Η «παγκόσμια ιστορία της σεξουαλικής βίας» στο Μέγαρο Μουσικής

Η «παγκόσμια ιστορία της σεξουαλικής βίας» στο Μέγαρο Μουσικής

Σε επιμέλεια Κώστα Δουζίνα, το Μέγαρο Μουσικής ανοίγει τις πόρτες του σε μια «παγκόσμια ιστορία της σεξουαλικής βίας», συνεχίζοντας τον κύκλο «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία».

Η πρώτη διάλεξη για το νέο έτος είναι στις 20/1 από την Τζοάννα Μπερκ, ιστορικό, καθηγήτρια στο κολέγιο Μπέρκμπεκ και διακεκριμένη συγγραφέα βιβλίων γύρω από τις πολεμικές συγκρούσεις της νεότερης εποχής, τη στρατιωτική ιατρική, ψυχολογία και ψυχιατρική, το συναίσθημα και τον βιασμό. «Εξακολουθούμε να γνωρίζουμε ελάχιστα για τα αίτια της σεξουαλικής βίας» λέει η Τζοάννα Μπερκ.

Διερευνώντας τα νεότερα δεδομένα διεθνώς, «διαπιστώνουμε ότι τα υψηλά ποσοστά σεξουαλικής βίας δεν είναι αναπόφευκτα και ότι ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με το γεωγραφικό και το ιστορικό πλαίσιο. Ο βιασμός δεν αποτελεί συνακόλουθο της ανδρικής βιολογίας, ούτε συνιστά εξελικτική κληρονομιά. Οι βιαστές μαθαίνουν να δρουν ως τέτοιοι εντός συγκεκριμένων ιστορικών κοινοτήτων. Γι’ αυτό και κάθε προσπάθεια για τη μείωση της σεξουαλικής βίας απαιτεί την πολιτική και ιδεολογική συμβολή κάθε πολίτη του κόσμου».

Την ομιλία της θα προλογίσει η Αθηνά Αθανασίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τις 17:30.

Η εκδήλωση ξεκινά ώρα 19.00 και θα μεταδοθεί απευθείας από την ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής (www.megaron.gr).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter