Η Ελλάδα εκπλήρωσε όλα τα προαπαιτούμενα, ανοίγει ο δρόμος για την δόση

Η Ελλάδα εκπλήρωσε όλα τα προαπαιτούμενα, ανοίγει ο δρόμος για την δόση

 Καλύφθηκαν όλες οι προϋποθέσεις και έκλεισαν όλα τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, αναφέρεται στην έκθεση συμμόρφωσης που δόθηκε στην δημοσιότητα μία μέρα πριν από τη συνεδρίαση του κρίσιμου Εurogroup για το χρέος

Πλέον, το πρόγραμμα του ESM είναι σε τροχιά, ανοίγοντας το δρόμο για την τελευταία εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα ενός ποσού απαιτούμενου να καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης καθώς και ενός ποσού για το χτίσιμο του μαξιλαριού διαθεσίμων.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν, τόσο το 2019 ((περικοπές συντάξεων και αντίμετρα όπως το επίδομα στέγης), όσο και το 2020 (περικοπή αφορολόγητου αλλά μείωση συντελεστών και ΕΝΦΙΑ). Παράλληλα, καταγράφει ότι ήδη έχει ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί ένα πακέτο στοχευμένων παροχών με προοπτική την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας, το οποίο θα τεθεί θα τεθεί σταδιακά σε ισχύ τόσο το 2019 όσο και το 2020.

Στο Compliance report ως βασικό μακροοικονομικό σενάριο έως το 2022 παραμένει ο ρυθμός ανάπτυξης 1,9% του ΑΕΠ φέτος, 2,3% το 2019 και 2020, 2,1% το 2021 και 1,8% το 2022. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η δόση του ESM μπορεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από 10 δις. ευρώ.

«Η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί στην πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια του προγράμματος του ESM και να ενισχύσει τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάκαμψη, κυρίως μέσω της συνέχισης και ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν με το πρόγραμμα και μέσω της διασφάλισης ότι θα προστατευθούν οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν». 

Σε άλλο σημείο αναφέρεται: «Η Ενισχυμένη Εποπτεία, όπως ορίζεται στο Άρθρο 2 της Οδηγίας 472/2013 της Ε.Ε., μπορεί να προσφέρει ένα εύλογο και εύρωστο πλαίσιο που θα διασφαλίζει την ολοκλήρωση, την συνέχεια και την παράδοση μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από τομείς που καλύπτει το πρόγραμμα του ESM. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται πλήρως ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν εύλογες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές μακροπρόθεσμα, βασιζόμενες στις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν κατά το πρόγραμμα του ESM. Έχουν παρουσιάσει μια περιεκτική Αναπτυξιακή Στρατηγική στο Eurogroup. H εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα στηριχτεί επιπρόσθετα και από “Το Σχέδιο Συνεργασίας και Στήριξης” που υπέγραψαν οι ελληνικές αρχές με τις Υπηρεσίες Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την συνεχή παροχή τεχνικής βοήθειας που θα στηρίξει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια».

Αντικειμενικές αξίες

Στην έκθεση τονίζεται ακόμα ότι θα πρέπει να γίνει ισορρόπηση των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές ζώνης. Για τις περιοχές που οι εμπορικές αξίες ήταν υψηλότερες από τις τιμές ζώνης έγινε μόνο ένα μέρος της ανοδικής διόρθωσης και στο κείμενο της έκθεσης τονίζεται ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να αυξήσουν άλλες δύο φορές τις τιμές ζώνης το 2019 και το 2020. Μάλιστα το 2019 θα καλυφθεί το 50% της διαφοράς και το 2020 το υπόλοιπο 50%.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2018/06/20/5b2a8454cd3a1805150aebd4.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter