Η πιο σκοτεινή ώρα της ΝΔ

Η πιο σκοτεινή ώρα της ΝΔ

Θλίψη προκαλεί η κατάντια του κόμματος επί ημερών Κυριάκου Μητσοτάκη σε πολλούς ψηφοφόρους της ΝΔ. Ωστόσο η επιλογή της ηγετικής ομάδας να επιβάλει (άτυπο) εμπάργκο (και) στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο έχει εξοργίσει τα λεγόμενα καραμανλικά στελέχη, καθώς και όλους όσοι δεν μπορούν να χωνέψουν (το αδιαμφισβήτητο γεγονός) ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει βάλει στο τσεπάκι του τον Κυρ. Μητσοτάκη.

 Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η «εντολή» που έδωσε προ λίγων ημερών ο Αντ. Σαμαράς στον πρόεδρο της ΝΔ ήταν να επιβληθεί άμεσα ένα ιδιότυπο εμπάργκο από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πριν αλέκτορα φωνήσαι ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε να κάνει πράξη την εντολή που του δόθηκε.

Yes man ο Κυριάκος

Την περασμένη Δευτέρα ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη δεξίωση προς τιμήν του Ινδού προέδρου και της συζύγου του στο Προεδρικό Μέγαρο επέλεξε να μην πάει, χωρίς να δώσει κάποια σοβαρή εξήγηση, ως θεσμικά όφειλε. Το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοφανούς κίνησης ήταν η ΝΔ να εκπροσωπηθεί από τη βουλευτή Ντόρα Μπακογιάννη. Για την ιστορία στο δείπνο έδωσαν το «παρών» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη σύζυγό του Περιστέρα Μπαζιάνα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, το ζεύγος Βαρδή και Μαριάννας Βαρδινογιάννη και πολλά στελέχη του διπλωματικού σώματος.

Την επόμενη ημέρα, πηγές της Πειραιώς τόνιζαν ότι «μετά τη στάση του Παυλόπουλου στο σκοπιανό τελείωσε η περίοδος ασυλίας από τη ΝΔ προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας» – ο κυνισμός και ο πολιτικός καιροσκοπισμός σε όλο τους το μεγαλείο.

Τι καταλογίζουν όμως όλοι αυτοί στον Παυλόπουλο; Οι σκληροπυρηνικοί της πόλωσης, ακόμη και με τους καραμανλικούς, ισχυρίζονται χωρίς αιδώ ότι ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας «λειτουργεί όχι ως πρόεδρος αλλά ως έμπιστος σύμβουλος του Αλ. Τσίπρα». Και όλα αυτά γιατί στη συνάντηση που είχαν Τσίπρας – Παυλόπουλος λίγο μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με την πΓΔΜ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι εναπόκειται στη γείτονα χώρα «να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε».

Ενδεχομένως οι «μακεδονομάχοι» του Μοσχάτου, μπαγιάτικοι και όψιμοι, θα ήθελαν τον Πρ. Παυλόπουλο «να επικρίνει την κυβέρνηση για την κακή συμφωνία», όπως την έχουν χαρακτηρίσει. Μπορεί πάλι να περίμεναν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας «να υποβάλει την παραίτησή του και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές». Τουλάχιστον έτσι λένε μεταξύ τους όταν μαζεύονται για τον πρωινό καφέ στα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς. Αυτό όμως που δεν ομολογούν στη ΝΔ είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος δήθεν θα έφερνε στο κόμμα του «το νέο, την αξιοκρατία και την αριστεία», έχει καταντήσει κανονικός yes man του Αντ. Σαμαρά. Εξάλλου η πλειονότητα των βουλευτών και των στελεχών στη ΝΔ το γνωρίζουν αυτό και το παραδέχονται στις κατ’ ίδιαν συνομιλίες τους. Μάλιστα αναφέρουν δύο χαρακτηριστικά γεγονότα για να δείξουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι όμηρος του Αντ. Σαμαρά. Το πρώτο έχει να κάνει με το Novartis-gate και τη σπουδή του Κυρ. Μητσοτάκη να υιοθετήσει τη ρητορική Σαμαρά περί «σκευωρίας» και το δεύτερο η μεγαλειώδης κωλοτούμπα που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ στο μακεδονικό, όπου από τη σύνθετη ονομασία άδει σήμερα, ύστερα από παραγγελιά του «μακεδονομάχου» Σαμαρά, «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική».

Ντιλ Σαμαρά – Μητσοτάκη για τις προεδρικές εκλογές

Το… φάντασμα του Σαμαρά πλανάται πάνω από τη ΝΔ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, έχει συζητήσει με τον τέως πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά το ενδεχόμενο η ΝΔ να τον στηρίξει το 2020 στις εκλογές για νέο πρόεδρο Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει αφενός ότι έχει ληφθεί η απόφαση να μη στηρίξει η ΝΔ τον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας, εφόσον φυσικά προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για δεύτερη θητεία, αφετέρου ότι η Δεξιά του Μητσοτάκη και του Σαμαρά έχει βάλει στα μαύρα κατάστιχα τον Πρ. Παυλόπουλο. Τα σενάρια αυτά ωστόσο είναι αδύναμα. Πρώτον, γιατί θα πρέπει το κόμμα των Μητσοτάκη, Σαμαρά και Αδωνη να κερδίσει τις εκλογές που θα γίνουν το 2019 και δεύτερον, να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, ακόμη και αν κερδίσει.

Χέρι χέρι με την ακροδεξιά

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας και κοινωνικού διχασμού με αφορμή τη συμφωνία που κατάφερε να πετύχει η κυβέρνηση με την πΓΔΜ. Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, στη διάρκεια σχετικής σύσκεψης που έγινε στην Πειραιώς αποφασίστηκε να κινητοποιήσουν τα στελέχη τους στη βόρεια Ελλάδα ώστε με «αυθόρμητες συγκεντρώσεις» και «αυθόρμητες διαμαρτυρίες» κατά κυβερνητικών στελεχών να «καταδείξουν» την αντίθεση των πολιτών στη συμφωνία. Εμμέσως πλην σαφώς, το Μοσχάτο παραδέχεται ότι ανάβει το πράσινο φως στις ακροδεξιές ομάδες να ασχημονούν κατά βουλευτών και κατά της δημοκρατίας. Ολα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που η επίσημη ΝΔ παίζει κρυφτούλι με το μακεδονικό και δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της ούτε για το όνομα ούτε για το τι σκοπεύει να κάνει στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter