Η Κένυα αποκολλάται από την Αφρική – «Δέος» από το ρήγμα στη κοιλάδα Ναρόκ

Η Κένυα αποκολλάται από την Αφρική – «Δέος» από το ρήγμα στη κοιλάδα Ναρόκ

Μελέτη αναφέρει πως τέσσερις χώρες της Αφρικής και συγκεκριμένα Κένυα, Τανζανία, Σομαλία και μισή Αιθιοπία ίσως σχηματίσουν μια νέα Ήπειρο.

Με προσήλωση παρακολουθεί η επιστημονική κοινότητα την τεκτονική δραστηριότητα στη Κένυα, καθώς τις τελευταίες ώρες στην άλλοτε εύφορη κοιλάδα Ναρόκ έχει δημιουργηθεί μια τεράστια σχισμή βάθους 15 μέτρων και πλάτους 20 μέτρων η οποία προμηνύει τον χωρισμό ολόκληρης της ώρας.

Το βίντεο από την περιοχή έφερε στην δημοσιότητα η εφημερίδα Daily Nation και προκλαέι δέος.

Να σημειωθεί πάντως ότι το συγκεκριμένο ρήγμα δεν είναι το μοναδικό στην περιοχή της «Κοιλάδας του Μεγάλου Ρήγματος» καθώς είναι μόνο ένα από τα δεκάδες, αλλά το πιο πρόσφατα σχηματισμένο που καλύπτει μεγάλο μέρος της αφρικανικής ηπείρου, από το Κέρας της Αφρικής μέχρι τη Μοζαμβίκη.

Παράλληλα, μια άλλη έκθεση για το γεωλογικό φαινόμενο της περιοχής υποστηρίζει πως ολόκληρη η Κένυα αποκολλάται σιγά-σιγά από την Αφρική και αναμένεται να σχηματίσει μια νέα Ήπειρο μαζί με τη Σομαλία, την Τανζανία και τη μισή Αιθιοπία.

Ο διαχωρισμός αυτός που προβλέπουν οι επιστήμονες φυσικά, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί γρηγορότερα από τα 50 εκατομμύρια χρόνια, ενώ να σημειωθεί ότι η σομαλική πλάκα θα απομακρύνεται από την πλάκα της Κένυας κατά 2,4 εκατοστά το χρόνο.

«Η κοιλάδα έχει μακρύ ιστορικό τεκτονικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά στα ΜΜΕ της Κένυας η ο γεωλόγος, Ντέιβιντ Αντέντε. «Παρόλο που το ρήγμα ήταν τεκτονικά αδρανές στο πρόσφατο παρελθόν, ενδέχεται να υπήρξαν πρόσφατα κινήσεις βαθιά στον φλοιό της Γης που προκάλεσαν ζώνες αδυναμίας, οι οποίες εκτείνονται μέχρι την επιφάνεια», καταλήγει.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter