Η κιβωτός που υπόσχεται την αιώνια ζωή

Η κιβωτός που υπόσχεται την αιώνια ζωή

Ολοι οι σπόροι της Γης φυλάσσονται σε μια κιβωτό στο νησί Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας

Οταν η ιδέα εκφράστηκε δημόσια θεωρήθηκε πρωτοποριακή· σήμερα έχει καταστεί αναγκαία. Η κατασκευή του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 2008 με έξοδα του νορβηγικού κράτους. Το 2013, όταν είχε συγκεντρωθεί ικανοποιητική ποσότητα του πολύτιμου υλικού, έγιναν τα εγκαίνια του Παγκόσμιου Θησαυροφυλακίου Σπόρων από τον τότε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τη νομπελίστρια Ειρήνης Ουανγκάρι Μαατάι και τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ. «Φιλοδοξούμε το μνημείο μας να ξεπεράσει σε διάρκεια ζωής τις πυραμίδες» είχε δηλώσει στην τελετή των εγκαινίων ο Κάρι Φάουλερ, διευθυντής του Ιδρύματος Ποικιλίας Καλλιεργειών.

Η κιβωτός των σπόρων είναι απρόσβλητη από πυρηνικό χτύπημα, σεισμό, πτώση αστεροειδoύς ή την κλιματική αλλαγή και άρα μπορεί να προστατέψει όλες τις γνωστές ποικιλίες φυτών στον πλανήτη. Είναι εγκατεστημένη στο Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, ένα νησί στο ομώνυμο αρχιπέλαγος, που βρίσκεται 1.000 χιλιόμετρα νότια του Βόρειου Πόλου, μια πολύ απομακρυσμένη αλλά προσβάσιμη περιοχή. Το παγωμένο βουνό μέσα στο οποίο βρίσκεται η αποθήκη μπορεί να εξασφαλίσει ότι τα δείγματα σπόρων θα παραμείνουν κατεψυγμένα ακόμη και αν για οποιονδήποτε λόγο διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και τα μηχανήματα τεθούν εκτός λειτουργίας.

Κάθε κράτος ή ίδρυμα που καταθέτει σπόρους προς φύλαξη εξακολουθεί να κατέχει και να ελέγχει την πρόσβαση σε αυτούς και είναι το μόνο που θα μπορεί να τους αποσύρει. Οι όροι κατάθεσης είναι αυτοί που προβλέπει το διεθνές εμπορικό δίκαιο. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 1.700 τράπεζες σπόρων, αλλά καμία απ’ αυτές δεν θεωρείται απολύτως ασφαλής καθώς είναι ευάλωτες σε φυσικές καταστροφές και η λειτουργία τους μπορεί να διακοπεί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης ή κακοδιαχείρισης. Απόδειξη, η καταστροφή των τραπεζών αυτών στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, στη Συρία και την Αίγυπτο, όπου υπήρχαν ένοπλες συρράξεις ή δυναμικές συγκρούσεις. Αν δεν υπήρχε η κιβωτός, σπάνιες φυτικές ποικιλίες θα είχαν εξαφανιστεί.

Η κιβωτός των σπόρων όλης της Γης έχει τη δυνατότητα διαφύλαξης 4,5 εκατομμυρίων ποικιλιών και κάθε ποικιλία μπορεί να περιέχει, κατά μέσο όρο, 500 σπόρους. Εως σήμερα έχουν συγκεντρωθεί περίπου 880.000 δείγματα, τα οποία προέρχονται σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου: μια μοντέρνα εκδοχή της Κιβωτού του Νώε, που έχει στόχο να διαφυλάξει το μέλλον της ανθρωπότητας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter