Η Μόσχα προβληματίζεται για το διαστημικό της πρόγραμμα μετά τις πρόσφατες αποτυχίες

Η Μόσχα προβληματίζεται για το διαστημικό της πρόγραμμα μετά τις πρόσφατες αποτυχίες

Η πρόσφατη αποτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου φορέα “Soyuz 2.6” από το νέο κοσμοδρόμιo της Ρωσίας Βαστότσνι, ο οποίος χάθηκε μαζί με τον μετεωρολογικό δορυφόρο Meteor-M και 19 νανοδορυφόρους που μετέφερε κάπου στον Βόρειο Ατλαντικό, προκάλεσε έντονες συζητήσεις στο Κρεμλίνο για ενδεχόμενες ανεπάρκειες της ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας Roskosmos. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρκέστηκε να δηλώσει σε ήπιους τόνους, ότι «κάτι δεν πήγε καλά» και πως «αν έγιναν κάποια λάθη ή κάποιοι λανθασμένοι χειρισμοί, τότε φυσικά κάποιος πρέπει να ευθύνεται γι’ αυτό».

Αν όμως ο Πεσκόφ χρησιμοποίησε ήπιους τόνους, δεν έκανε το ίδιο και ο σύμβουλος του προέδρου Πούτιν επί οικονομικών θεμάτων Αντρέι Μπελαούσοφ , ο οποίος δεν δίστασε να ασκήσει δριμεία κριτική στην Roskosmos, λέγοντας ότι στην εν λόγω υπηρεσία εργάζεται ένας τεράστιος αριθμός ατόμων, τα οποία «δεν κάνουν τίποτα για να βγάλουν χρήματα». Μιλώντας μάλιστα στο φόρουμ με θέμα «Το Διάστημα και το επιχειρείν», ο Μπελαούσοφ δήλωσε ότι η Roskosmos από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης λειτουργεί μόνο με κρατικές επιδοτήσεις και ουσιαστικά χωρίς κανένα κέρδος.

Είναι άγνωστο αν η κριτική αυτή του συμβούλου του προέδρου Πούτιν συνιστά μια παραίνεση προς τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχει στο διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας, αλλά σήμερα η εφημερίδα Vedomosti γράφει ότι θα αρχίσουν και πάλι οι εκτοξεύσεις από το πλωτό κοσμοδρόμιο Sea Launch, το οποίο περιέρχεται στην ιδιοκτησία του ζεύγους Φίλιεβ που είναι και ιδιοκτήτες της αεροπορικής εταιρείας S7. Η ρωσική εφημερίδα συγκρίνει μάλιστα τους Φίλιεβ με τον Αμερικανό Έλον Μασκ ο οποίος ασχολείται ως επιχειρηματίας με διαστημικά προγράμματα.

Την στρατηγική του ομίλου S7 Goup να μπει στην αγορά των ιδιωτικού χαρακτήρα εκτοξεύσεων πυραύλων στο διάστημα ανακοίνωσε στις 12 Δεκεμβρίου ο συνιδιοκτήτης του ομίλου S7 Group Βλαντισλάβ Φίλιεφ από το βήμα του ίδιου φόρουμ, στο οποίο μίλησε και ο σύμβουλος του προέδρου Πούτιν. Σύμφωνα με το όσα κοινοποίησε ο ίδιος, πριν από έναν χρόνο ο όμιλος S7 Group κατέληξε σε συμφωνία με την εταιρεία πυραυλικών και διαστημικών συστημάτων Energia (ανήκει στην Roskosmos) να αγοράσει το 99,5% των μετοχών του πλωτού κοσμοδρομίου, από το οποίο είχαν να γίνουν εκτοξεύσεις από το 2014. Ο Φίλιεφ διευκρίνισε επίσης ότι η επανάληψη των εκτοξεύσεων προγραμματίζεται για το 2019, ενώ έως το 2023 θα γίνουν 12 εκτοξεύσεις πυραύλων.

Η αλήθεια είναι, γράφει η ρωσική εφημερίδα, ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν έχει αγγίξει ακόμη τον διαστημικό τομέα στην Ρωσία, ενώ στη Δύση η ιδιωτική εταιρεία που διακρίνεται στον τομέα αυτό είναι η αμερικανική SpaceX του Έλον Μασκ, η οποία παράγει και εκτοξεύει του μεσαίους πυραύλους Falcon 9 και τον βαρύ τύπου πύραυλο Dragon. Ο ίδιος ο Μάσκ είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι στα σχέδια του βρίσκονται οι αποστολές στον ‘Αρη.

Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό ο όμιλος S7 Group θα ακολουθήσει τα χνάρια της SpaceX. Όπως δηλώνει ο συνιδιοκτήτης της ρωσικής εταιρείας «Puskovie uslugi» (Υπηρεσίες εκτόξευσης) Σεργκέι Νενταρόσλεφ « στον διαστημικό τομέα αυτή τη στιγμή παρατηρείται κάποια κρίση, που σχετίζεται με το ότι δεν υπάρχουν καινοτόμες ιδέες».

Ο ίδιος, περιγράφοντας μάλιστα την κατάσταση που επικρατεί στον διαστημικό τομέα, λέει ότι ‘’από την μια, στο Διάστημα έχουν μεταφερθεί εδώ και χρόνια οι τηλεπικοινωνίες, ακόμη και το ιντερνέτ, η ναυσιπλοΐα, οι υπηρεσίες παρακολούθησης της επιφάνειας της γης που σχετίζονται με διάφορους τομείς”, και ‘’από την άλλη οι κυβερνήσεις των χωρών διαρκώς μεταβάλλουν τους στόχους τους , ενώ ήταν αυτές που έθεταν παραδοσιακά σαφείς στόχους τόσο στις ιδιωτικές όσο και στις κρατικές εταιρείες τις οποίες και χρηματοδοτούσαν»

Με δεδομένη συνεπώς αυτή την κατάσταση ο Νενταρόσλεφ διερωτάται: « Και τι μέλλει γενέσθαι; Θα κατακτήσουμε την Σελήνη ή τον ‘Αρη; Για ποιόν λόγο, εφόσον στην Σελήνη έχουμε ήδη πάει , στον ‘Αρη δεν μπορέσαμε να πάμε, ενώ τέλειωσε και ο ανταγωνισμός των ιδεολογιών (μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ) και επομένως η επίδειξη των δυνατοτήτων (της κάθε χώρας-σ.σ)».

Το κενό που δημιουργήθηκε, λέει ο ίδιος, το καλύπτουν οι ιδιωτικές εταιρείες , οι οποίες θέτουν φιλόδοξους στόχους σε πανανθρώπινη κλίμακα , όπως να δημιουργήσουν οικισμούς στην Σελήνη, αποικία στον ‘Αρη, εξόρυξη ορυκτού πλούτου στο Διάστημα, διαστημικές πτήσεις στα άστρα.

Με όλα αυτά τα νέα δεδομένα ο Νενταρόσλεφ δεν αποκλείει καθόλου το ενδεχόμενο το πρόγραμμα εκτόξευσης πυραύλων -φορέων από το ρωσικό πλωτό κοσμοδρόμιο Sea Launch να είναι μια επιτυχής επιχειρηματική δραστηριότητα, παρότι υπάρχουν και κίνδυνοι, όπως το να μην τηρηθούν οι προθεσμίες κατασκευής και παράδοσης των πυραύλων, καθώς και η αοριστία που υπάρχει ακόμη ως προς την αγορά της πλωτής βάσης εκτόξευσης, καθώς όπως επισημαίνει η εφημερίδα η όλη διαδικασία αγοραπωλησίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Πηγές : Vedomosti, RBK, Ria Novosti, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter