Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την χώρα

Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την χώρα

Πιστεύω ότι η συγκυρία είναι σημαντική για να λυθεί το χρόνιο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, η καθυστέρηση του οποίου δεν απέφερε κανένα κέρδος αλλά μάλλον ζημιές στην ελληνική εξωτερική πολιτική.

Είναι φανερό ότι η γειτονική χώρα δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα ασφάλειας για την Ελλάδα, η οποία συνεπώς δεν πρέπει να ξοδεύει τα πολεμοφόδια αξιοπιστίας της σε μια υπόθεση που ελάχιστα απειλεί την ασφάλειά της.

Η συγκυρία είναι μοναδική γιατί η χώρα αυτή υφίσταται πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προκειμένου να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ με την ελληνική συγκατάθεση.

Η διαμάχη ΗΠΑ και Ρωσίας στο ζήτημα αυτό και σε πολλά άλλα βαλκανικά ζητήματα έχει γίνει φανερή. Συμφέρον της Ελλάδος είναι να εκμηδενίσει τις πιθανότητες το σκοπιανό ζήτημα να απασχολήσει μελλοντικά τη διεθνή κοινή γνώμη σε βάρος μας.

Υπάρχουν επίσης όχι απλώς μη απωθητικές αλλά θετικές προοπτικές από τη συμφωνία αυτή, που σημαίνει σύσφιξη των σχέσεων με μια χώρα η οποία ούτως ή άλλως βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος άλλων γειτόνων της.

Προϋπόθεση βέβαια για να υπάρξει συμφωνία στον καθορισμό ενός σύνθετου ονόματος είναι η απομάκρυνση κάθε αλυτρωτικής φιλοδοξίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

* Ο Θάνος Βερέμης είναι καθηγητής πολιτικής ιστορίας, αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter