Η Σαουδική Αραβία προωθεί ένα σουνιτικό, υπερσυντηρητικό, «μουσουλμανικό ΝΑΤΟ»

Η Σαουδική Αραβία προωθεί ένα σουνιτικό, υπερσυντηρητικό, «μουσουλμανικό ΝΑΤΟ»

Την ανησυχία οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο έχει προκαλέσει η «επίθεση γοητείας» που μόλις εξαπέλυσε (με το αζημίωτο) η διεθνής εταιρεία δημοσίων σχέσεων Burson-Marsteller για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας με στόχο την προώθηση της νεοϊδρυθείσας μουσουλμανικής στρατιωτικής συμμαχίας αλά ΝΑΤΟ, γράφει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Middle East Eye.

Η Ισλαμική Στρατιωτική Συμμαχία (Islamic Military Alliance, «IMA») ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2015 και μετρά ήδη 41 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων του Μπαχρέιν, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, του Τσαντ και της Σομαλίας, κρατών με σουνιτικούς, κυρίως, πληθυσμούς, οι κυβερνήσεις των οποίων έχουν γράψει και συνεχίζουν να γράφουν ιστορία στην παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρότι επισήμως ο βασικός λόγος σύστασης της συμμαχίας είναι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, πιστεύεται ότι στην πραγματικότητα έχει άλλες βλέψεις, όπως για παράδειγμα η συγκάλυψη των εγκλημάτων πολέμου στην Υεμένη μέσω … διαφημιστικής καμπάνιας.

Άλλωστε, ο Σαουδάραβας υποστράτηγος Άχμεντ Ασίρι, εκ των βασικών πρωταγωνιστών στη μουσουλμανική συμμαχία, ο οποίος βρίσκεται υπό επίσημη έρευνα των βρετανικών αρχών για εγκλήματα πολέμου, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα στη Wall Street Journal ότι οι δραστηριότητες του «μουσουλμανικού ΝΑΤΟ» θα μπορούσαν να επεκταθούν και στον αγώνα κατά των ανταρτών Houthi στην Υεμένη. «Στόχος είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ανεξαρτήτως της φύσεως της εκάστοτε τρομοκρατικής οργάνωσης», εξήγησε.

Ωστόσο, η Burson-Marsteller, η οποία καυχιέται για την «παγκόσμια εμβέλειά» της, μετρά «εξέχοντες» πελάτες, όπως οι στρατιωτικές κυβερνήσεις της Αργεντινής, υπεύθυνες για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων στην διάρκεια του αποκαλούμενου «Βρώμικου Πολέμου» κατά τη διάρκεια της δεκαετίας ’70 και αρχές της δεκαετίας του ’80, αναφέρει το Middle East Eye.

Η Αμερικανίδα τηλεπαρουσιάστρια Ρέιτσελ Μάντοου, μιλώντας το 2009 για τη συγκεκριμένη εταιρεία, είχε πει χαρακτηριστικά: «Όταν το κακό χρήζει δημοσίων σχέσεων, καλεί την Burson-Marsteller στο πιτς φυτίλι».

Η ανάθεση του έργου προώθησης της σουνιτικής συμμαχίας στην εταιρεία δημοσίων σχέσεων Burson-Marsteller έρχεται σε μια κομβικής σημασίας χρονική στιγμή για την πρώτη, καθώς ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη σύσκεψη των υπουργών άμυνάς της.

Η ανανεωμένη μορφή της στρατιωτικής συμμαχίας, η οποία βασίστηκε στη σύνθεση του ΝΑΤΟ, αποτελείται από κατά βάση σουνιτικά κράτη, γεγονός που υποκινεί ανησυχίες, -κυρίως στο Ιράν, παραδοσιακού αντιπάλου της Σαουδικής Αραβίας και συμμάχου των ανταρτών Χούτι- ότι θα ενισχύσει τη θρησκευτική βία στην περιοχή.

Πρωταγωνιστικά πρόσωπα της συμμαχίας, όπως ο Πακιστανός υπουργός άμυνας, έχουν προσπαθήσει να κατεβάσουν τους τόνους, διαχωρίζοντας το ρόλο της συμμαχίας με το Ιράν. Ωστόσο, η παράταξη πακιστανικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Σαουδικής Αραβίας με την Υεμένη εντείνουν τον προβληματισμό της Τεχεράνης αναφορικά με τις φιλοδοξίες του «μουσουλμανικού ΝΑΤΟ».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter