Η Ρωσική Εκκλησία αποκόπτεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η Ρωσική Εκκλησία αποκόπτεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Συνεχίζεται  η κόντρα Ρωσική Εκκλησίας – Πατριαρχείου, μετά την συμφωνία του τελευταίου για αυτοκεφαλία της Ουκρανικής.

Στην απόφαση να κόψει κάθε επαφή με το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατέληξε η ιερά σύνοδος της Ρωσικής εκκλησίας, η οποία τις προηγούμενες ημέρες είχε δηλώσει την έντονη δυσαρέσκειά της για την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μινσκ, ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας δήλωσε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή.

«Στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, λήφθηκε η απόφαση να σταματήσει εντελώς κάθε επικοινωνία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Ήταν μια επιβεβλημένη απόφαση όμως η Ιερά Σύνοδός μας δεν μπορούσε να λάβει άλλη απόφαση επειδή όλη η λογική των πρόσφατων ενεργειών του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης οδηγούσε σε αυτό» είπε χαρακτηριστικά. 

Αξίζει να σημειωθεί πως την Πέμπτη, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αποφάσισε να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας και να επαναφέρει τον σχισματικό Πατριάρχη Φιλάρετο στην κανονικότητα της Εκκλησίας αλλά και τον σχισματικό Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Μαλέτιτς, της λεγόμενης «Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας».

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

«Η αποδοχή διαλόγου με σχισματικούς και πρόσωπα στα οποία έχει επιβληθεί ανάθεμα από εκκλησία άλλης δικαιοδοσίας, η επιβουλή σε ξένα κανονιστικά όρια, η προσπάθεια αποποίησης δικών της ιστορικών αποφάσεων και υποχρεώσεων, όλα αυτά θέτουν το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπολεως έξω από τα όρια του κανονιστικού πεδίου και προς μεγάλη μας λύπη κάνει πλέον για εμάς αδύνατη την επαφή της ευχαριστίας με τους ιεράρχες, τους πνευματικούς και τους πιστούς. (…)

Στο εξής και μέχρι την άρση των αντικανονικών αποφάσεων που πήρε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως οι ιερείς του Πατριαρχείου Μόσχας είναι αδύνατο να συλλειτουργούν με τους κληρικούς της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και για τους πιστούς (αδύνατη) η συμμετοχή σε πράξεις λατρείας σε ναούς αυτής»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter