Η Ρωσία «πατάει πόδι» στη Σαουδική Αραβία; Συζητήσεις για αγορά S-400

Η Ρωσία «πατάει πόδι» στη Σαουδική Αραβία; Συζητήσεις για αγορά S-400

Σε συζητήσεις με τη Σαουδική Αραβία για την αγορά αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 φέρεται να βρίσκεται η Μόσχα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη ώστε να συμφωνηθούν οι όροι, ενώ η σχετική διμερής συμφωνία μπορεί να υπογραφεί «το συντομότερο δυνατόν».

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, επισκέφθηκε τη Μόσχα και είχε συζητήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Η Σαουδική Αραβία αποτελεί παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, γεγονός που -μεταξύ άλλων- έχει εξασφαλίσει ασυλία στο καταπιεστικό μοναρχικό θεοκρατικό καθεστώς, το πιο συντηρητικό της περιοχής, το οποίο μεταξύ άλλων έχει κατηγορηθεί για χρηματοδότηση των τζιχαντιστών του ISIS.

Πρόσφατα σε συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά S400 ήρθε η Τουρκία, στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών των οποίων οι σχέσεις είχαν ψυχρανθεί μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τον τουρκικό στρατό, στα σύνορα με τη Συρία. Η συμφωνία για τους S-400 προκάλεσε την οργή του NATO, του οποίου η Τουρκία αποτελεί κράτος-μέλος.

Το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 αποτελεί εξελιγμένη εκδοχή των S-300, που μεταξύ άλλων κρατών (τα περισσότερα εκτός ΕΕ) έχει στην κατοχή της και η Ελλάδα. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter