Η εκτέλεση των «18» στο Χρισσό Φωκίδας κι ο παππούς του ΓΓ του ΚΚΕ

Η εκτέλεση των «18» στο Χρισσό Φωκίδας κι ο παππούς του ΓΓ του ΚΚΕ

Μνήμες αντίστασης και ιστορίες αγώνα στους πρόποδες του Παρνασσού. Και κάτι παραπάνω για τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος, την Κυριακή (20/5), θα βρίσκεται στο Χρισσό Φωκίδας.

Στις 11 το πρωί, θα παραστεί στην εκδήλωση του Παραρτήματος Φωκίδας της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ), προς τιμήν των 18 πατριωτών που εκτελέστηκαν εκεί, στη θέση «Πασχάλι», από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής, τον Απρίλη του 1944 . Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες ήταν και ο παππούς του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο θείος του, ο Κώστας Κουτσούμπας.

Ο ίδιος ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε αναφερθεί στην εκτέλεσή τους, σε συνέντευξή του, προ πενταετίας, στην εφημερίδα «Ωρα της Φωκίδας», λέγοντας:

«Ο παππούς μου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ήταν παππάς και δάσκαλος, ήταν υπεύθυνος του ΕΑΜ και της Εθνικής Αλληλεγγύης της επαρχίας Δομοκού. Τότε τον έπιασαν μαζί με το μεγαλύτερο γιο του Κώστα, τον αδερφό του πατέρα μου δηλαδή, τους πήγαν στη γκεστάπο στη Λαμία, τους βασάνισαν και μετά τους έφεραν στις φυλακές της Άμφισσας και τους εκτέλεσαν τελικά έξω από το Χρισσό».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter