Η «φωτιά» της Καταλονίας πέρασε στο Βέλγιο: Αγαπημένο θέμα του Τύπου τα αποσχιστικά κινήματα

Η «φωτιά» της Καταλονίας πέρασε στο Βέλγιο: Αγαπημένο θέμα του Τύπου τα αποσχιστικά κινήματα

Το καταλανικό συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον του βελγικού Τύπου ο οποίος σε γενικές γραμμές παρατηρεί ότι η ισπανική διαμάχη έχει πλέον μεταφερθεί σε βελγικό έδαφος.

Ο ολλανδόφωνος (φλαμανδικός) Τύπος του Βελγίου κάνει λόγο για «δύσκολα αποκρυπτόμενη» διάσταση απόψεων στους κόλπους της βελγικής κυβέρνησης, ενώ όλες οι φλαμανδικές εφημερίδες, χωρίς να προσυπογράφουν τα καταλανικά αποσχιστικά αιτήματα, συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι ισπανικές αντιδράσεις είναι «υπερβολικές και δυσανάλογες» δημιουργώντας έτσι ένα κλίμα που κάθε άλλο παρά εχθρικό έναντι του Πουτζντεμόν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ειδικότερα, για κλιμάκωση των αντεγκλήσεων και των λεκτικών διαξιφισμών μεταξύ του N-VA και του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος κάνει λόγο η De Standaard παραπέμποντας στις έντονες αντιδράσεις του ηγέτη του κόμματος N-VA Ντε Βιβέρ με αφορμή τα απαξιωτικά για τους φλαμανδούς Εθνικιστές σχόλια του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος. «Το φιλο-φρανκικό παρελθόν του ισπανικούς Λαϊκού Κόμματος δεν του επιτρέπει να δίνει μαθήματα στους φλαμανδούς εθνικιστές», ανέφερε ο Φλαμανδός πολιτικός ενώ από την πλευρά τους οι Ισπανοί δεν δίστασαν ‘να σηκώσουν το γάντι’, μιλώντας για μια «ενδοβελγική» στην πραγματικότητα και όχι «ισπανοβελγική» διαμάχη, στο βαθμό που, όπως διατείνονται, οι Φλαμανδοί Εθνικιστές προσβλέπουν σε μια ευνοϊκή κατάληξη του καταλανικού προκειμένου να στηρίξουν τα δικά τους αποσχιστικά αιτήματα έναντι των Βαλλόνων. Στο μεταξύ πληθαίνουν οι φωνές στη Φλάνδρα που τάσσονται υπέρ μιας ευρωπαϊκής παρέμβασης στο καταλανικό, με την ηγέτιδα των φλαμανδών Φιλελεύθερων Ρούτεν να παίρνει την σκυτάλη, ζητώντας κι αυτή από την ΕΕ να αναλάβει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση.

Την άποψη ότι η παρουσία του Κάρλες Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες ασκεί αυτή τη στιγμή καταλυτική επίδραση στη βελγική πολιτική σκηνή εκφράζει και η De Morgen, εξηγώντας ότι τα βελγικά πολιτικά κόμματα υποχρεώνονται να τηρήσουν λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στην επιθυμία τους για καταδίκη των ισπανικών υπερβολών από τη μια μεριά και την ανάγκη να μην διαταραχθούν οι σχέσεις με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες από την άλλη.

H De Tijd, εκτιμά κι αυτή ότι το καταλανικό έχει αρχίσει πλέον να αποσταθεροποιεί και την βελγική κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται διχασμένη καθώς οι φλαμανδοί Χριστιανοδημκράτες (CD&V) εμφανίζονται έντονα δυσαρεστημένοι με την απροκάλυπτη παροχή στήριξης στους Καταλανούς από την πλευρά του αντιπροέδου της κυβέρνησης Γιάν Γιαμπόν (N-VA), ενώ σημαίνοντα στελέχη των Φιλελεύθερων όπως ο Γκι Φέρχοφστατ και ο πρώην ΥΠΕΞ και Ευρωπαίος Επίτροπος Κάρελ Ντε Γκουχτ μιλούν για «δυσανάλογες αντιδράσεις» από την πλευρά των ισπανικών αρχών, εκφράζοντας προβληματισμούς για τις διώξεις σε βάρος της έκπτωτης καταλανικής ηγεσίας και τον εγκλεισμό σε φυλακές μελών της.

Σήμερα το μεσημέρι εξάλλου πραγματοποιήθηκε έξω από την έδρα της Επιτροπής και του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες συγκέντρωση 200 καταλανών δημάρχων και κοινοταρχών που ήλθαν από την Ισπανία προκειμένου να συμπαρασταθούν στον Πουτζντεμόν και να ενημερώσουν τη διεθνή κοινή γνώμη παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου σήμερα το βράδυ σε κεντρική αίθουσα της πρωτεύουσας του Βελγίου.Σημειώνεται ότι οργιάζουν οι φήμες ότι στην εν λόγω συνέντευξη θα δώσει το ‘παρών’ και ο Πουτζντεμόν , καθώς η βελγική Δικαιοσύνη δεν του απαγορεύει να έχει επαφές με τον Τύπο και να μεταβαίνει όπου επιθυμεί εντός της βελγικής επικράτειας τουλάχιστον μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, οπότε και το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί επί του σύννομου ή μη του ισπανικού αιτήματος έκδοσής του με βάση την βελγική νομοθεσία. Στον αντίποδα, καταλανικές εργοδοτικές ενώσεις που εκπροσωπούν 500 επιχειρήσεις σχεδιάζουν επίσης να παραχωρήσουν συνέντευξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου πρόκειται να ταχθούν εναντίον της απόσχισης, ενώ προγραμματίζεται και πορεία χιλιάδων οπαδών της ανεξαρτησίας στο κέντρο των Βρυξελλών στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ την πρόθεση του Βέλγου δικαστή, που έχει αναλάβει την υπόθεση επί του ισπανικού αιτήματος για έκδοση του αποπεμφθέντος Καταλανού ηγέτη, να ζητήσει διευκρινίσεις από την Ισπανία σχετικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Πουτζντεμόν, καθώς και τέσσερα μέλη του πρώην Υπουργικού Συμβουλίου της Καταλωνίας, αποκαλύπτει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ‪euractiv.com, στηριζόμενο, όπως αναφέρει σε πληροφορίες προσώπου πλησίον της υπόθεσης. Ο αρμόδιος δικαστής πρόκειται, συγκεκριμένα, να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες επί των δύο πιο σοβαρών κατηγοριών που αντιμετωπίζουν τα καθαιρεθέντα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης, ήτοι της στάσης και της εξέγερσης, όπως απαγγέλθηκαν από την Ισπανίδα δικαστή Κάρμεν Λαλέλα. Πηγές εξηγούν ότι οι κατηγορίες αυτές προβλέπονται μεν και στην βελγική νομοθεσία, αλλά ενδέχεται να επιδέχονται κάπως διαφορετικής ερμηνείας.

Από την Εισαγγελία του Βελγίου επιβεβαιώθηκε, εντωμεταξύ, χθες, ότι η ακροαματική διαδικασία στο αρμόδιο πρωτοβάθμιο δικαστήριο θα λάβει χώρα ‪στις 17 Νοεμβρίου. Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, απόφαση επί του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης θα πρέπει να ληφθεί εντός 15 ημερών από την έναρξη της σχετικής διαδικασίας την περασμένη εβδομάδα. Η απόφαση επί του αιτήματος έκδοσης αναμένεται την ίδια ημέρα, σύμφωνα με πηγές του euractiv, οι οποίες σημειώνουν, ωστόσο, ότι η απόφαση αυτή θα μπορούσε να ληφθεί και μετά την παρέλευση των 15 ημερών, δεδομένου ότι η προθεσμία αφορά την ακροαματική διαδικασία και όχι την απόφαση αυτή καθ’ εαυτήν. Τόσο ο εισαγγελέας όσο και οι πέντε φυγάδες θα μπορούσαν να εφεσιβάλουν την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου με αποτέλεσμα το δευτεροβάθμιο να έχει στη διάθεσή του άλλες 15 ημέρες για να εκδώσει απόφαση.

Τέλος, το θέμα της παραμονής του Πουτζντεμόν και οι τριγμοί που έχουν προκληθεί στις σχέσεις της χώρας με την Ισπανία, ύστερα και από δηλώσεις οι οποίες έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, ο οποίος αναμένεται να απαντήσει αύριο σε ερωτήσεις βουλευτών για την καταλανική κρίση στην επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου, είναι στραμμένο το ενδιαφέρον του βελγικού γαλλόφωνου Τύπου. «Για θόρυβο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξαιτίας της καταλανικής κρίσης» κάνει λόγο η Le Soir στο πρωτοσέλιδό της, εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να επαναφέρει την τάξη στην κυβερνητική επικοινωνία, η οποία κάθε άλλο παρά κρατήθηκε σε χαμηλούς τόνους, όπως είχε ο ίδιος ζητήσει, και επισημαίνοντας την απουσία μίας κοινής κυβερνητικής επικοινωνιακής γραμμής στο συγκεκριμένο ζήτημα. Για το ποια στάση θα επιλέξει τελικά ο Βέλγος πρωθυπουργός διερωτάται η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας τη δυσκολία να βρεθεί μία φόρμουλα που, από τη μία, θα ικανοποιεί το N-VA και, από την άλλη, δε θα ενοχλεί την Ισπανία ή τους γαλλόφωνους Βέλγους, οι οποίοι αντιτίθενται στην ιδέα απόσχισης χωρών και διατυπώνοντας την άποψη ότι η ελευθερία της έκφρασης και η δημοκρατία δεν μπορεί να έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, κατά τα εκάστοτε συμφέροντα του καθενός. Για πλήρη κακοφωνία της κυβέρνησης στην καταλανική κρίση και για εξαγωγή της κρίσης στο Βέλγιο μιλά από την πλευρά της και η La Libre Belgique στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, ενώ στο κύριο άρθρο της εκφράζει την άποψη ότι η σιωπή του Βέλγου πρωθυπουργού από τη στιγμή της άφιξης στη χώρα του πρώην προέδρου της Καταλονίας κρύβει, εκτός της απροθυμίας εμπλοκής στο έργο της δικαιοσύνης, πολιτικές εντάσεις που εισήχθησαν στο Βέλγιο από τον Καταλανό ηγέτη, επισημαίνοντας το βαθύ διχασμό της βελγικής κυβέρνησης στο καταλανικό ζήτημα, με το N-VA να υποστηρίζει τους αυτονομιστές και τα υπόλοιπα κόμματα να εμφανίζονται, άλλα σε μεγαλύτερο και άλλα σε μικρότερο βαθμό, αλληλέγγυα με τη Μαδρίτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter