Η Novartis… φτιάχνει τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια

Η Novartis… φτιάχνει τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια

Ανευ όρων στήριξη στους εμπλεκομένους στο σκάνδαλο της Novartis ή ουδετερότητα και εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη; 

Σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, αυτό είναι το δίλημμα του προέδρου της ΝΔ όσο πλησιάζει η ώρα των διώξεων για χιλιάδες γιατρούς και πολιτικά πρόσωπα σχετικά με το Novartis-gate. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παράσχει την αμέριστη στήριξή του στα «γαλάζια» στελέχη που το όνομά τους εμπλέκεται στη δικογραφία για τη Novartis.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η πίεση που δέχεται ο Κυρ. Μητσοτάκης από διάφορες πλευρές –θεσμικές και εξωθεσμικές– για να στηρίξει και δη με μαχητικό τρόπο του εμπλεκομένους είναι τεράστια. Καλά πληροφορημένα «γαλάζια» στελέχη λένε ότι στην περίπτωση που ο πρόεδρος της ΝΔ αποφασίσει να μην «ενδώσει» στις πιέσεις και επιλέξει να πάρει αποστάσεις, τότε δεν αποκλείεται το κόμμα να βρεθεί ακόμη και σε τροχιά διάσπασης.

Από την άλλη η πλειονότητα των στενών συνεργατών του προέδρου της ΝΔ τάσσεται αναφανδόν υπέρ της στήριξης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλου, Αδωνη Γεωργιάδη, Μάριου Σαλμά και Ανδρέα Λυκουρέντζου, οι οποίοι εμπλέκονται στο Novartis-gate.

Γκρεμός και ρέμα

Στις σχετικές συσκέψεις που έχουν γίνει για τη Novartis, η βασική εισήγηση που δέχτηκε ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν να επιμείνει μέχρι τέλους στη θεωρία της «σκευωρίας» και των «αναξιόπιστων κουκουλοφόρων μαρτύρων», όπως έπραξε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο.

Από τους πλέον ένθερμους αυτής της κατασκευασμένης καινοφανούς θεωρίας είναι ο πρώην κνίτης και σήμερα στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς και οι Μαρία Σπυράκη και Στέλιος Πέτσας. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία τους η ΝΔ πρέπει αφενός να μιλά για «πολιτικές διώξεις» και αφετέρου για «κατασκευασμένες κατηγορίες». Στο κρίσιμο ερώτημα που θα βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους (εφόσον η ΝΔ επιλέξει να κρύψει το κεφάλι της στην άμμο σαν την καμηλοπάρδαλη) για το εάν «υπάρχει δηλαδή σκάνδαλο Novartis ή όχι;» η ΝΔ θα «μιλά» μεν για σκάνδαλο, αλλά για σκάνδαλο που εμπλέκονται γιατροί και όχι πολιτικά πρόσωπα. Τόμπολα.

Δεδομένου ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα η ηγεσία της ΝΔ θα κληθεί να πάρει θέση για τα εμπλεκόμενα στελέχη της στο σκάνδαλο Novartis, το ενδεχόμενο να τους αποκλείσει από τα ψηφοδέλτια, εφόσον υπάρξουν διώξεις, δεν μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο είναι πολύ αδύναμο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ απέρριψε εισηγήσεις βουλευτών που τον «συμβούλευαν» να ζητήσει από τους εμπλεκομένους να δηλώσουν ότι στην περίπτωση που τους ασκηθούν διώξεις δεν θα είναι υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με στενό του συνεργάτη κάτι τέτοιο θα ήταν «ομολογία ενοχής προτού αποφανθεί η Δικαιοσύνη». Πρόσθεσε ακόμη ότι σε τέτοια περίπτωση θα ήταν «σαν να ρίχναμε στην αρένα κορυφαία στελέχη της παράταξης». Οπερ εστί μεθερμηνευόμενον ότι Μητσοτάκης και εμπλεκόμενοι θα πάνε μαζί μέχρι το τέλος. Οποιο κι αν είναι αυτό.

Το πρόβλημα Σαμαράς

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της ΝΔ μπορεί να ψελλίζει διάφορα περί «σκευωρίας» και να ανέχεται τις φωνασκίες του τηλεπωλητή-αντιπροέδρου Αδωνη Γεωργιάδη, αλλά αυτό που δεν μπορεί σίγουρα να κάνει είναι να πάει κόντρα στον Αντ. Σαμαρά. Κοντολογίς δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αφήσει πολιτικά ξεκρέμαστο τον πρώην πρωθυπουργό. Οχι γιατί δεν το θέλει, αλλά γιατί, όπως λένε όσοι γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία της ΝΔ, δεν μπορεί. «Σε περίπτωση που αδειάσει τον Σαμαρά και τον Αδωνη, τότε πάμε με μαθηματική ακρίβεια σε διάσπαση» εξηγεί έμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας της ΝΔ, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις και με τη σημερινή ηγεσία και με την πλευρά Σαμαρά.

Εμπλεκόμενοι και κατηγορίες

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος και οι πρώην υπουργοί Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Αδωνης Γεωργιάδης, Μάριος Σαλμάς και Ανδρέας Λοβέρδος περιλαμβάνονται στη δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis, που διερευνά η Δικαιοσύνη για τις πράξεις:

1) Δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων

2) Παθητική δωροδοκία

3) Απιστία σχετικά με την υπηρεσία

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter