Η γειτονιά των Εξαρχείων τραγουδάει ακόμα

Η γειτονιά των Εξαρχείων τραγουδάει ακόμα

Τα φώτα ανάβουν και η πλατεία γεμίζει συναυλίες κόντρα στην παραπληροφόρηση. 

Τα Εξάρχεια τον τελευταίο καιρό πρωταγωνιστούν αρνητικά σε δημοσιεύματα και δελτία ειδήσεων των καθεστωτικών ΜΜΕ που προσπαθούν να παρουσιάσουν τη γειτονιά ως χώρο γενικευμένης παραβατικότητας και ανομίας. Μια γειτονιά που αποτελεί εδώ και δεκαετίες ένα ανοιχτό πεδίο συνάντησης ανθρώπων και διακίνησης ιδεών, τόπο πολιτικών ζυμώσεων, συλλογικοτήτων και δράσεων αλληλεγγύης. Αυτό το μήνυμα θέλουν να στείλουν και οι διοργανωτές των αυτοοργανωμένων εκδηλώσεων που για δύο ολόκληρες βδομάδες θα γεμίσουν την πλατεία Εξαρχείων με συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις. Κάτοικοι της γειτονιάς, επισκέπτες, αλληλέγγυοι και συλλογικότητες που τόσο καιρό δραστηριοποιούνται στην περιοχή, μαζί με πρόσφυγες και μετανάστες, ανάβουν για 14 μέρες τα φώτα της πλατείας κόντρα στα σκοτάδια των καιρών. Μεταξύ άλλων εμφανίστηκαν και θα εμφανιστούν οι Δημήτρης Πουλικάκος, Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης, Υπόγεια Ρεύματα, The Boy, Magic De Spell και πολλοί ακόμη.

Γιορτή αυτοοργάνωσης

«Αυτή η γιορτή ήταν μια ιδέα που γεννήθηκε από την ανάγκη των ατόμων αλλά και των συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στην περιοχή να δείξουν ότι τα Εξάρχεια παραμένουν ζωντανή γειτονιά, τόπος δημιουργικότητας και ελεύθερης αντιπαράθεσης ιδεών. Με βάση τη μουσική που είναι η παγκόσμια γλώσσα μας και δεν γνωρίζει σύνορα, δεν κάνει διακρίσεις, συναντιόμαστε στην πλατεία άνθρωποι από όλες τις χώρες και τις εθνικότητες παρέα με τους πρόσφυγες. Για 14 βραδιές μοιραζόμαστε τη χαρά και την έκφραση στον δημόσιο χώρο που μας περιλαμβάνει όλους/ες» επισημαίνει κάτοικος των Εξαρχείων που συμμετέχει από την πρώτη μέρα στη διοργάνωση του εγχειρήματος.

Το σημαντικό είναι ότι οι διοργανωτές δεν έχουν χρηματοδότες και επιχορηγήσεις, ούτε βέβαια οι δράσεις τους αποσκοπούν στο κέρδος και στη διαφήμιση. «Δεν υπάρχουν χορηγοί και σπόνσορες για το φεστιβάλ. Το εγχείρημα είναι εντελώς αυτοοργανωμένο και ευελπιστούμε να καλύψουμε το υψηλό κόστος των ηχητικών εγκαταστάσεων από τους αλληλέγγυους ανθρώπους που θα στηρίξουν τους πάγκους του φεστιβάλ που πουλάνε μπίρες, αναψυκτικά και σουβλάκια. Θα υπάρχει και κουρδική κουζίνα. Ευελπιστούμε αυτή η ιδέα να συνεχιστεί και του χρόνου προσελκύοντας ακόμη περισσότερο κόσμο που θα τη στηρίξει ενεργά με σκοπό την επόμενη φορά να έχουμε και άλλες δραστηριότητες και όχι μόνο μουσικές εκδηλώσεις».

Τι ενώνει όλους αυτούς τους διαφορετικούς ανθρώπους και τους μουσικούς για να διοργανώσουν αυτήν τη συνάντηση; «Ολοι οι καλλιτέχνες στηρίζουν αυτή την προσπάθεια αφιλοκερδώς. Κοινός παρονομαστής είναι η αξιοπρέπεια και η αλληλεγγύη. Το μέρος που διαλέξαμε, δηλαδή η πλατεία Εξαρχείων, είναι συμβολικό. Θέλουμε να πάμε κόντρα στη λάσπη και στον τρόμο που εκπορεύεται από μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Προσπαθούμε να δείξουμε ότι η πλατεία είναι ζωντανός τόπος όπου μπορούμε να συναντηθούμε και να σταθούμε δίπλα δίπλα με όρους χαράς, απολαμβάνοντας τα όμορφα καλοκαιρινά βράδια μας όσοι δεν θα φύγουμε από την Αθήνα».

Οι διοργανωτές εξάλλου αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ότι «τα Εξάρχεια ποτέ δεν ήταν “άβατο”, όπως παρουσιάζεται στα κανάλια της παραπληροφόρησης. Ηταν και θα είναι νησίδα ελευθερίας, κοιτίδα πολιτισμού, πηγή ελεύθερης διακίνησης ιδεών».

Οι συλλογικότητες που στηρίζουν

Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων, Κατάληψη Στέγης Μεταναστών – Νοταρά 26, Κατάληψη Σπύρου Τρικούπη, Κατάληψη Ονειρο, Πάρκο Ναυαρίνου, Κοινωνικός Χώρος Νοσότρος, Στέκι Μεταναστών, Εκδόσεις – Βιβλιοπωλείο Ελεύθερος Τύπος, Εκδόσεις – Βιβλιοπωλείο Bibliotheque, Εκδόσεις Τυφλόμυγα, περιοδικό Καινά Δαιμόνια, Clipart Radio (εναλλακτικό διαδικτυακό ραδιόφωνο), Μεταδεύτερο (ραδιόφωνο πολιτιστικής και πολιτικής παρέμβασης), θερινό σινεμά Βοξ, θερινό σινεμά Ριβιέρα

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

22/7 Κυριακή

DIRTY FUSE

ΦΑΚΑ

MENTA

23/7 Δευτέρα

BOG ART

APPALACHIAN COBRA WORSHIPERS

PENNY DREADFUL

24/7 Τρίτη

Ν’ EIRINI

ΕΞΑΡΧΕΙΑ SQUARE BAND rev.

KOZA MOSTRA

ANGEL LO VERDE BAND

25/7 Τετάρτη

MESKALINH

ZERO ZERO

THE SNAILS

26/7 Πέμπτη

SONS OF ZEVEDEUS

LOST BODIES UNPLAGGED

αγοριαstonilio

27/7 Παρασκευή

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΑΝΩΤΗΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚ0 ΛΑΪΚΟ ΓΛΕΝΤΙ

28/7 Σάββατο

ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ

ΧΑΪΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ (ΜΗΤS.O.S. ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ – Ν. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – Δ. ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ)

29/7 Κυριακή

SHE TAMES CHAOS

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΙ

Info

Αναψυκτήριον «Τα Ωραία Εξάρχεια». 16-29 Ιουλίου στην πλατεία Εξαρχείων, με ελεύθερη είσοδο. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν κάθε ημέρα στις 20.00 και ολοκληρώνονται στις 24.00 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter