Η Ελλάδα θρηνεί – Στους 74 οι νεκροί – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (Video & Photos)

Η Ελλάδα θρηνεί – Στους 74 οι νεκροί – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (Video & Photos)

Στους 74 ανέρχονται οι νεκροί που έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από τις Αρχές στη μεγάλη πυρκαγιά της Αν. Αττικής, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη.

164 ενήλικοι και 23 παιδιά έχουν τραυματιστεί, 11 άτομα παραμένουν διασωληνωμένα με σοβαρά εγκαύματα, ενώ έχουν καεί πάνω από 1.000 σπίτια, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Ο Πρωθυπουργός σε διάγγελμά του δήλωσε ότι κανείς και τίποτα δεν θα ξεχαστεί και πως κανένας από τους πληγέντες δεν θα μείνει αβοήθητος.

Τραγική εικόνα σήμερα το πρωί όταν εντοπίστηκαν 26 άτομα καμένα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σε οικοπεδικό χώρο στην περιοχή Ζούγκλα στο Μάτι. Πολλά από τα θύματα βρέθηκαν αγκαλιασμένα στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τις φωτιές

Ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι οι αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί καθώς υπάρχουν αναφορές στο Κέντρο της Πυροσβεστικής, στην Αστυνομία και στο Λιμενικό για δεκάδες αγνοούμενους. Η κ. Μαλλίρη έκανε έκκληση στους συγγενείς των αγνοουμένων να επικοινωνούν στον τηλ. αριθμό 199 για να δηλώσουν τους ανθρώπους που αναζητούν δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες.

22:40 Σε δηλώσεις του στον Alpha, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης ανέφερε ότι 40 άτομα αγνοούνται στον Μαραθώνα και πως 1.000 περίπου σπίτια έχουν καεί. Παράλληλα ανέφερε ότι: “Κάηκε το σπίτι μου. Ευτυχώς γιατί όταν καίγονται δίπλα τα άλλα, τότε ίσως είναι καλύτερα που κάηκε και το δικό μου”.

21:40 Ο Πάπας Φραγκίσκος προσεύχεται για τα δεκάδες θύματα λόγω των πυρκαγιών στην Ελλάδα και προσφέρει ενθάρρυνση στους πυροσβέστες και στα πληρώματα διάσωσης, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιος Πιέτρο Παρόλιν, απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον ελληνικό λαό και στην Εκκλησία της Ελλάδας για τους 74 νεκρούς από τις καταστροφικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν κοντά στην Αθήνα.

21:35 Η πΓΔΜ προσφέρει 6 εκατομύρια δηνάρια (97.000 ευρώ) ως έκτακτη βοήθεια στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα, που κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, έγραψε σήμερα στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η χώρα του έχει έτοιμα κεφάλαια να διαθέσει στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις πυρκαγιές. Η κυβέρνηση της πΓΔΜ πρόκειται επίσης να δημιουργήσει ένα συντονιστικό όργανο, το οποίο θα παρακολουθεί καθημερινά την κατάσταση και θα συντονίζει το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας η οποία θα συμφωνηθεί με τους απαραίτητους θεσμούς στην Ελλάδα και με την πόλη της Αθήνας.

21:20 Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για την πορεία των επιχειρήσεων στα μέτωπα των πυρκαγιών, καθώς και για τα πρώτα μέτρα στήριξης των πληγέντων και αντιμετώπισης των συνεπειών στις πληγείσες περιοχές, μέχρι να ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή των καταστροφών.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τη συνδρομή της Εκκλησίας της Ελλάδος σε όσους συμπολίτες μας έχουν ανάγκη στις πληγείσες περιοχές.

21:10 Το Γενικό Επιτελείο Στρατού προχώρησε σήμερα σε έλεγχο και καταγραφή των φθορών που προκάλεσε η χθεσινή φονική πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ), στην περιοχή του Αγ. Ανδρέα Αττικής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ, 10 οικήματα υπέστησαν ολική καταστροφή, 22 οικήματα υπέστησαν επισκευάσιμες φθορές (κυρίως στα εξωτερικά τους κουφώματα)και 60 οικήματα υπέστησαν φθορές στη στέγη τους. Το ΓΕΣ έχει ήδη ξεκινήσει ενέργειες αποκατάστασης των φθορών.

20:50 Μεταξύ των αγνοουμένων, βρίσκεται και το όνομα της γνωστής ηθοποιού Χρύσας Σπηλιώτη, η οποία βρισκόταν στο σπίτι της στο Μάτι και τα ίχνη της έχουν χαθεί. Το όνομα της γνωστής ηθοποιού έχει προστεθεί στην ψηφιακή βάση δεδομένων για τους αγνοούμενους, η οποία ανανεώνεται διαρκώς.

Η Χρύσα Σπηλιώτη, ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης, έγινε ευρέως γνωστή, μέσα από τη σειρά «Καρέ της Ντάμας». Στη συνέχεια έκανε εμφανίσεις σε διάφορους τηλεοπτικούς ρόλους όπως στο «10 Λεπτά Κήρυγμα». Εκεί που αφοσιώθηκε όμως είναι το θέατρο και η συγγραφή έργων.

20:20 Πληρότητα σε μονάδες αίματος εμφανίζει το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να ζητείται από τον κόσμο που συρρέει εκεί να πάει σε κάποιο άλλο νοσοκομείο προκειμένου να δώσει αίμα για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές.

Στο μεταξύ ουρές σχηματίστηκαν και στα άλλα δημόσιο νοσοκομεία όπου κόσμος φτάνει προκειμένου να δώσει αίμα.

Οι πολίτες που επιθυμούν μπορούν να δώσουν αίμα και παράγωγά του για τους εγκαυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία στο Γ.Ν.ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ «ΘΡΙΑΣΙΟ» και στο Γ.Ν. «Η ΕΛΠΙΣ», με εκτάκτως διευρυμένο ωράριο 9:00 π.μ. – 20:00 μ.μ.

Επίσης όπως αναφέρει το ΕΚΕΑ, μπορούμε να προσφέρουν αίμα σε όλη τη χώρα, στις πλησιέστερες Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας και να στηρίξουν την Εθελοντική Αιμοδοσία που πραγματοποιείται την Τετάρτη 1 & Πέμπτη 2 Αυγούστου στο Μετρό Συντάγματος.

20:15 Ο Δήμος Ιλίου προχωρά στη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τη στήριξη των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές, στο Δημαρχιακό Μέγαρο «Βασίλειος Κουκουβίνος» και ώρες 08:00 έως 22:00.

Τα είδη πρώτης ανάγκης που συλλέγονται είναι τα εξής:

• Εμφιαλωμένα νερά

• Χυμοί

• Γάλα μακράς διαρκείας

• Κρουασάν

• Μπισκότα

• Φρυγανιές

• Κονσέρβες

• Μωρομάντηλα

• Γάζες και βαμβάκι

• Αντισηπτικό υλικό

• Γάντια μιας χρήσης

• Οινόπνευμα

• Αντιβιoτικές κρέμες

• Αναλγητικά

20:00 Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επιστολή, στην οποία εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια για τις τραγικές συνέπειες των δασικών πυρκαγιών, που μαίνονται σε πολλές περιοχές της χώρας μας.

Παράλληλα, ο κ. Πούτιν σημειώνει ότι η Ρωσία ειλικρινώς συμμερίζεται το πένθος του αδελφικού λαού της Ελλάδας και εκφράζει την συμπαράσταση και υποστήριξη του ρωσικού λαού στους συγγενείς και οικείους των θυμάτων, καθώς και τις ευχές τάχιστης ανάρρωσης σε όλους τους τραυματίες.

Κλείνοντας την επιστολή του, υπογραμμίζει την ετοιμότητα της Ρωσίας να παράσχει απαραίτητη βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της καταστροφής.

19:30 Πάνος Καμμένος: Συγκινητικό το ενδιαφέρον και η προσφορά για αλληλεγγύη των πολιτών, των στρατιωτικών αλλά και φίλων συμμάχων υπουργών Άμυνας

18:35 Τη δωρεάν αποστολή βοήθειας με απλά δέματα εσωτερικού από όλα τα ταχυδρομικά καταστήματα της χώρας έως και τις 31 Αυγούστου 2018 αποφάσισε η διοίκηση των ΕΛΤΑ, θέλοντας να στηρίξει τους πυρόπληκτους της Αττικής.

Τα είδη που θεωρούνται απαραίτητα είναι:

– Εμφιαλωμένα νερά,

– Χυμοί,

– Τρόφιμα που διατηρούνται εκτός ψυγείου και κατά προτίμηση άμεσης κατανάλωσης (κονσέρβες, συσκευασμένα κρουασάν, μπισκότα, φρυγανιές, κ.λπ.),

– Γάλατα μακράς διαρκείας τα οποία διατηρούνται εκτός ψυγείου, π.χ. εβαπορέ.

Τα ταχυδρομικά καταστήματα που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, λειτουργούν κανονικά.

«Όλοι τώρα μπορούν να βοηθήσουν έμπρακτα, καταθέτοντας ένα δέμα βοηθείας στο κοντινότερο ταχυδρομικό Κατάστημα σε όλη την Ελλάδα» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα ΕΛΤΑ.

18:20 Ύστερα από την κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους για τα θύματα των πρόσφατων πυρκαγιών από τον Πρωθυπουργό της Χώρας, Αλέξη Τσίπρα, ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης αποφάσισε τη μεσίστια έπαρση της σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια από την 24η Ιουλίου έως και την 26η Ιουλίου 2018, καθώς και την αναστολή των δημόσιων εορταστικών εκδηλώσεων

Επίσης, αποφασίστηκε ότι θα τελεσθούν με δημόσια δαπάνη οι κηδείες των θυμάτων των πυρκαγιών.

18:10 Σε επιφυλακή είναι το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού και ιδιαιτέρως οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων, προκειμένου να συμβάλουν στην κάλυψη εκτάκτων αναγκών των πυρόπληκτων περιοχών των δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνα. 

Ήδη, αποθέματα του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων σε φάρμακα, τρόφιμα μακράς διαρκείας και είδη προσωπικής υγιεινής, έχουν συγκεντρωθεί και θα αποσταλούν άμεσα. Όσοι πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης ή επιθυμούν να συνδράμουν, μπορούν να επικοινωνήσουν με το 1595, την 24ωρη γραμμή επικοινωνίας του δήμου Αθηναίων, προκειμένου να συντονιστεί η μεταφορά και η παράδοσή τους, όπου αυτό είναι αναγκαίο. 

Επίσης, οι πολίτες μπορούν να παραδίδουν φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης και στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών (Δομοκού 1, Σταθμός Λαρίσης), με τηλέφωνο επικοινωνίας το 15422. Ακόμη , ο δήμος Αθηναίων έχει ενεργοποιήσει το δίκτυο των συνεργαζόμενων εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με στόχο να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία τους στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

17:35 Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στην περιοχή Μάτι, όπου πέρασε η ολέθρια πυρκαγιά χθες.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της εκπροσώπου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλας Μαλλίρη, ο αριθμός των νεκρών έχει ανέβει στους 74, ενώ ο συνολικός αριθμός τραυματιών είναι 164 ενήλικες και 23 παιδιά.

17:25 Δώδεκα παιδιά πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν με προβλήματα λόγω των πυρκαγιών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Στα Νοσοκομεία Παίδων παραμένουν ακόμη έντεκα παιδιά.

17:20 Μαζικά μηνύματα αλληλεγγύης στην Ελλάδα για την ανείπωτη τραγωδία που προκάλεσαν οι φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική, εκφράζουν ηγέτες κρατών από όλον τον κόσμο.

16:55 Ο Δήμος Μαραθώνα, με τη στήριξη του ΟΠΑΠ, άνοιξε και φιλοξενεί ήδη πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές, στην Ε’ Κατασκήνωση του Μαραθώνα, στον Άγιο Ανδρέα. Εκεί βρίσκεται η κινητή μονάδα υγείας του Χαμόγελου του Παιδιού «Ιπποκράτης», η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων «ΟΠΑΠ στη Γειτονιά», ώστε να προσφέρει ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη. Παράλληλα, στους πληγέντες προσφέρονται τρόφιμα και νερό.

Η καταγραφή των στοιχείων των πληγέντων από τον δήμο, για τη φιλοξενία τους στην Ε’ Κατασκήνωση, γίνεται στα τηλέφωνα 22943-20537 και 22943-20511.

16:50 Με αντικείμενο την αποτίμηση των καταστροφών στις περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, συνεδριάζει εκτάκτως στις 11 το πρωί της Τετάρτης 25 Ιουλίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου (Αραφηνίδων Αλών 12 – Ραφήνα).

Θα συζητηθεί επίσης η αναγκαιότητα εκπόνησης ενός αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Έκτακτων Περιστατικών καθώς και η διαμόρφωση αντίστοιχου Σχεδίου για κάθε Δήμο. Παράλληλα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα διαμορφώσουν ολοκληρωμένη πρόταση για τη λήψη μέτρων ανακούφισης των πολιτών που επλήγησαν.

Εν τω μεταξύ σήμερα στις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ στο Δήμο Ραφήνας, προκειμένου να γίνει μία πρώτη καταγραφή των επιπτώσεων της πυρκαγιάς αλλά και να υπάρξει ένας συντονισμός για τις περαιτέρω ενέργειες που απαιτούνται.

16:44 Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Ο πόνος των πληγέντων μάς αγγίζει όλους», ανέφερε η Μέρκελ, ενώ πρόσφερε και τη βοήθεια της Γερμανίας στην Ελλάδα.

16:42 Αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της αστυνομίας, η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Μαραθώνος. Παράλληλα, κλειστή παραμένει η οδός Ποσειδώνος στο Μάτι, από το Κόκκινο Λιμανάκι μέχρι τη διασταύρωση με την οδό Αγίου Ανδρέα. Επίσης, κλειστή παραμένει και η οδός Κυανής Ακτής στο Μάτι, από τη λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι την Ποσειδώνος.

16:40 «Οι σκέψεις μου είναι με όλους εκείνους που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Το ΝΑΤΟ στέκεται αλληλέγγυο προς τον ελληνικό λαό σε αυτήν τη δύσκολη ώρα» έγραψε, σε ανάρτησή του στο προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο γγ της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

16:35 Σύσσωμος ο ελληνικός αθλητισμός στέκεται στο πλευρό των πληγέντων από τις φονικές πυρκαγιές.

16:31  Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Έλληνα ομόλογο του, Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στους οποίους εξέφρασε τον συγκλονισμό του ιδίου, της κυβέρνησης και του κυπριακού λαού για την τραγωδία από την πύρινη λαίλαπα. Επίσης, ανέφερε ότι, αν ζητηθεί, η Κύπρος θα στείλει νέα αποστολή πυροσβεστών.

16:26 Ανοιχτή βάση δεδομένων για τους αγνοούμενους από τις φωτιές σε Μάτι και Ραφήνα

Η ανοιχτή ψηφιακή βάση δεδομένων που τις τελευταίες ώρες βρίσκεται στον «αέρα» έχει μέχρι στιγμής 17 αγνοούμενους ανθρώπους τους οποίους ψάχνουν οι δικοί τους.

Μεταξύ των αγνοουμένων, παιδιά, ζευγάρια αλλά και ηλικιωμένοι άνθρωποι που η τύχη τους αγνοείται.

Μπορείτε να δείτε την βάση δεδομένων ΕΔΩ

16:26 Ανακοίνωση του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου 

Για όσους θέλετε να δώσετε αίμα, μπορείτε να το κανετε σε κάθε σταθμό αιμοδοσίας της χώρας με αποδέκτη «ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ» η οποία διατηρείται στο ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ).

16:26 Ανακοίνωση του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου 

Παρακαλούμε μη στέλνετε ρουχισμό και τρόφιμα. Αυτή τη στιγμή έχουμε πλήρεις προμήθειες σε αυτά τα είδη . Για οποιοδήποτε είδος τυχόν χρειαστούμε θα ενημερώσουμε εντός των επόμενων ωρών.

Ευχαριστούμε θερμά για την συμπαράσταση!

https://www.facebook.com/municipality.rafina.pikermi/posts/2008965862470002

Ανακοίνωση

Παρακαλούμε μη στέλνετε ρουχισμό και τρόφιμα. Αυτή τη στιγμή έχουμε πλήρεις προμήθειες σε αυτά τα είδη . Για…

Gepostet von Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου am Dienstag, 24. Juli 2018

16:25 Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, για την εξέλιξη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την περίθαλψη των πληγέντων και τη λήψη μέτρων για τη φύλαξη των σπιτιών στις πληγείσες περιοχές

Η σύσκεψη με τη συμμετοχή υπουργών και άλλων αρμόδιων παραγόντων πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

16:20 Οι μεγάλες πυρκαγιές σε δύο μέτωπα της Αττικής, της Κινέτας και της Καλλιτεχνούπολης, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 60 άτομα και 183 τραυματίστηκαν, σε Μάτι, Νέο Βουτζά και Ραφήνα, σύμφωνα με τα έως τώρα επίσημα στοιχεία, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με την αρωγή του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και όλου του κρατικού μηχανισμού, συνεχίζουν να δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες.

16:10 Δύο Πολωνοί, μια μητέρα και ο γιος της, είναι μεταξύ των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, όπως επιβεβαίωσε σήμερα το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επικαλείται το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

16:06 «Είμαστε βαθιά λυπημένοι για την απώλεια ζωών» γράφει σε ανάρτηση στο Twitter η πρεσβεία της Σουηδίας στην Ελλάδα. Στην ίδια ανάρτηση εκφράζει βαθύτατα συλλυπητήριά για τα θύματα των πυρκαγιών στην Αττική και επισημαίνει ότι η αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κρίσιμη σε αυτές τις περιστάσεις.

16:00 Την αλληλεγγύη της προς τον ελληνικό λαό και τις αρχές σε αυτή τη δύσκολη εποχή και τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων, εκφράζει η πρεσβεία του Καναδά στην Ελλάδα.

«Βαθύτατα λυπημένοι από τις απώλειες ζωών στις πυρκαγιές στην Αττική. Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας προς τον ελληνικό λαό και τις αρχές σε αυτή τη δύσκολη ώρα και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους αγαπημένους των πληγέντων» γράφει σε ανάρτησή της στο Twitter.

15:52 Στο πλαίσιο της κινητοποίησης των Αρχών για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, είχε επικοινωνία από το πρωί με όλους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, για να προσφέρουν δωρεάν χρόνο ομιλίας και δεδομένα προς τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, οι οποίοι συνεχίζουν να αναζητούν τους οικείους τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταπόκριση των παρόχων ήταν θετική.

Σε σχετικό tweet του, ο κ. Παππάς αναφέρει: Το πρωί είχαμε επικοινωνία με εκπροσώπους των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Η άμεση ανταπόκρισή τους και η παροχή δωρεάν υπηρεσιών προς τους πολίτες που διαμένουν στις πληγείσες περιοχές είναι θετική.

15:33 «Οι πολίτες μας με μεγάλη θλίψη ενημερώθηκαν για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, γύρω από την Αθήνα» γράφει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και επισημαίνει: «Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας στον φίλο ελληνικό λαό και τα βαθιά μας συλλυπητήρια για τις χαμένες ζωές ολόκληρων οικογενειών που σε αυτή την τρομερή τραγωδία έχασαν τους αγαπημένους τους και τους φίλους τους».

15:30 Σε εξέλιξη είναι η σύσκεψη, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για το θέμα των πυρκαγιών.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν υπουργοί, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναυάρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης.


15:25 Αβραμόπουλος: Είναι ημέρα θλίψης και πένθους για τη χώρα μας

Δήλωση Ευρωπαίου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου:

«Είναι ημέρα θλίψης και πένθους για τη χώρα μας. Παρακολουθώ στενά την κατάσταση βρισκόμενος σε συνεχή επαφή με τον αρμόδιο συνάδελφό μου, Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Στυλιανίδη, ο οποίος θα βρεθεί σήμερα στην Αθήνα για να συντονίσει την βοήθεια της ΕΕ.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπαράστασή μου στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας αυτές τις δύσκολες ώρες, που βίωσαν τις καταστροφικές συνέπειες της πύρινης λαίλαπας.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω για την προσφορά τους όσους βοήθησαν επί τόπου δίνοντας μάχη με τις φλόγες, καθώς και όσους συνέδραμαν στη διάσωση των πληγέντων.

Η ΕΕ στηρίζει ενεργά την χώρα με αλληλεγγύη και ενότητα. Θα είμαστε στη διάθεση των ελληνικών αρχών και του ελληνικού λαού για να παρέχουμε οποιαδήποτε στήριξη.

Οι σκέψεις μας στα θύματα και τις οικογένειές τους».

15:05 Οι Γιατροί του Κόσμου: «Βρισκόμαστε ήδη στο πλευρό των συνανθρώπων μας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν από εχθές στην Αττική.Ήδη, κλιμάκιο αποτελούμενο από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς επίσης και ειδικούς στην παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης έχει μεταβεί στην περιοχή της Ραφήνας, ενώ αντίστοιχα προγραμματίζεται η μετάβαση κλιμακίου στην περιοχή της Κινέτας». 

15:00 Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη της Τουρκίας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον ελληνικό λαό και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων των καταστροφικών πυρκαγιών.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο για τα μηνύματα που έχει στείλει η Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, καθώς και για την ετοιμότητα συνδρομής της με πυροσβεστικά αεροσκάφη από την πρώτη στιγμή.

15:00 Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός μπροστά σε αυτή την εθνική τραγωδία που βιώνει η χώρα μας από τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου στην Αττική έχει προχωρήσει στο άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο ιδιώτες ή εταιρείες που το επιθυμούν, μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά για την ανακούφιση των πληγέντων.

Πληροφορίες Λογαριασμού:

ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ΕΡΓΑΣΙΑΣ A.E.

Αρ. Λογαριασμού

0026.0240.31.0201181388

IBAN

GR6402602400000310201181388

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παραμένει στις πληγείσες περιοχές επιχειρώντας με το ανθρώπινο δυναμικό του και το διασωστικό εξοπλισμό στο πλευρό της ελληνικής πολιτείας και των τοπικών αρχών. 

14:40 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Έλληνα ομόλογό του, Προκόπη Παυλόπουλο για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους.

«Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθώ τις τεραστιες καταστροφες που προκαλούν οι πυρκαγιές στην Αθήνα. Είμαι πολύ συγκλονισμένος για τα ανθρωπινα θύματα και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους αγαπημένους τους και τους συγγενείς τους. Προσεύχομαι να μην υπάρχουν άλλα θύματα και ότι οι πυρκαγιές αυτες θα βρίσκονται σύντομα υπό έλεγχο από τις ελληνικές αρχές πυρόσβεσης. Σας διαβεβαιώνω ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, εγώ και ο αλβανικός λαός είναι μαζί σας, στο πλευρό των πολιτών της Αθήνας και ολόκληρης της Ελλάδας», λέει στο μήνυμά του πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, όπως αναφέρει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ.

14:40 Φάρμακα και ξηρά τροφή θα αποστείλει ο δήμος Πειραιά, έπειτα από αίτημα των δήμων Μεγαρέων και Ραφήνας, σε επικοινωνία που είχαν με τον δήμο Πειραιά. Επίσης, θα αποσταλεί από τον Πειραιά μια υδροφόρα στον δήμο Μεγαρέων λόγω των αναζωπυρώσεων που επικρατούν στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, καλούνται οι δημότες που επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια, να φέρουν στο Γραφείο Εθελοντισμού του δήμου Πειραιά στην πλατεία Κοραή: φάρμακα, γάζες, betadine, fucidin, fucicort, μάσκες, μωρομάντηλα, καθώς και σνακς όπως μπισκότα, κρουασάν, φρυγανιές, παξιμάδια κ.α, προκειμένου να αποσταλούν στις πληγείσες περιοχές.

Το Γραφείο Εθελοντισμού θα παραμείνει ανοικτό για τον σκοπό αυτό από σήμερα έως την Πέμπτη 26/7 και θα λειτουργεί από τις 08:00 έως τις 20:00.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια και την οδύνη του για την απώλεια των συνανθρώπων που έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους στις περιοχές όπου επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Αττική. «Η χώρα μας ζει μια εθνική τραγωδία. Τόσο ο δήμος Πειραιά όσο και οι δημότες θα συμβάλουν, προκειμένου να βοηθηθούν οι συνάνθρωποί μας, οι οποίοι βιώνουν από χθες τραγικές στιγμές» ανέφερε ο δήμαρχος Πειραιά.

14:25 “Συμμερίζομαι τη λύπη του ελληνικού λαού σήμερα το πρωί. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων των πυρκαγιών που ρημάζουν τα περίχωρα της Αθήνας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινητοποιηθεί για να συντονίσει την ευρωπαϊκή βοήθεια και να εμποδίσει νέα ανθρώπινα δράματα”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

14:20 Την πρόθεσή τους για άμεση συνδρομή βοήθειας, μέσω του δήμου Αθηναίων, προς τις πληγείσες περιοχές, διατύπωσαν οι δήμαρχοι Τιράνων Erion Veliaj και Σκοπίων Petre Shilegov. Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Αλβανίας και ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της FYROM επικοινώνησαν σήμερα με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη για συμπαράσταση και αποστολή βοήθειας. Ο κ. Καμίνης τους ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν και συμφωνήθηκε νέα επικοινωνία για τα επόμενα άμεσα βήματα.     

14:09 Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τηλεγράφημά του, προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκφράζει τα συλλυπητήριά του προς την ελληνική κυβέρνηση και προσφέρθηκε να συνδράμει την Ελλάδα με την αναγκαία βοήθεια ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των φονικών πυρκαγιών, αναφέρει ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

12:10 “Ήδη από χθες έχουν φύγει 16 οχήματα από την Κεντρική Μακεδονία με 45 πυροσβέστες, για να συμβάλλουν στον έλεγχο της πυρκαγιάς στην Αττική”, δήλωσε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας Μανώλης Τσολάκης.

“Έχουμε στείλει και πεζοπόρα τμήματα από τη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία, τα οποία αναχώρησαν με αεροπλάνο από το αεροδρόμιο Μακεδονία”, επισήμανε ο κ. Τσολάκης και πρόσθεσε ότι γίνεται αποστολή μεγάλων πυροσβεστικών δυνάμεων και από άλλες περιφέρειες της χώρας.

Σχολιάζοντας τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική υπογράμμισε ότι “δυστυχώς όταν ο αέρας είναι τόσο δυνατός, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσεις την πυρκαγιά η οποία επεκτείνεται γρήγορα και τα καταστρέφει όλα στο πέρασμα της”.

11:12 «Πολύ λυπημένος από τις τραγικές δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Η Ευρώπη θα μείνει στο πλευρό των Ελλήνων φίλων μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Βοήθεια έρχεται από πολλές χώρες της ΕΕ», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ..

10:52 Ένας ακόμη νεκρός ανασύρθηκε από στελέχη του Λιμενικού, στη θαλάσσια περιοχή της Αρτέμιδας.

Πρόκειται για έναν άνδρα που εντοπίστηκε από ελικόπτερο του Λιμενικού και αυτή τη στιγμή μεταφέρεται στο Λιμεναρχείο Ραφήνας για τις διαδικασίες ταυτοποίησης με πλωτό σκάφος του σώματος.Οι έρευνες του Λιμενικού συνεχίζονται σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας.

10:46 Σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΝΔ ματαιώνονται όλες οι κομματικές εκδηλώσεις αυτής της εβδομάδας και η περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κάλυμνο και την Κω που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη.

10:31  Από νωρίς το πρωί στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκονται οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Τόσκας, Δημήτρης Τζανακόπουλος μαζί με τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καπάκη και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής για το συντονισμό των επιχειρήσεων

09:56 Για 49 νεκρούς κάνει λόγο η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

09:45  Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης έκανε λόγο για τραγωδία που θυμίζει το 2007 και κάλεσε όσους έχουν πρόσωπα που αγνοούνται να επικοινωνούν με το 199. Δεν έκανε λόγο για ακριβή αριθμό αγνοουμένων, τόνισε όμως ότι υπάρχει μεγάλος αριθμό ανρθωπών που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής.

09:17 Μ.Τσαγκαράκης, Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας: Η φωτιά έσβησε όταν έφτασε στη θάλασσα. Γι’ αυτό κι έχουμε πολλούς πνιγμένους. Ο κόσμος έτρεχε να σωθεί στη θάλασσα. Εκατοντάδες άνθρωποι σώθηκαν χάρη στην συμβολή όσων είχαν καΐκια και βάρκες που μάζευαν κόσμο από τη θάλασσα.

08:59  Για 48 ή 49 νεκρούς έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Προσταστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας ενώ έκανε λόγο για αγνοούμενους χωρίς  όμως να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό τους. 

08:53 Σκηνές σοκ μεταδίδει από το σημείο της τραγωδίας ο φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ Παντελής Σαΐτας. «Υπάρχει ένας σωρός απανθρακωμένα πτώματα, στη μέση ενός χωραφιού, σε απόσταση μόλις 15 μέτρων από τη θάλασσα. Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να επιχείρησαν να βρουν διέξοδο στη θάλασσα αλλά φαίνεται να εγκλωβίστηκαν στις φλόγες».

Δείτε φωτογραφίες από τον τόπο της ανείπωτης τραγωδίας






08:44 Ο διασώστης του Ερυθρού Σταυρού κ. Ανδριόπουλος περιέγραψε ότι βρήκαν τους 26 άνδρες γυναίκες και παιδιά ανάμεσα στα αυτοκίνητα τους που είχαν τρακάρει μέσα σε χωράφι. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι κάποιοι ήταν αγκαλιασμένοι σε ομάδες των τριών και τεσσάρων. 

Υπάρχουν πληροφορίες ότι βρέθηκαν σε άλλο κοντινό σημείο άλλα δύο άτομα απανθρακωμένα.

08:09 Σοκάρει ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Νίκου Οικονομόπουλου: Βρήκαμε 26 άτομα καμμένα σε χωράφι. 

Οι 26 νεκροί που βρέθηκαν αγκαλιασμένοι, ήταν ελάχιστα μέτρα από τη θάλασσα ανάμεσα στα αυτοκίνητά τους.

Ο διασώστης που μιλήσε στον ΑΝΤ1 ήταν φανερά σοκαρισμένος παρά την τεράστια εμπειρία του. Μάλιστα έκανε αναφορές σε εικόνες από τις πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία. 

Εκφράζονται φόβοι για ακόμη περισσότερα θύματα, καθώς έχουν γίνει πολλά τηλεφωνήματα για αγνοούμενους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνεργεία της οποίας επιχειρούν για τον εντοπισμό τους.

Οι τελευταίοι από τους νεκρούς που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής περισυνελέγησαν από τη φρεγάτα «Έλλη», τα ξημερώματα, στη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας.

Από την κυβέρνηση έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών και όλα τα θύματα μεταφέρονται στο νεκροτομείο στο Γουδί, προκειμένου να γίνει ταυτοποίησή τους.

Όλοι οι νεκροί μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης: ειδικότερα, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες σε σπίτια και αυτοκίνητα ή προσπάθησαν να διαφύγουν από τη θάλασσα αλλά πνίγηκαν.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι τραυματίες έχουν αυξηθεί στους 150, εκ των οποίων οι 11 είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα των πυρκαγιών, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη και οι τρεις της Αττικής (Κινέτα, Ανατολική Αττική, Κάλαμος), καθώς επίσης και οι μεγάλες πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί χθες στην υπόλοιπη Ελλάδα, και ειδικότερα στην Κορινθία (Δεμενό, Ίσθμια Λουτρακίου, Θροφαρί) και στα Χανιά. Δύο νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν τη νύχτα στον νομό Φωκίδας, σε δύσβατες δασικές περιοχές, στη Λάριμνα και στο Χλωμό, όπου δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Με το πρώτο φως της μέρας άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 5 ελικόπτερα στην Κινέττα, 3 ελικόπτερα και δύο Καναντέρ στην Ανατολική Αττική, ένα ελικόπτερο στα Χανιά, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο στο Ζεμενό Κορινθίας, κι ένα ελικόπτερο στη Λάριμνα.

Στην Κινέττα και στην Ανατολική Αττική υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς, ενώ επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή εθελοντών, υδροφόρων των δήμων, μηχανήματα της περιφέρειας και του στρατού.

Στον Κάλαμο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά και εκεί υπάρχουν πολλές εστίες στην περίμετρο της πυρκαγιάς.

07:23 Τα εναέρια μέσα άρχισαν τις επιχειρήσεις για την πλήρη κατάσβεση των μετώπων της φωτιάς σε Ραφήνα και Κινέτα.

07:09  Ο Νίκος Παπαευσταθίου, πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ ενημέρωσε ότι υπάρχουν 156 τραυματίες, 11 διασωληνωμένοι λόγω εγκαυμάτων και 16 παιδιά που είναι ελαφρά τραυματισμένα χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία τους.

07:07 Ο Δήμαρχος Ραφήνας, κ. Βασίλης Μπουρνούς εξέφρασε φόβους ότι θα διπλασιαστεί ο αριθμός των νεκρών.

06:48  11 άτομα διασωληνωμένα σε νοσοκομεία σε κρίσιμη κατάσταση. 16 παιδιά με εγκαύματα. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

06:32  Άνοιξαν και τα δύο ρεύματα της Εθνικής οδού που είχαν κλείσει χθες λόγω της πυρκαγιάς στην Κινέτα. Παραμένουν μικροεστίες με φωτιά.

06:22 Σκάφη του Λιμενικού φτάνουν συνεχώς στο λιμάνι της Ραφήνας με διασωθέντες από τη θάλασσα. Δεκάδες άλλοι περιμένουν με αγωνία στη στεριά προκειμένου να βρουν τους δικούς τους ανθρώπους.

06:17 Στο Μάτι οι περισσότεροι νεκροί. Δεκάδες τραυματίες στα νοσοκομεία. Αρκετοί τραυματίες διασωληνωμένοι – Παιδιά με εγκαύματα.

05:57 Διαστάσεις εθνικής τραγωδίας παίρνει ο απολογισμός από τις μεγάλες πυρκαγιές. Με το πρώτο φως θα φανεί το μέγεθος της καταστροφής. 

Ελπίδες στην έναρξη των πτήσεων πυροσβεστικών σκαφών και ελικοπτέρων. Έρευνες και στη θάλασσα για επιζώντες που προσπάθησαν να σωθούν από τις φλόγες

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών υπερβαίνει τους 20, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξη Τύπου.

05:50 Την ανησυχία του για τον αριθμό των νεκρών εξέφραδε ο δήμαρχος Ραφήνας κ. Μπουρνούς ο οποίος εκτίμησε πως ο αριθμός τους θα διπλασιαστεί

05:32 Ανοιχτή είναι πλέον η εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου 

04:55 Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε γνωστό πως οι βουλευτές του κόμματος είναι δίπλα στους ανθρώπους που επλήγησαν και πως τις επόμενες κρίσιμες ώρες δεν θα συμμετάσχουν σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συζητήσεις

04:33 Συνολικά 689 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές της Ραφήνας (μεταξύ των οποίων από το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι), απεγκλωβίστηκαν, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας και από εκεί οδηγήθηκαν σε ασφαλή προορισμό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός με δηλώσεις του στο λιμάνι της Ραφήνας.

04:07 Σύμφωνα με το Λιμενικό περισυλέγησαν οι σοροί τριών γυναικών και ενός παιδιού από την θάλασσα η φρεγάτα «ΕΛΛΗ»  

04:01 Όπως αναφέρθηκε λίγο νωρίτερα στην ΕΡΤ, τα μέτωπα των πυρκαγιών είναι σε καλύτερη κατάσταση. 

03:44 Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Πολεμικού Ναυτικού. 72 άτομα έχει περισυνελέξει μέχρι στιγμής από την θάλασσα η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» του Πολεμικού Ναυτικού με την συνδρομή ελικοπτέρων και παραπλεόντων πλοίων, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση στους στρατιωτικούς συντάκτες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. 

03:29 Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι, χωρίς να κάνει δηλώσεις.

03:15 Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας 102 είναι οι ενήλικες εγκαυματίες -τραυματίες από τους οποίους οι 11 παραμένουν διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση. Επίσης υπάρχουν και 16 παιδιά με εγκαύματα και τραύματα.

02:45 Τουλάχιστον είκοσι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, όπως ανακοίνωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

Συγκεκριμένα, δήλωσε: “Η Αττική αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη νύχτα. Είχαμε 3 παράλληλα μέτωπα περιμετρικά της Αττική και παραπάνω από 15 μέτωπα που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα. Το πύρινο μέτωπο στον Νέο Βουτζά εξελίχθηκε σε καταστροφική πυρκαγιά.

Στο Μάτι είχαμε τον μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών και νεκρών. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών υπερβαίνει δυστυχώς τους 20 και οι ενήλικες τραυματίες είναι πάνω από 88, καθώς και 16 παιδιά

Ελικόπτερα επιχειρούν στην θαλάσσια περιοχή. Όλα τα σκάφη μεταφέρουν πολίτες στο λιμάνι της Ραφήνας.

Αυτή τη στιγμή ο συντονισμός γίνεται από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, όπου βρίσκεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Αύριο με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις.

Θα συνδράμουν δυνάμεις από Ισπανία και Κύπρο, αλλά και από τις ΗΠΑ.

Τούτη την ώρα είναι η ώρα της μάχης και πρέπει να συνεχίσουμε”.

https://www.facebook.com/d.tzanakopoulos/videos/519718598463784/

Dimitris Tzanakopoulos – Δημήτρης Τζανακόπουλος

02:25 Ξεκίνησαν τα πρώτα πέντε δρομολόγια των λεωφορείων των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), που παρέμεναν σε ετοιμότητα στα αμαξοστάσια Ανθούσας και Λιοσίων, για τη μεταφορά από το λιμάνι της Ραφήνας, πληγέντων από την καταστροφική φωτιά της Ανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τα λεωφορεία πραγματοποιούν δρομολόγια προς την πλατεία Συντάγματος ενώ στάσεις γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής (λεωφόρος Μαραθώνος-Μεσογείων) σε σημεία που επιθυμούν οι πληγέντες.

Τέλος, σε ετοιμότητα για την εξυπηρέτηση των πληγέντων βρίσκονται κι άλλα 25 λεωφορεία των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), ενώ στον τερματικό σταθμό του Αεροδρομίου, παραμένουν δύο συρμοί του Μετρό, ώστε να μεταβούν, για τον ίδιο λόγο (παραλαβή πληγέντων), σε εκείνον της Δουκίσσης Πλακεντίας, εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο.

02:15 Τρεις σοροί (ενός ανδρός, μίας γυναίκας και ενός κοριτσιού) μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Ραφήνας.

02:00 Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, τόσο η παλαιά όσο και η νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου δίνονται τμηματικά στην κυκλοφορία, καθώς η φωτιά στην Κινέτα δείχνει να βρίσκεται σε προσωρινή ύφεση.

Δεκάδες μικροεστίες φωτιάς συνεχίζουν να καίνε ενώ ισχυρές μονάδες πυρόσβεσης παραμένουν στην περιοχή για να σβήσουν τις υπάρχουσες εστίες. Το μέτωπο που κινήθηκε στην κορυφή του βουνού έχει περάσει από την άλλη πλευρά και κατευθύνεται προς τον οικισμό Καβελάρη.

Ο στρατός έχει δημιουργήσεις αντιπυρικές ζώνες και ο οικισμός δεν απειλείται, στις φλόγες έχει παραδοθεί όμως το πευκοδάσος της περιοχής. Οι κάτοικοι που έχουν μείνει άστεγοι με μέριμνα του Δήμου θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία στα Μέγαρα.

Από αύριο θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών για να υπολογιστεί το έκτακτο βοήθημα που θα λάβουν.

Δεκάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, σε μεγάλη έκταση.

01:55 Αιχμηρή ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Μεταφορών στην οποία επισημαίνει πως ουδέποτε έκλεισε το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

01:30 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις τραγικές συνέπειες των πυρκαγιών που έπληξαν κυρίως την περιοχή της Αττικής.

Μετά την ενημέρωση αυτή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε την ματαίωση της καθιερωμένης δεξίωσης της 24ης Ιουλίου για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

01:08 Στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό, Φώτη Κουβέλη και τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων. Από εκεί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου παρακολουθεί και συντονίζει το σχέδιο μεταφοράς ανθρώπων , που έχουν αποκλειστεί από τις πυρκαγιές, από την φρεγάτα «ΕΛΛΗ» και το αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ», που έχουν καταπλεύσει στην περιοχή του Άγιου Ανδρέα.

Σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας απόπλου βρίσκονται όλα τα πλοία μεταφοράς προσωπικού του ΠΝ στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ενώ στο αρματαγωγό «ΡΟΔΟΣ» έχει επιβιβασθεί προσωπικό και λέμβοι της Ζ΄Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών. Επιπλέον με απόφαση του ΥΕΘΑ σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής για την περίθαλψη τραυματιών.

01:00 Με δεδομένη την κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Αττικής λόγω των πυρκαγιών, η Νέα Οδός προχωρά άμεσα σε αναστολή είσπραξης διοδίων τελών σε όλους τους σταθμούς διοδίων που βρίσκονται υπό τη διαχείρισή της, εντός του νομού Αττικής.

Ειδικότερα, η αναστολή είσπραξης ισχύει για τον μετωπικό σταθμό Αφιδνών, και τους πλευρικούς σταθμούς Καπανδριτίου και Μαλακάσας και θα ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. 

00:50 Το Λιμενικό επιβεβαιώνει τον εντοπισμό και τρίτου νεκρού…

00:40 Και (επιτέλους) μία ευχάριστη είδηση. Πληροφορίες από την Πυροσβεστική αναφέρουν πως το πύρινο μέτωπο στον Κάλαμο έχει τεθεί υπό έλεγχο.

00:30 Είναι μια δύσκολη στιγμή για την Αττική, μια δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ενημέρωση που είχε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όλα τα Σώματα είναι σε συντονισμό, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το Λιμενικό, ο Στρατός, τόνισε ότι όλος ο μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός και πως βρίσκεται σε εξέλιξη πολύ μεγάλη επιχείρηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση σε όλους και σε όλες “να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να καταφέρουμε ό,τι καλύτερο γίνεται”. Απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία προς τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να είναι σε κίνδυνο, τονίζοντας πως προέχει η ανθρώπινη ζωή.

“Πρέπει να είμαστε αυτή τη στιγμή όλοι σε μια διαρκή εγρήγορση και ενότητα για να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για την Αττική και τη χώρα”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής.

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής.

Gepostet von Alexis Tsipras am Montag, 23. Juli 2018

00:04 Τα αμαξοστάσια Ανθούσας και Λιοσίων των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), έχουν τεθεί σε ετοιμότητα ώστε λεωφορεία να παραλάβουν, από το λιμάνι της Ραφήνας, πληγέντες από την καταστροφική φωτιά της Ανατολικής Αττικής και να τους μεταφέρουν σε χώρους φιλοξενίας (ξενοδοχεία).

Αυτό αποφασίστηκε σε συνεργασία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο των εντολών του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας,

Εξάλλου, στον τερματικό σταθμό του Αεροδρομίου, βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο συρμοί του Μετρό, ώστε να μεταβούν, για τον ίδιο λόγο (παραλαβή πληγέντων), σε εκείνον της Δουκίσσης Πλακεντίας, εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο.

23:49  Ο πρωθυπουργός έφθασε στο Συντονιστικό κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής όπου τον υποδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν.Τόσκας.

Δήλωσε πως πρώτα θα ενημερωθεί και στη συνέχεια θα προβεί σε δήλώσεις . Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη σύσκεψη με τους υπουργούς Π.Σκουρλέτη, Χρ. Σπίρτζη Σ.Φάμελλο, Ν.Τόσκα, Π.Πολάκη και Δ Τζανακόπουλο.

23:40 Πέρα από την πυρόσβεση στα τρία κύρια μέτωπα της Αττικής, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ενεργοποιηθεί ένα παράλληλο σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης και εξυπηρέτησης των πολιτών.

Συγκεκριμένα, πλωτά μέσα του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων επιχειρούν για τον απεγκλωβισμό κατοίκων από παραλίες της Ανατολικής Αττικής.

Συνεχίζεται η μεταφορά σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία με το ΕΚΑΒ που κινείται εντός των πληγεισών περιοχών με τη συνοδεία πυροσβεστικών οχημάτων. Τέσσερις κινητές μονάδες και δύο ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών φθάνουν στη Ραφήνα.

Το υπουργείο Μεταφορών μεριμνά για τη μεταφορά των κατοίκων στους χώρους φιλοξενίας από το λιμάνι της Ραφήνας, όπου ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεννόηση με τον δήμαρχο της περιοχής.

Παράλληλα, ανοίγουν τα διόδια της Ολυμπίας και της Αττικής Οδού για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής, έχει ξεκινήσει διάθεση κλινών σε συνεργασία με τον πρόεδρο Ξενοδόχων Αττικής, κ. Βασιλικό, για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, ενώ επίσης έχει εξασφαλιστεί η παροχή νερού και τροφίμων με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος.

Επιπλέον, από το πρωί επιχειρούν υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα, συνδράμοντας τις προσπάθειες του Πυροσβεστικού Σώματος.

23:38 Στην Αθήνα μεταφέρονται με πούλμαν τα εξακόσια παιδιά που φιλοξενούνταν στις κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων στον ‘Αγιο Ανδρέα, και που εκκενώθηκαν λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.

Ήδη έχουν επιστρέψει στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Τεχνόπολη σχεδόν τα μισά, όπου τα παραλαμβάνουν οι γονείς τους. Στην Τεχνόπολη βρίσκονται ο δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης και άλλα στελέχη της δημοτικής αρχής και του δήμου που επιβλέπουν τη διαδικασία

23:25 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επέστρεψε σήμερα εσπευσμένα από την Μονεμβάσια λόγω των τελευταίων εξελίξεων με τις καταστροφικές σημερινές πυρκαγιές .

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ –ΜΠΕ ο κ. Παυλόπουλος καθόλη τη διάρκεια της επιστροφής ήταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που βρίσκονταν στο Μόσταρ της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και με την αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

22:00 Ο πρόεδρος εργαζομένων του ΕΚΑΒ ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ πως: «Το δυσάρεστο είναι ότι έχουμε λάβει κλήση για να παραλάβουμε νεκρό στην περιοχή του Βουτζά».

Σε εξέλιξη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων

Σε εξέλιξη βρίσκεται διαρκής σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής και συντονίζουν το έργο της κατάσβεσης οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Τόσκας, καθώς και οι Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Χρήστος Σπίρτζης μαζί με την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου και τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη σε επίπεδο γραμματέων των αντίστοιχων υπουργείων.








«Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν νεκροί. Στο Μάτι, είδα με τα μάτια μου περισσότερα από 100 σπίτια και 200 οχήματα να καίγονται», είπε ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς.








Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Λιμενικό, σκάφη του ΛΣ  επιχειρούν να απεγκλωβίσουν λουόμενους σε παράλια στο Μάτι, μία αρκετά δύσκολη επιχείρηση λόγω των δυνατών ανέμων. Σε επιφυλακή βρίσκονται σκάφη του Λιμενικού και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές της Αττικής ώστε να επιχειρήσουν για απεγκλωβισμούς εάν παραστεί ανάγκη. 

Παράλληλα, στην θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας καταπλέουν η φρεγάτα «Έλλη» και το αρματαγωγό «Ικαρία» του πολεμικού ναυτικού, προκειμένου να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό κατοίκων που έχουν αποκλειστεί σε παραλίες της περιοχής λόγω των πυρκαγιών.

Την ίδια ώρα απομακρύνθηκαν τα παιδιά από τις παιδικές κατασκηνώσεις του Άγιο Ανδρέα και τις στρατιωτικές παιδικές κατασκηνώσεις του Ζούμπερι.

3. ΚΑΛΑΜΟΣ

Το τρίτο μέτωπο ξέσπασε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα στον Κάλαμο, ο οποίος ακόμα παλεύει να συνέλθει από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2017. Οι φλόγες είναι ανησυχητικά κοντά στα σπίτια στην περιοχή Πανόραμα. Η φωτιά από τους Αγίους Αποστόλους, κινείται προς την περιοχή Αγκώνα.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

«Μια δύσκολη και ιδιαίτερη ημέρα σήμερα για όλη την Ελλάδα με επίκεντρο το λεκανοπέδιο Αττικής όπου εκδηλώθηκαν μεγάλες πυρκαγιές σε κυρίως μεικτή ζώνη αστικού και δασικού περιβάλλοντος.

Αρκετές πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο, ωστόσο λόγω των εξαιρετικά ακραίων καιρικών συνθηκών, ιδιαίτερα της μεγάλης έντασης των ανέμων ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρακάτω:

α. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12:03 σε δασική έκταση, στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη. Στο συμβάν επιχειρούν 68 οχήματα, 160 πυροσβέστες και 60 άτομα πεζοπόρο. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 4 εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου από την Περιφέρεια Αττικής, τους δήμους Μεγαρέων, Λουτρακίου, Βάρης- Βουλιαγμένης και από τις ένοπλες δυνάμεις τρία μηχανήματα έργου.

Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν από αέρος διαδοχικά, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά από την έναρξή της, 5 Α/Φ CANADAIR και 5 Ε/Π. Οργανωμένα απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Γαλήνη, Μαρούλα και Πανόραμα.

β. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 16.57 σε δασική έκταση, στη περιοχή Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου Αττικής. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 60 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 15 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρο τμήμα ενώ από αέρος επιχείρησαν 3 Α/Φ Canadair και 1 Ε/Π.

Έγινε οργανωμένη απομάκρυνση ατόμων από το Λύρειο ϊδρυμα, καθώς και όλων των κατασκηνώσεων της ευρύτερης περιοχής.

γ. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18:52 σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Πανόραμα στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου του δήμου Ωρωπού. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα εκδηλώθηκαν 3 πυρκαγιές στον νομό Κορινθίας στις περιοχές Σουσάκι- Άγιοι Θεόδωροι, Ζεμενό δήμου Κιάτου και Ίσθμια του δήμου Λουτρακίου.

Σε εξέλιξη επίσης είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13.56 σε αγροτοδασική έκταση, στη θέση Μετόχι Βρυσσών, στα Χανιά Κρήτης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας υπάρχουν 6 εγκαυματίες. Οι 4 βρίσκονται στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης και θα διακομιστούν στο ΚΑΤ ενώ οι άλλοι 2 με ιδιωτικό μέσο πήγαν σε ιδιωτική κλινική και εν συνεχεία διακομίστηκαν στον Ευαγγελισμό.

Τυχόν άλλες διακομιδές θα γίνουν στα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμός και ΚΑΤ.

Λόγω της μεγάλης έκτασης και έντασης των πυρκαγιών και της επικινδυνότητάς τους η χώρα μας υπέβαλλε αίτημα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για διεθνή συνδρομή σε εναέρια και επίγεια μέσα.

Έχει συγκληθεί το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για την εκτίμηση της παρούσας κατάστασης και τον συντονισμό των επόμενων ενεργειών.

Όσοι από τους συμπολίτες μας βρίσκονται πλησίον των πυρκαγιών παρακαλούνται να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια και για να μην παρεμποδίζουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα υπάρχει επίσημη ενημέρωση».

Διαβάστε επίσης: Τόσκας: Δεν είναι «αθώες» αυτές οι πυρκαγιές

Η Δυτική και Ανατολική Αττική κρίθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των πυροσβεστών. 

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης επιστρέφει εσπευσμένα στην Ελλάδα από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λόγω των εξελίξεων με τα πύρινα μέτωπα στην Αττική.

Όλος ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός στην Αττική είναι σε κατάσταση πλήρους συναγερμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι οποίες ενισχύονται συνεχώς από θυελλώδεις ανέμους, τόνισε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter