όπως αλλοδαποί φέρονται ότι είναι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, και οι δολοφόνοι του άτυχου Μιχ. Ζαφειρόπουλου.

Οι συγκεκριμένοι δράστες, που σήμερα είναι προσωρινά κρατούμενοι, είχαν στήσει καρτέρι έξω από σπίτι του δικηγόρου στην Πεντέλη. Οπως και οι δράστες της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου, δεν έκαναν καμία κίνηση για να καλύψουν τα χαρακτηριστικά τους, που καταγράφηκαν από το κλειστό κύκλωμα καμερών που λειτουργούσε στο σπίτι του θύματος.

Ο ένας εκ των δύο δραστών κάνοντας χρήση πιστολιού έβαλε στοχευμένα κατά του θύματος, πυροβολώντας τον μία φορά στο κεφάλι. Βλέποντάς τον αιμόφυρτο θεώρησαν ότι ήταν νεκρός κι έφυγαν. Και ο Μιχ. Ζαφειρόπουλος, όμως, δέχτηκε μόνο μία σφαίρα στη θωρακική χώρα, η οποία δυστυχώς τον έπληξε θανάσιμα. Οι αστυνομικές αρχές δίνουν βαρύτητα σε αυτή την υπόθεση και ψάχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, για πιθανό σύνδεσμο εκείνων των δραστών με τους δολοφόνους του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Μυρίστηκαν χρήμα;

Ο Αρης Φλώρος αρνείται την εμπλοκή του στην απόπειρα δολοφονίας του Γ. Αντωνόπουλου και είχε ακουστεί ότι κατηγορεί για εκβίαση τους δύο Αλβανούς δράστες, που ήταν σεσημασμένοι για άλλες εγκληματικές πράξεις και οι οποίοι όταν πολύ αργότερα συνελήφθησαν τον αναγνώρισαν ως τον «Αρη» που τους είχε παραγγείλει τη δολοφονία του δικηγόρου. Είχαν ισχυριστεί μάλιστα ότι δεν πληρώθηκαν για τη «δουλειά» γιατί τελικά ο δικηγόρος επέζησε.

Εδώ εξετάζεται μάλιστα το σενάριο οι δύο Αλβανοί που είχαν στήσει καρτέρι θανάτου στον κ. Αντωνόπουλο όταν στη συνέχεια αντιλήφθηκαν την αντιδικία του με τον Αρη Φλώρο και μυρίστηκαν χρήμα να μεθόδευσαν την εμπλοκή του στην υπόθεση Αντωνόπουλου.

Το ίδιο το θύμα είχε καταγγείλει, αμέσως μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του, ότι πίσω από αυτήν βρισκόταν ο Αρης Φλώρος, καθώς ως νομικός εκπρόσωπος του κράτους και συγκεκριμένα της Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΛΑΓΗΕ (πρώην ΔΕΣΜΗΕ) είχε σφοδρή αντιδικία με τον όμιλο εταιρειών Φλώρου και Μηλιώνη και είχε αρνηθεί τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που του είχαν προτείνει.

Ας ξετυλίξουμε όμως από την αρχή ένα προς ένα τα στοιχεία που συνθέτουν το κουβάρι αυτής της υπόθεσης:

Η μαφιόζικη απόπειρα

Το πρωινό της 3ης Νοεμβρίου του 2014 ο δικηγόρος Γεώργιος Αντωνόπουλος βγήκε από το σπίτι του στην Πεντέλη προκειμένου να μεταβεί στο δικηγορικό του γραφείο, όπως συνήθιζε καθημερινά. Εξω τον περίμεναν δύο εκτελεστές.

Τον πλησίασαν και με την απειλή καλάσνικοφ και πιστολιού του ζήτησαν να τους παραδώσει όσα χρήματα είχε μαζί του. Ο κ. Αντωνόπουλος τους έδωσε ένα τσαντάκι με 30.000 ευρώ και προσωπικά έγγραφα. Στη συνέχεια ο ένας τον πυροβόλησε μία φορά με πιστόλι με σιγαστήρα. Η σφαίρα τραυμάτισε τον δικηγόρο στο αριστερό μέρος του λαιμού κοντά στον λάρυγγα. Οι δύο δράστες θεωρώντας ότι είναι νεκρός επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν. Ο κ. Αντωνόπουλος, αν και βαριά τραυματισμένος, κατάφερε να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό του και να μεταβεί σε νοσοκομείο, όπου παρέμεινε μέχρι τις 7 Νοεμβρίου.

Η ψευδής καταγγελία και ο έλεγχος

Ενάμιση μήνα πριν από την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του, στις 19 Σεπτεμβρίου του 2014, είχε συμβεί ένα περίεργο περιστατικό. Αστυνομικοί τον σταμάτησαν για έλεγχο στο Χαλάνδρι ενώ οδηγούσε. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική καταγγελία σύμφωνα με την οποία ο κ. Αντωνόπουλος είχε μέσα στο αυτοκίνητο όπλο με το οποίο… είχε πυροβολήσει και δολοφονήσει ένα άτομο, στην οδό Μαυρομιχάλη. Η καταγγελία φερόταν να είχε γίνει από έναν άντρα με το όνομα «Κώστας Καραχάλιος» μέσω διαδικτυακής γραμμής, η οποία όπως αποδείχθηκε ήταν από την Κύπρο. Οι αστυνομικοί εξέτασαν το αυτοκίνητο και δεν βρήκαν το παραμικρό. Η καταγγελία αποδείχτηκε ψευδής, με τον κ. Αντωνόπουλο να υποστηρίζει ότι όλα έγιναν προκειμένου να γίνει γνωστό εάν ο ίδιος οπλοφορεί, ώστε σε πιθανή εγκληματική ενέργεια να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα από τους δράστες. Υποστήριξε επίσης ότι παρακολουθούνταν, καθώς την ημέρα εκείνη πράγματι δεν είχε ακολουθήσει το συνηθισμένο του δρομολόγιο κι αντί της οδού Χαριλάου Τρικούπη που διέσχιζε καθημερινά, πήγε από την οδό Μαυρομιχάλη λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης.

«Ο ηθικός αυτουργός»

Επτά ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του, στις 10 Νοεμβρίου του 2014 ο Γ. Αντωνόπουλος στέλνει επιστολή προς τους διευθύνοντες την ΛΑΓΗΕ, στην οποία αφού περιγράφει αναλυτικά το σκάνδαλο της Energa Power αλλά και όλες οι νομικές κινήσεις του γραφείου του αναφέρει: «Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2014 και κατόπιν προσκλήσεως του συναδέλφου μου, Παναγιώτη Μπαλτάκου, συναντήθηκα με τον Αριστείδη Φλώρο, ο οποίος παρουσία του συναδέλφου μου, μου δήλωσε ότι ήθελε να βρεθεί μια εξωδικαστική λύση της αντιδικίας. Του κατέστησα σαφές ότι ούτε εγώ μπορούσα να εισηγηθώ, ούτε εσείς να αποδεχτείτε μια τέτοια πρόταση, η οποία θα οδηγούσε σε απαλλαγή από τα ποινικά αδικήματα που τους αποδίδονται, αφού θα μετέτρεπε μια αξιόποινη πράξη σε αστική διαφορά, χωρίς να έχει διασφαλιστεί πλήρως η αποπληρωμή των απαιτήσεων της ΛΑΓΗΕ».

Στη συνέχεια ο κ. Αντωνόπουλος τονίζει ότι έκανε αντιπρόταση στον κ. Φλώρο υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα του δημοσίου. Ομως «ο Αρης Φλώρος εξεμάνη, μου δήλωσε ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν κι η επιμονή μου σε αυτήν τη λύση γίνεται επειδή θέλω να τον δω να καταδικάζεται και να φυλακίζεται και αποχώρησε σε έξαλλη κατάσταση».

«Από ιδιαίτερα αξιόπιστο άνθρωπο», συνεχίζει, «του οποίου δεν έχω την έγκριση να αποκαλύψω το όνομα, έχω την ενημέρωση ότι ο κ. Φλώρος δηλώνει ευθέως ότι εκείνοι οι οποίοι συνέβαλαν στην “καταστροφή”, όπως ο ίδιος θεωρεί, της ζωής του, στους οποίους συμπεριλαμβάνει εμένα και μάλιστα ως πρώτον στη σειρά, θα έχουν ανάλογη μεταχείριση και τύχη… Με δεδομένο ότι τόσο από την επαγγελματική μου δραστηριότητα όσο και από την κοινωνική μου ζωή δεν έχω καμία άλλη προσωπική διένεξη με οποιονδήποτε, καταλήγω ευλόγως στο συμπέρασμα, το οποίο έχω γνωστοποιήσει στις αστυνομικές αρχές αλλά και στον ίδιο τον Αρη Φλώρο, διά των δικηγόρων του, ότι αυτός είναι ο ηθικός αυτουργός της εναντίον μου δολοφονικής επίθεσης».

Το γενετικό υλικό

Στις 18 και 22 Νοεμβρίου 2014 ο κ. Αντωνόπουλος κλήθηκε να αναγνωρίσει δύο άντρες οι οποίοι είχαν συλληφθεί έπειτα από πληροφορία που είχε δώσει στις αρχές ένας άντρας γεωργιανής καταγωγής. Ο κ. Αντωνόπουλος αναγνώρισε αρχικά ότι αυτοί ήταν οι δράστες. Ωστόσο το γενετικό αποτύπωμα που εντοπίστηκε στον χώρο του εγκλήματος δεν είχε σχέση με αυτούς. Στις 27 Νοεμβρίου 2014 ο κ. Αντωνόπουλος προσήλθε εκ νέου ενώπιον των ανακριτικών αρχών και αναγνώρισε τον Olti Dulce, μέσα από φωτογραφίες που του επιδείχθηκαν, ως τον άνθρωπο που τον πυροβόλησε. Μια και ο Olti Dulce είχε διαφύγει εκτός Ελλάδας, οι αστυνομικοί ρώτησαν σχετικά τον συλληφθέντα για το περιστατικό στο Μικρολίμανο Arber Bako. Ωστόσο ο τελευταίος αρνήθηκε τα πάντα.

Οι συλλήψεις των δραστών

Στα τέλη Αυγούστου του 2016 ο Olti Dulce συνελήφθη στα σύνορα Σκοπίων – Βουλγαρίας στην προσπάθειά του να έρθει στην Ελλάδα. Σε δωμάτιο ξενοδοχείου που διέμεναν οι Olti Dulce και Arber Bako είχε εντοπιστεί γενετικό υλικό του πρώτου παρόμοιο με αυτό που είχε ανιχνευτεί στα τσιγάρα που βρέθηκαν έξω από το σπίτι του κ. Αντωνόπουλου, με αποτέλεσμα να έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις 4 Δεκεμβρίου του 2014.

Στις 4 Οκτωβρίου 2016 ο Olti Dulce παραδέχτηκε στην απολογία του ότι αυτός είχε πυροβολήσει τον δικηγόρο και κατονόμασε τον Arber Bako ως συνεργό του και τον άνθρωπο που κρατούσε το καλάσνικοφ. Σε αυτή την πρώτη απολογία ο Olti Dulce δεν ανέφερε καθόλου το όνομα του Αριστείδη Φλώρου. Στις 16 Νοεμβρίου του 2016 ο Olti Dulce εμπλέκει για πρώτη φορά τον Αριστείδη Φλώρο. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, στα τέλη του Οκτώβρη του 2014 ο ίδιος μαζί με τον Arber Bako μετέβησαν σε πλατεία της Κηφισιάς. Εκεί ήρθαν δύο αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν τέσσερα με πέντε άτομα. Ο ένας ήταν καλοντυμένος και φορούσε κοστούμι, ενώ οι υπόλοιποι φερόταν να ήταν οι σωματοφύλακές του. Το όνομά του, σύμφωνα με τον Olti Dulce, ήταν «Αρης». Ο Arber Bako φέρεται να συνομίλησε με τον «Αρη». Στη συνέχεια πλησίασε τον Olti Dulce και του είπε για «μία δουλειά» την οποία του ανέθετε ο «Αρης». Η δουλειά ήταν να «φάνε έναν δικηγόρο» και θα λάμβαναν αμοιβή ύψους 100.000 ευρώ.

«Αυτό τον Αρη εγώ τον θυμάμαι σαν πρόσωπο. Αν μου επιδειχθούν φωτογραφίες πιστεύω ότι θα μπορέσω να τον αναγνωρίσω».

Το περιεχόμενο της κατάθεσής του επιβεβαίωσε με συμπληρωματική του κατάθεση την ίδια μέρα και ο Arber Bako. Οπως ανέφερε, πράγματι υπήρξε συνάντηση σε πλατεία της Κηφισιάς με έναν «καλοντυμένο» με το όνομα «Αρης», ο οποίος και του ζήτησε να «σκοτώσει» έναν άνθρωπο, του οποίου τη διεύθυνση του έδωσε. «Μου επέδειξε μια φωτογραφία όπου απεικονιζόταν το σπίτι του και έξω από αυτό το αυτοκίνητό του» ανέφερε στην κατάθεσή του ο Arber Bako και συνέχισε:

«Μου είπε ότι γι’ αυτήν τη δουλειά θα μου έδινε 100.000 ευρώ. Μου είπε χαρακτηριστικά ότι αφού θα άκουγε από την τηλεόραση ότι τελείωσε η δουλειά ήξερα πού θα τον έβρισκα, δηλαδή μέσω των γνωστών μου από τους οποίους κλείστηκε το ραντεβού».

Εξι μέρες μετά, σε άλλη συμπληρωματική τους απολογία, αναγνώρισαν από φωτογραφίες ως «Αρη» τον Αριστείδη Φλώρο της υπόθεσης Energa – Hellas Power. Σύμφωνα επίσης με τις καταθέσεις τους, τελικά δεν πληρώθηκαν επειδή «η δουλειά δεν έγινε».

Αρης Φλώρος: Δεν έχω σχέση

Ο ίδιος ο Αρης Φλώρος όταν κλήθηκε σε απολογία στις 12 Δεκεμβρίου 2016 δήλωσε αθώος. Υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί των δύο Αλβανών είναι δημιουργήματα της φαντασίας τους και αποτείνουν στο να τον ενοχοποιήσουν άδικα. Είπε ακόμα ότι οι ισχυρισμοί του θύματος περί ύπαρξης κινήτρων στο πρόσωπό του απέχουν πολύ από την αλήθεια και άφησε σαφείς αιχμές για επισκέψεις του κ. Αντωνόπουλου στις φυλακές των Χανίων, όπου κρατούνταν ο Arber Bako κατά το διάστημα από 22 Ιανουαρίου 2016 έως 15 Φεβρουαρίου 2016, με προφανή σκοπό να τον πείσει να ομολογήσει τη συμμετοχή του στη δολοφονική επίθεση και να εμπλέξει και τον ίδιο ως ηθικό αυτουργό. Επειτα από αίτημά του εξετάστηκε αρχιφύλακας των φυλακών Χανίων, ο οποίος υποστήριξε ότι πράγματι ο κ. Αντωνόπουλος είχε πάει στη φυλακή, όπου όμως συνάντησε έναν άλλον κρατούμενο, τον Kl. Lek.

O τελευταίος εξετάστηκε επίσης και είπε ότι ο ίδιος είχε καλέσει τον δικηγόρο γιατί ήξερε στοιχεία για την υπόθεσή του και ότι είχε μιλήσει στις φυλακές με τον Arber Bako, ο οποίος του είχε πει ότι «τη δουλειά τούς είχε βάλει να την κάνουν κάποιος με το όνομα Αρης, χωρίς να ξέρει άλλα στοιχεία του».

Ο ρόλος του τρίτου προσώπου

Η αστυνομία τώρα διερευνά το ενδεχόμενο ο Kl. Lek., γνωρίζοντας και από τον Τύπο την ιστορία με την Energa και τον Αρη Φλώρο, να έστησε την εμπλοκή του στην απόπειρα προκειμένου στη συνέχεια να του ζητήσουν χρήματα.

Μάλιστα, ανώνυμη επιστολή που έφτασε αργότερα στον ανακριτή έλεγε ότι το καλοκαίρι του 2016 ο Kl. Lek μαζί με τον Arber Bako είχαν ξυλοκοπήσει στη φυλακή τον Olti Dulce και ότι ο δικηγόρος του Arber Bako (που είχε επίσης δώσει τον Αρη Φλώρο) ήταν στενός συνεργάτης του κ. Αντωνόπουλου, ο οποίος τον πλήρωνε μάλιστα έπειτα από συμφωνία με τον Kl. Lek.

Ο ανακριτής κάλεσε ξανά τον ίδιο αρχιφύλακα, γιατί αν κάτι τέτοιο ήταν αλήθεια ετίθετο θέμα αξιοπιστίας των μαρτυρικών καταθέσεων. Ομως ο αρχιφύλακας κατέθεσε ότι δεν μπορεί να είχε γίνει ξυλοδαρμός γιατί οι Kl. Lek και Olti Dulce εκείνο το διάστημα δεν ήταν κρατούμενοι στις ίδιες φυλακές. Καθώς επίσης ότι η καταγγελία ότι ο Arber Bako είχε πάρει δικηγόρο τον συνεργάτη του κ. Αντωνόπουλου για υπόθεση ναρκωτικών δεν ισχύει γιατί ουδέποτε είχε κατηγορηθεί για τέτοια υπόθεση.

Υστερα από όλα αυτά οι ισχυρισμοί του Αρη Φλώρου θεωρήθηκαν αναξιόπιστοι, όπως και το περιεχόμενο της επιστολής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter