Η πρώτη στρατιωτική βάση της Κίνας στο εξωτερικό!

Η πρώτη στρατιωτική βάση της Κίνας στο εξωτερικό!

Η Κίνα εγκαινίασε σήμερα στο Τζιμπουτί την πρώτη στρατιωτική βάση της στο εξωτερικό, στις πύλες της Ερυθράς Θάλασσας, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Η βάση εγκαινιάσθηκε με μια τελετή που πραγματοποιήθηκε παρουσία του δεύτερου στην ιεραρχία του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού, του Τιάν Ζονγκ, και του υπουργού Άμυνας του Τζιμπουτί, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η ανακοίνωση συμπίπτει με την 90η επέτειο της ίδρυσης του Κόκκινου Στρατού, η οποία γιορτάσθηκε στο Πεκίνο με μια ομιλία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, που διαβεβαίωσε πως η χώρα του είναι «σίγουρη πως μπορεί να επικρατήσει έναντι οποιουδήποτε εισβολέα».

Το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό είναι παρόν από τα τέλη του 2008 στα ανοικτά της Σομαλίας και στον κόλπο του Άντεν, στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση της πειρατείας σ’ αυτή την περιοχή. Όμως αυτή η «βάση επιμελητείας» είναι η πρώτη του είδους για το Πεκίνο.

Θα χρησιμεύσει για την υποστήριξη «ναυτικών συνοδειών στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, καθώς και επιχειρήσεων (του ΟΗΕ) διατήρησης της ειρήνης και ανθρωπιστικής αρωγής», είχε αναφέρει τον περασμένο μήνα το κινεζικό υπουργείο Άμυνας, ανακοινώνοντας την αναχώρηση μιας πρώτης ομάδας στρατιωτών με προορισμό την αφρικανική βάση.

Η βάση θα χρησιμεύσει επίσης στο Πεκίνο για την υποστήριξη επιχειρήσεων κατά της πειρατείας και απομάκρυνσης κινέζων υπηκόων σε περίπτωση κρίσης.

Η Κίνα είχε ανακοινώσει στις αρχές του 2016 την έναρξη της κατασκευής αυτής της εγκατάστασης στο Τζιμπουτί. Η αφρικανική αυτή χώρα έχει ήδη στρατιωτικές βάσεις της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Το Τζιμπουτί, με πληθυσμό 800.000 κατοίκων, είναι στρατηγικά τοποθετημένο πάνω στα στενά Μπαμπ-ελ-Μαντέμπ, μια από τις πιο πολυσύχναστες ναυτικές οδούς του κόσμου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter