Η Ομόνοια γίνεται… Σύνταγμα

Η Ομόνοια γίνεται… Σύνταγμα

  Ύστερα από πολλά χρόνια_x000D_
επενδυτικής ανομβρίας και κατέχοντας το θλιβερό ρεκόρ με τα περισσότερα κενά_x000D_
κτίρια στην πρωτεύουσα, κάτι φαίνεται να αλλάζει για την πολύπαθη περιοχή της_x000D_
Ομόνοιας. 

Νέα ξενοδοχεία ετοιμάζονται, γνωστές αλυσίδες εγκαινιάζουν καταστήματα, ενώ ενισχύεται και η ζήτηση μικρών διαμερισμάτων στους γύρω δρόμους με στόχο την εκμετάλλευση.

Στην αλλαγή αυτή έχει συντελέσει, σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς ακινήτων, η αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα καθώς και η θεαματική άνοδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Μεταξύ των νέων αφίξεων στην πλατεία περιλαμβάνεται η δανέζικη εταιρεία Flying Tiger με έμφαση στο fun shopping και η ελληνική αλυσίδα καλλυντικών Galerie de Beaute. Τα νέα καταστήματα βρίσκονται στο ισόγειο του μεγάρου που ανήκει στην Εθνική Πανγαία, στη γωνία Πανεπιστημίου και 28ης Οκτωβρίου, όπου μέχρι πρότινος λειτουργούσε κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Το μέγαρο το οποία για μεγάλο διάστημα λειτούργησε ως ξενοδοχείο, αρχικά με την επωνυμία Βικτώρια (μαρτυρείται μεταξύ των ετών 1912-1926) αλλά κυρίως ως Εξέλσιορ (από το 1929), έχει επιφάνεια 4.162 τ.μ. από τα οποία 2.714 τ.μ. εξακολουθούν να μισθώνονται στην Εθνική Τράπεζα που καταλαμβάνει τους ορόφους του ακινήτου.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας έχουν ήδη παρουσία ισχυροί λιανέμποροι, όπως ο όμιλος Inditex (καταστήματα Ζara και Pull & Bear), η σουηδική H&M, η τούρκικη Sfera, η εταιρεία καλλυντικών Hondos Center και οι αλυσίδες Zackret, NYX και Calzedonia.

Στο τομέα του λιανεμπορίου με ενδιαφέρον αναμένεται και το αποτέλεσμα του νέου διαγωνισμού της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας – Αρσάκεια -Τοσίτσεια Σχολεία για την πολυετή παραχώρηση των Στοών Αρσακείου – Ορφέως και Βιβλίου στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Αρσάκη, Σταδίου και Πεσμαζόγλου του Δήμου Αθηναίων. Τα περισσότερα καταστήματα τόσο στη Στοά του Βιβλίου όσο και στη Στοά Αρσακείου – Ορφέως είναι πλέον άδεια, καθώς από τους περίπου 65 χώρους που λειτουργούσαν στο παρελθόν σήμερα είναι μισθωμένοι περί τους 15. Σημειώνεται πως ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο (10.000 τ.μ.) είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο κτίριο και το Καυταντζόγλειο Μέγαρο ως διατηρητέο μνημείο.

Ποια κτίρια ανασταίνονται

Ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο νέα ευκαιρία στην πλατεία Ομονοίας δίνει και ο ξενοδοχειακός κλάδος. Ετσι, εκτός από το 4άστερο Athens Tiare, το οποίο προσπαθεί να δώσει ζωή στην πλατεία ήδη από το καλοκαίρι του 2016, αναμένεται τους επόμενους μήνες και η επαναλειτουργία του πρώην La Mirage, 208 δωματίων και ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, το οποίο παραμένει κλειστό από το 2008 και έχει μισθωθεί από τον Οκτώβριο του 2017 για περίοδο 40 ετών στον ξενοδοχειακό επιχειρηματία Στέλιο Ιωαννίδη.

Την ίδια ώρα, προς αξιοποίηση οδεύουν και μεγάλα κτίρια μέχρι πρότινος κλειστά. Το πρώτο είναι το οκταώροφο κτίριο συνολικής επιφάνειας 11.369,90 τ.μ. στην οδό Σταδίου 65 στο ύψος της Ομόνοιας και το δεύτερο, επίσης επί της οδού Σταδίου, στον αριθμό 26, το παλιό πολυκατάστημα οικιακού εξοπλισμού Ακρον Ιλιον Κρυστάλ, ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Προκοπίου, που θα διατηρήσει την εμπορική του χρήση. Υπενθυμίζεται πως ο πολυπράγμων εφοπλιστής είναι ιδιοκτήτης και του ιστορικού Μεγάρου Αθηνογένους, ενός από τα επιβλητικότερα κτίρια της παλιάς Αθήνας, το οποίο όταν δοθούν οι απαραίτητες άδειες θα γίνει η πρώτη μεγάλη «θερμοκοιτίδα» για επιχειρήσεις, ενώ θα αναπτυχθούν και χώροι πολλαπλών χρήσεων για εργασία, συνεργασία και αναψυχή.

Σε ό,τι αφορά το πολυώροφο κτίριο στην πλατεία Ομονοίας, το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία εξ αδιαιρέτου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων με ποσοστά 62% και 38%, αντίστοιχα, είναι από τα λίγα μεγάλα κτίρια του κέντρου της Αθήνας και μέχρι το 2010 στέγαζε το Ειρηνοδικείο και Πταισματοδικείο Αθηνών. Μετά τον διαγωνισμό που πραγματοποίησε το Μετοχικό Ταμείο Στρατού στο τέλος του 2017 το κτίριο έχει εκμισθωθεί για 25 έτη στην εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων Dimand Real Estate του Δημήτρη Ανδριόπουλου, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει την τουριστική του εκμετάλλευση.

Στην αναζήτηση επενδυτών έχει «βγει» και το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την αξιοποίηση του διατηρητέου κτιρίου στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα, απέναντι από το Ρεξ, το οποίο από το 2005 παραμένει «στοιχειωμένο» και κρυμμένο πίσω από λινάτσες και σκαλωσιές. Το κτίριο (κληροδότημα Αντωνίου Παπαδάκη), που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, ημιόροφο, Α’ όροφο, Β’ όροφο, Γ’ όροφο, συνολικής επιφανείας 3.574,40 τ.μ. και κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1915 και 1925, φιλοξενούσε το ιστορικό ξενοδοχείο Ματζέστικ (Grand Hotel Majestic) έως το 1967.

Διαγωνισμοί για τρία ξενοδοχεία

Εν τω μεταξύ τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, πρόκειται να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τη μακροχρόνια μίσθωση τριών εμβληματικών ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο του προγράμματος Ανάκτηση των Ακινήτων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας – Αξιοποίηση με Ορους Κοινωνικής Ανταπόδοσης.

Ειδικότερα, πρόκειται να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την εκμίσθωση του ιστορικού ξενοδοχείου Esperia Palace (12.000 τ.μ.), στην οδό Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω, το οποίο παρέμενε κλειστό από το 2010.

Το αμέσως επόμενο διάστημα ακολουθούν οι διαγωνισμοί για το ξενοδοχείο Ambassadeur (9.000 τ.μ.) –επίσης ιστορικό κτίριο του πρώην εφετείου στην οδό Σωκράτους 65-67– και του διατηρητέου νεοκλασικού ακίνητου της οδού Ζαλοκώστα 7-9 (1.600 τ.μ.).

Το Esperia Palace και το ακίνητο της οδού Ζαλοκώστα προκηρύσσονται από τον ΕΦΚΑ με προδιαγραφές ξενοδοχείων διεθνούς αλυσίδας πέντε αστέρων ενώ το Ambassadeur από το ΕΤΕΑΕΠ με προδιαγραφές ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter