H Super League σε αριθμούς!

H Super League σε αριθμούς!

Το 59ο πρωτάθλημα από συστάσεως της Α΄ Εθνικής (1959) και 12ο από τότε που υφίσταται η Super League (2006) ολοκληρώθηκε με τον αγώνα Παναθηναϊκός-Ξάνθη (1-2), που είχε αναβληθεί την Κυριακή 6 Μαΐου λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε την Αττική. Το κλείσιμο της αυλαίας βρήκε πρωταθλήτρια την ΑΕΚ, με τον έτερο «Δικέφαλο» του ελληνικού ποδοσφαίρου να ακολουθεί και τον Ολυμπιακό να έπεται, ενώ Πλατανιάς και Κέρκυρα αποχαιρέτησαν τα «σαλόνια», με τους Κρήτες απολύτως δικαιολογημένα, αφού ήταν μακράν η χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος.

Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης κατέκτησαν τα άλλα δύο ευρωπαϊκά εισιτήρια (Europa League), με τους Αρκάδες να μεταμορφώνονται από την ημέρα που τους ανέλαβε ο Σάββας Παντελίδης και τους Περιστεριώτες να κάνουν μια εκπληκτική χρονιά, σημειώνοντας περισσότερες (8 έναντι 7) νίκες εκτός έδρας απ΄ ότι στο γήπεδό τους!

Εντυπωσιακό ήταν το φίνις του Απόλλωνα Σμύρνης, που με τον ερχομό του Γιώργου Παράσχου μεταμορφώθηκε προς το καλύτερο εξασφαλίζοντας άνετα την παραμονή του στην κατηγορία. Ο Ολυμπιακός ήταν αγνώριστος επί τα χείρω, με παίκτες απείθαρχους και «αδιάφορους» από ένα σημείο και ύστερα και με τους «ερυθρόλευκους» να θέλουν να ξεχάσουν αυτή τη χρονιά όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Ο Πρίγιοβιτς του ΠΑΟΚ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 19 γκολ σε 27 αγώνες (είχε και 3 ασίστ), ακολουθούμενος από τον Ανσαριφάρντ, ο οποίος πέτυχε 17 τέρματα (σε 25 παιχνίδια) για τον Ολυμπιακό και μοίρασε 5 ασίστ, ενώ ο Κόντε του ΠΑΣ Γιάννινα βρήκε στόχο 14 φορές σε 26 ματς.

Βίοι αντίθετοι, «Εφιάλτες» για τις ομάδες τους υπήρξαν οι Μασούρας (ΑΕΛ), Κονέ Ε., Τσόβιτς, Αλμπάνης (Απόλλωνας Σμύρνης), Ν. Γιαννακόπουλος (Κέρκυρα), Φαβάρο (Λεβαδειακός), Ντε Λούκας (Ξάνθη), Φιγκέιρας, Ένγκελς (Ολυμπιακός), Χουλτ (Παναθηναϊκός), Μπαρμπόσα (Παναιτωλικός), Μιχαήλ, Τζημόπουλος, Γαρουφαλιάς (ΠΑΣ Γιάννινα) και Στάμου (Πλατανιάς), οι οποίοι σκόραραν εναντίον των ομάδων τους.

Στις τελικές προσπάθειες ο Κόντε ήταν μακράν ο πιο απειλητικός παίκτης του πρωταθλήματος με 81, ενώ τον ακολούθησαν οι Ανσαριφάρντ (67), Μπακασέτας (ΑΕΚ, 67), Μανιάς (Αστέρας Τρίπολης, 63) και Ουάρντα (Ατρόμητος, 62). Κορυφαίοι… σερβιτόροι της Super League αναδείχθηκαν (με 8 ασίστ έκαστος) οι Ναδάλες (ΠΑΣ Γιάννινα), Γιαννούλης (Ατρόμητος), Πέλκας (ΠΑΟΚ) και Φορτούνης (Ολυμπιακός), ενώ μία λιγότερη (7) είχε ο Ντιγκινί του Ατρομήτου.

Ο Πίτι ήταν ένας πολύ σημαντικός παίκτης για τη Λαμία και βοήθησε την ομάδα της Φθιώτιδας να παραμείνει στην κατηγορία, όμως με την μπάλα να περνά τόσο πολύ από τα πόδια του υπήρξε ο πρώτος ποδοσφαιριστής σε λάθη στο πρωτάθλημα (170). Από εκεί και ύστερα ο Αλμπάνης είχε 164 λανθασμένες επιλογές, ο Ουάρντα 155, ο Μασούντ (ΑΕΚ) 152 και ο Φορτούνης 150. Κορυφαίος στις σωστές μεταβιβάσεις ήταν ο Μπλάζιτς της Λαμίας με 329, ενώ ο Μουνάφο (Αστέρας Τρίπολης) είχε 324, ο Φορτούνης 241, ο Λουντ (Παναθηναϊκός) 226 και ο Ρομαό (Ολυμπιακός) 216.

Παίκτης-οικονομία αναδείχθηκε ο Πρίγιοβιτς, ο οποίος σκόραρε ένα γκολ ανά 2,8 προσπάθειες. Οι Ανσαριφάρντ και Αλμπάνης έβρισκαν δίχτυα ανά 3,9 τελικές, ενώ ο Μοράρ (Παναιτωλικός) κάθε 4 και ο Γέντρισεκ (Ξάνθη) χρειαζόταν 4,9 τελικές. Αναφορικά με τους τερματοφύλακες, «υπερωρίες» με 99 αποκρούσεις έκανε ο Κότνικ (Πανιώνιος), ακολουθούμενος από τους Ζίβκοβιτς (Ξάνθη, 96), Μπόζοβιτς (ΑΕΛ, 92), Νίκο Παπαδόπουλο (Λαμία, 90) και Επασί (Λεβαδειακός, 86).

Σε «Σταχανοβίτες» του πρωταθλήματος αναδείχθηκαν οι Γέντρισεκ (Ξάνθη), Λουντ (Παναθηναϊκός), Αθανασιάδης (Αστέρας Τρίπολης), οι οποίοι κατέγραψαν από 30 συμμετοχές! Μία λιγότερη είχαν οι Αλμπάνης (Απόλλων Σμύρνης), Γιακουμάκης (Λεβαδειακός), Ρόσα (Παναιτωλικός), Ντίας (Παναιτωλικός), Ενσικουλού (Πλατανιάς), Μασούρας (Πανιώνιος), Βασιλαντωνόπουλος (Λαμία), Μουνάφο (Αστέρας Τρίπολης), Κονέ (Απόλλων Σμύρνης), Μπανανά (Πανιώνιος), Κόρμπος (Πανιώνιος), Τριανταφυλλόπουλος (Αστέρας Τρίπολης), Ζίβκοβιτς (Ξάνθη) και Μιχαήλ (ΠΑΣ Γιάννινα).

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Στα ομαδικά στατιστικά, κορυφαία επίθεση του πρωταθλήματος με 63 γκολ ήταν εκείνη του Ολυμπιακού και χειρότερη του Πλατανιά με 14 τέρματα. Καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης αναδείχθηκε της ΑΕΚ με παθητικό μόλις 12 τερμάτων, ενώ η υποβιβασθείσα ομάδα της Κρήτης είχε ακόμη μια αρνητική πρωτιά, καθώς δέχθηκε 65 γκολ. Αξιοσημείωτη είναι η κάκιστη αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού φέτος, καθώς η εστία των «ερυθρόλευκων» παραβιάστηκε 28 φορές, μέσος όρος που μεταφράζεται σε 0,93 γκολ ανά αγώνα!

Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ ήταν οι ομάδες με τις περισσότερες νίκες (21), ο Πλατανιάς με τις λιγότερες (2), ενώ ο ΠΑΣ Γιάννινα είδε περίπου τα μισά παιχνίδια του (13) να ολοκληρώνονται ισόπαλα! Τις περισσότερες αποβολές, συνολικά 8, είχε ο Παναθηναϊκός (Λαμία, Κέρκυρα, Πλατανιάς μέτρησαν από 6), την ώρα που ο Ατρόμητος ολοκλήρωσε τη διοργάνωση με μόλις μία αποβολή.

Τις περισσότερες τελικές (385) είχε η ΑΕΚ, με τους Ολυμπιακό (376), ΠΑΟΚ (364), Ατρόμητο (330) και Αστέρα Τρίπολης (305) να ακολουθούν. Πιο αποτελεσματικοί στην τελική προσπάθεια αποδείχθηκαν οι «ερυθρόλευκοι», που σκόραραν ένα γκολ ανά 6 προσπάθειες, έναντι 6,2 του ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός και η μακεδονική ομάδα είχαν επίσης τις περισσότερες ασίστ, από 37, έναντι 31 του Ατρομήτου, 28 της ΑΕΚ και 26 του Αστέρα Τρίπολης. Στις πάσες ο Ολυμπιακός είχε ακόμη μια πρωτιά (2.035), ενώ «πρωταθλητής» στα λάθη αναδείχθηκε ο Πανιώνιος με 1.410. Πρώτη… «κλέφτρα» ομάδα ήταν ο ΠΑΣ Γιάννινα με 741 κλεψίματα, ενώ η Λαμία είχε να επιδείξει συνολικά 147 αποκρούσεις.

Τις περισσότερες αποβολές είχε ο Παναθηναϊκός (8) και ακολούθησαν οι Πλατανιάς, Κέρκυρα, Λαμία (6), Παναιτωλικός, Απόλλων Σμύρνης (5). ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δέχθηκαν από τρεις απευθείας κόκκινες κάρτες (τις περισσότερες), ενώ οι ομάδες που «κιτρινίστηκαν» περισσότερο ήταν οι Παναιτωλικός (105) και ΑΕΛ (103 κάρτες).

ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΗΣ… ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

Αναφορικά με τη διαιτητική παρουσία, ο Θανάσης Τζήλος σφύριξε σε 15 αγώνες και ακολούθησαν οι Μανώλης Σκούλας (14), Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος (13), Γιώργος Τζιοβάρας (13), Θανάσης Σέζος (12), Τάσος Σιδηρόπουλος (12), Πραξιτέλης Ζαχαριάδης (11), Δημήτρης Καραντώνης (11), Άγγελος Ευαγγέλου (11). Παρουσία είχαν άλλοι 15 διαιτητές, αξιολογημένοι για τα παιχνίδια της Super League, ενώ τις λιγότερες φορές, από 4 ο καθένας, διαιτήτευσαν οι Δημήτρης Θάνος και Χαράλαμπος Καλογερόπουλος.

Πιο… πεναλτάκιας αποδείχθηκε ο Αριστομένης Κουτσιαύτης, που καταλόγισε επτά φορές την «εσχάτη των ποινών» σε 10 παιχνίδια, ενώ άλλες τόσες έδειξε την άσπρη βούλα ο Ευαγγέλου. «Ασυγκίνητοι», αντίθετα, παρέμειναν ο Γιώργος Κομίμης (σε 10 αγώνες), ο Στέφανος Κουμπαράκης (σε 8) και ο Καλογερόπουλος.

Ο Δημήτρης Στυλιαράς απέβαλε έξι παίκτες στους εννέα αγώνες που σφύριξε, ο Αλέξανδρος Κατσικογιάννης πέντε σε δέκα παιαχνίδια και οι Αλέξανδρος Αρετόπουλος, Αριστομένης Κουτσιαύτης έδειξαν την άγουσα προς τα αποδυτήρια σε τέσσερις ποδοσφαιριστές ο καθένας. Τις πιο πολλές απευθείας κόκκινες κάρτες έβγαλαν από το τσεπάκι τους ο Αρετόπουλος (3) και οι Σιδηρόπουλος, Ευαγγέλλου, Κατσικογιάννης, Παπαδόπουλος (από 2).

Τις πιο πολλές κίτρινες κάρτες μοίρασε ο Σκούλας, 94 σε 14 αγώνες, που σημαίνει μέσος όρος 6,71 ανά συνάντηση. Ουσιαστικά, όμως, πιο… «καρτάκιας» απ΄ όλους αναδείχθηκε ο πολυσυζητημένος Κομίνης, καθώς είχε 74 σε 10 ματς (7,4), ενώ τον ακολούθησε ο Αριστείδης Βάτσιος με 65 σε 9 παιχνίδια (7,22).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter