Η Εθνική των ξεχασμένων

Η Εθνική των ξεχασμένων

O ανυποψίαστος παρατηρητής θα ρίξει μια ματιά στην 24άδα της Εθνικής Ανδρών του μπάσκετ και θα μείνει με το στόμα ανοιχτό. Πού θυμήθηκαν οι Ομοσπονδιακοί προπονητές τον Βασιλόπουλο και τον Μαυροειδή; Από πότε έχει να αγωνιστεί στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ο Μπράμος; Πόσων ετών είναι ο Σάκοτα; Και ποιοι είναι αυτοί οι παράξενοι, Γκίκας, Τσαλμπούρης, Γιαννόπουλος;

Η εξήγηση κρύβεται στον ακήρυχτο πόλεμο που μαίνεται εδώ και μήνες στο στερέωμα του ευρωπαϊκού μπάσκετ και πλησιάζει στην κορύφωσή της. Η παγκόσμια Ομοσπονδία (FIBA) όρισε να διεξαχθούν μέσα στο καταχείμωνο προκριματικοί αγώνες για το Μουντομπάσκετ του 2019, αλλά η διοργανώτρια αρχή της Euroleague αρνήθηκε να προσαρμόσει ανάλογα το καλεντάρι.

Τις δύσκολες μέρες του Νοέμβρη, δεν έχει μόνο Bρετανία-Ελλάδα (24/11) και Ελλάδα-Ισραήλ (27/11), αλλά και Αρμάνι-Ολυμπιακός (23/11) και Παναθηναϊκός-Ρεάλ (24/11).

Οι κατά τόπους Ομοσπονδίες θα καλέσουν κανονικά τους πρωτοκλασάτους παίκτες στις Εθνικές ομάδες, αλλά οι σύλλογοι θα κωφεύσουν επιδεικτικά, με τις ευλογίες του Τζόρντι Μπερτομέου. Εάν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση στις πέντε εβδομάδες που μεσολαβούν, θα ξεσπάσουν εχθροπραξίες χωρίς προηγούμενο. Το πρώτο θύμα θα είναι, φυσικά, το μπάσκετ.

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, που ανέλαβε σιωπηρά το πηδάλιο της Εθνικής Ανδρών κάλεσε 9 παίκτες από ομάδες της Εuroleague (Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και …Φενέρμπαχτσε), αλλά συμπλήρωσε την προεπιλογή με τους κορυφαίους παίκτες των υπόλοιπων ομάδων της ελληνικής Α1, προσθέτοντας στην εξίσωση τον ξενιτεμένο Μπράμο. Εξυπακούεται ότι εξαιρέθηκαν και οι παίκτες που αγωνίζονται στο ΝΒΑ, το οποίο δεν σηκώνει τέτοια χωρατά: Γ.Αντετοκούνμπο, Παπαγιάννης, Κουφός, Ντόρσεϊ.

Για ορισμένους από τους όψιμα διεθνείς το προσκλητήριο αποτελεί δικαίωση, για άλλους επιστροφή από το μισοσκόταδο. Σε κάθε περίπτωση, η «εναλλακτική» Εθνική θα αποτελείται από παίκτες που θα ζουν το όνειρό τους και θα δώσουν τα πάντα για τη διάκριση.

Οι επόμενοι δύο επίσημοι αγώνες έχουν οριστεί για τον Φεβρουάριο, με τα ίδια δεδομένα. Μόνο στα ματς που θα γίνουν το καλοκαίρι υπάρχει ελπίδα να αγωνιστούν οι «φίρμες». Αλλά και πόσοι θα δεχθούν να διακόψουν την ξεκούρασή τους, Ιούνιο και Ιούλιο μήνα;

Στον ίδιο Όμιλο της α’ φάσης ανήκει και η Εσθονία. Προκρίνονται στον επόμενο γύρο οι πρώτοι τρεις, αλλά ακολουθεί νέος κύκλος αγώνων, πολύ πιο απαιτητικών. Οι πιθανότητες πρόκρισης της Εθνικής μας στα τελικά, εάν παίξει ως το τέλος με τα «δεύτερα», θεωρούνται μηδαμινές.

Υπάρχει, όμως, και μία είδηση στο προσκλητήριο του Σκουρτόπουλου. Από τους 24 εκλεκτούς αποκλείστηκαν οι Παππάς και Αγραβάνης, οι οποίοι προκάλεσαν ποικίλα σχόλια και αλγεινές εντυπώσεις με τη συμπεριφορά τους τις μέρες του Ευρωμπάσκετ 2017. Μαζί τους οδηγήθηκε στην έξοδο και ο Μπόγρης.

Ειδικά για τους δύο πρώτους, το απαγορευτικό θα πρέπει να θεωρηθεί σχεδόν ατίμωση. Η ανακοίνωση των ονομάτων δεν συνοδεύτηκε από σχόλια του προπονητή, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε διευκρινίσεις από τους αρμοδίους.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter