Η Εθνική της ανασφάλειας

Η Εθνική της ανασφάλειας

Το πάλεψαν αλλά το έχασαν το ματς με τη Σλοβενία οι διεθνείς μας. Τώρα θέλουν δυο νίκες με Φινλανδία και Πολωνία 

Τα καλά νέα της ημέρας από το Ελσίνκι, είναι ότι η Εθνική παρουσιάζει κάποια σημάδια αγωνιστικής ανάκαμψης, ικανά να την βάλουν στον ίδιο δρόμο, έστω καθυστερημένα, έστω την τελευταία στιγμή. Τα άσχημα νέα, είναι ότι οι συσσωρευμένες ήττες μπορούν να εξελιχθούν σε δυσβάσταχτο ψυχολογικό βάρος, για μία ομάδα που βασανίζεται από ανασφάλεια και δεν έχει μάθει ακόμη πώς να κερδίζει.

Το 72-78 από τη Σλοβενία ήταν βεβαίως μόλις η δεύτερη ήττα (σε τρεις αγώνες), αλλά το παράλληλο ενεργητικό της Εθνικής βρίσκεται κοντά στο μηδέν, αφού οι αδύναμοι Ισλανδοί δεν θα νικήσουν κανέναν.

Στην καλύτερη περίπτωση, η ελληνική ομάδα θα κερδίσει τα δύο τελευταία παιχνίδια της, με Φινλανδία την Τρίτη και Πολωνία την Τετάρτη, και θα πάει στην Κωνσταντινούπολη με ανυψωμένο ηθικό και ένα αήττητο σερί ολόκληρου …διημέρου στις αποσκευές. Στη χειρότερη, θα παίξει κορώνα γράμματα την επιβίωσή της, το τελευταίο απόγευμα, απέναντι στους επικίνδυνους και διψασμένους για την υπέρβαση Πολωνούς, με το ψυχολογικό φορτίο τριών απανωτών ηττών στους ώμους.

Οπότε, το ενδεχόμενου πρόωρου ταπεινωτικού αποκλεισμού θα είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτό. Σημειωτέον, ότι η πλήρης Φινλανδία χρειάστηκε σειρά θαυμάτων και δύο παρατάσεις για να νικήσει τους Πολωνούς με 90-87, μπροστά σε 12.000 δικούς της φιλάθλους, εδώ στο Ελσίνκι. Χωρίς τον θαυματουργό Μαρκάνεν, μάλλον θα έχανε, όπως έχασε στο Τελ Αβίβ η Γεωργία του Ηλία Ζούρου από την άκαπνη Ουκρανία. Το Ευρωμπάσκετ έχει πολλά και περίεργα γυρίσματα.

Για τη σημερινή ήττα της από τους Σλοβένους, η Εθνική μας δεν δικαιούται να κατηγορήσει κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό της. Μολονότι ξεπέρασε με σιγουριά το μουδιασμένο ξεκίνημα και μετέτρεψε το 13-25 σε ένα πειστικό 58-50, κατέρρευσε στο τελευταίο πεντάλεπτο, όταν πέτυχε 6 πόντους και δέχθηκε 16.

Τη νίκησαν η κόπωση των παικτών που τράβηξαν το κουπί (ιδίως των Σλούκα, Πρίντεζη), η έλλειψη αυτοπεποίθησης που πηγάζει από το τσουνάμι των προβλημάτων, αλλά και η κλάση των δύο ηγετών της Εθνικής Σλοβενίας, του 18χρονου Ντόντσιτς και του φτασμένου σταρ του ΝΒΑ Γκόραν Ντράγκιτς.

Ο τελευταίος, μάλιστα, πέτυχε μπροστά στον Μπουρούση το «νικητήριο» καλάθι, 22 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, με το σκορ στο 73-70. Και, σωστά διαβάσατε πιο πάνω, ο ήρωας των 22 πόντων Λούκα Ντόντσιτς είναι μόλις 18 ετών.

Παρατηρήθηκαν, όμως, και σημεία ζωής. Η ελληνική ομάδα εκμεταλλεύτηκε σε μεγάλα χρονικά διαστήματα την προσωπικότητα και την πείρα των παικτών της, κυκλοφόρησε σωστά τη μπάλα και έδειξε την αγωνιστική διάθεση που της έλειψε σε προηγούμενους αγώνες.

Ήταν πιο ήρεμη απέναντι στις δυσκολίες και πήρε ικανοποιητικό βαθμό στον τομέα της τακτικής. Η παρουσία του Γιώργου Παπαγιάννη έδωσε οντότητα κάτω από τα καλάθια και βελτίωσε την προβληματική άμυνα.

Αχίλλειος πτέρνα αποδείχθηκε και αυτή τη φορά το μακρινό σουτ, το οποίο θα μπορούσε να δώσει ανάσες στην τελική ευθεία ή και να «καθαρίσει» το ματς όταν οι Σλοβένοι έμοιαζαν έτοιμοι να παραδοθούν. Η Εθνική μέτρησε 3/20 τρίποντα, λες και οι παίκτες της σημάδευαν κλειδαρότρυπα.  


Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter