Η σύμβουλος, ο μπατζανάκης, οι φακές και οι… προσλήψεις

Η σύμβουλος, ο μπατζανάκης, οι φακές και οι… προσλήψεις

Το όνομα που εμφανίζεται να υπογράφει πολλές από τις επίμαχες συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και να μοιράζει το χρήμα με την ιδιότητα της υπεύθυνης του τμήματος διοικητικού συντονισμού του οργανισμού είναι αυτό της Ανδρονίκης Θεοφιλάτου. 

Μάλιστα, μολονότι πολλές από τις συμβάσεις αφορούν ιστοσελίδες πολύ χαμηλή επισκεψιμότητας η κ. Θεοφιλάτου ευαγγελίζεται τη δυναμικότητά τους. 

Υπήρξε ιδιαιτέρως σημαίνον πρόσωπο για τη Νέα Δημοκρατία, αφού επί πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή ήταν ειδική σύμβουλος του Μαξίμου στον τομέα του στρατηγικού σχεδιασμού. Ηταν επίσης συνεργάτιδα του Θεόδωρου Ρουσόπουλου. Η κ. Θεοφιλάτου και συγγενικά της πρόσωπα, όπως έχει αποκαλύψει το Documento, υπογράφουν με το ΚΕΕΛΠΝΟ συμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που ελέγχουν άλλα μέλη της οικογένειας τα οποία υπηρετούν στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Η οικογένεια μάλιστα είναι τροφοδότης του ΚΕΕΛΠΝΟ με τρόφιμα που περιέργως τιμολογούνται ισόποσα είτε πρόκειται για κρέας είτε για… φακές.

Το τμήμα διοικητικού συντονισμού στο οποίο είναι υπεύθυνη η Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, μεταξύ άλλων, συντονίζει τις διαδικασίες για διαγωνισμούς. Σύζυγος της κ. Θεοφιλάτου είναι ο επίσης εργαζόμενος στο ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτης Πουλής που είναι μέλος της επιτροπής προμηθειών. Το 2013 με εισήγηση του Στ. Πουλή και δύο ακόμη μελών της επιτροπής προμηθειών η εταιρεία ΤΕΧΝΟΔΡΟΚΑΤ ΕΠΕ υπογράφει σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ για συντήρηση του Κτιρίου Προστατευόμενων Διαμερισμάτων –δομή φιλοξενίας απόρων οροθετικών– με τίμημα 134.900 ευρώ. Η εταιρεία κάθε μήνα λαμβάνει 12.500 ευρώ για ένα σχετικά αόριστο έργο, το οποίο αφορά τη γενική συντήρηση βλαβών ενός οικήματος μόλις 500 τετραγωνικών μέτρων.

Ιδιοκτήτης της ΤΕΧΝΟΔΡΟΚΑΤ είναι ο Γεώργιος Δρόσης που είναι σύζυγος της αδερφής της κ. Θεοφιλάτου, Κωνσταντίνας Θεοφιλάτου η οποία την περίοδο υπουργίας του Αδωνη Γεωργιάδη είχε τοποθετηθεί στο γραφείο του. Ετσι ο κ. Δρόσης είναι όχι μόνο σύζυγος της συμβούλου του κ. Γεωργιάδη αλλά και μπατζανάκης του κ. Πουλή της επιτροπής προμηθειών, τη σωστή λειτουργία της οποίας ελέγχει η Ανδρ. Θεοφιλάτου. Μάλιστα η επιλογή της ΤΕΧΝΟΔΡΟΚΑΤ το 2013 δεν έγινε με διαγωνισμό αλλά με απευθείας ανάθεση. Το 2014 και πάλι χωρίς διαγωνισμό, με εισήγηση του μπατζανάκη του Στ. Πουλή στην οποία δηλώνει πως το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ευχαριστημένο από την εταιρεία γίνεται και νέα σύμβαση για «συντήρηση κτιρίου». Η εταιρεία του κ. Δρόση λαμβάνει 150.000 ευρώ. Ετσι σε δύο χρόνια η εν λόγω εταιρεία λαμβάνει περίπου 300.000 ευρώ για συντήρηση ενός κτιρίου… Δεν είναι όμως η μόνη σύμβαση που υπογράφει η ΤΕΧΝΟΔΡΟΚΑΤ για το ίδιο κτίριο, αφού τον Φεβρουάριο του 2014 η εταιρεία πληρώνεται με 19.800 ευρώ προκειμένου να πραγματοποιήσει στο κτίριο ηλεκτρολογικές εργασίες.

Η σχέση της οικογένειας της Ανδρ. Θεοφιλάτου με το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν σταματά εκεί. Ο κ. Δρόσης με άλλη εταιρεία του, τη Δρόσης Γεώργιος και Σία ΕΕ, αναλαμβάνει με ανάθεση και πάλι μέσω του υπευθύνου της δομής προστατευόμενων διαμερισμάτων Στ. Πουλή την τροφοδοσία 21 φιλοξενούμενων ατόμων. Η εταιρεία του παραδίδει 50 μερίδες φαγητού ημερησίως με κόστος ανά μερίδα 12,5 ευρώ, ενώ μαζί με τον ΦΠΑ αυτό ανέρχεται σε 14,2 ευρώ. Αξιοσημείωτη ήταν η εξέταση των τιμολογίων, αφού όλα τα πιάτα κοστολογούνται το ίδιο, είτε πρόκειται για μοσχάρι κοκκινιστό είτε για αρακά, μπριάμ, σπανακόρυζο και φακές.

Και στις 23 προσλήψεις… του Αδωνη

Η Ανδρ. Θεοφιλάτου εμπλέκεται και στους 23 διορισμούς που έγιναν στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη. Για την υπόθεση ο Παύλος Πολάκης κατέθεσε μήνυση, η οποία οδήγησε σε μεταβίβαση της δικογραφίας στην Εξεταστική Επιτροπή σκανδάλων στον χώρο της Υγείας προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού. Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη η πλειονότητα αυτών των 23 προσώπων προσλαμβάνονταν ως συνεργάτες στο πολιτικό γραφείο του κ. Γεωργιάδη, «ενώ κάποιοι φαίνονται ότι δούλευαν σε δομές στο ΚΕΕΛΠΝΟ, στις οποίες σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν εμφανίστηκαν ποτέ».

Η Εισαγγελία Διαφθοράς ζήτησε περαιτέρω στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τις επίμαχες προσλήψεις, οι οποίες θα υποστηρίζονταν με χορηγία 300.000 ευρώ της Εstee Lauder ενώ τις υπόλοιπες 165.000 ευρώ θα τις διέθετε το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η Ανδρ. Θεοφιλάτου και η προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας του κέντρου Αικατερίνη Πολύζου απέστειλαν βεβαιώσεις όπου υπογραμμίζουν πως η αποζημίωση των 23 υπαλλήλων «δεν επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς έλαβε τόπο συνολικά και αποκλειστικά από πιστώσεις ιδιωτικών χορηγιών- δωρεών, σύμφωνα με τις ληφθείσες αποφάσεις του ΔΣ». Μάλιστα διατείνονται ότι όλοι οι υπάλληλοι ήταν εξωτερικοί συνεργάτες με έργο την προώθηση, ενώ «το σύνολο των αναφερόμενων προσώπων δεν είχε ποτέ κανενός είδους υπαλληλική σχέση με το ΚΕΕΛΠΝΟ ως άλλωστε τεκμαίρεται και από το μητρώο ανθρωπίνου δυναμικού μισθοδοτούμενων του ελληνικού δημοσίου». Οι βεβαιώσεις αυτές οδήγησαν τον κ. Πολάκη να τις χαρακτηρίσει ως «καραμπινάτες ψευδείς βεβαιώσεις οι οποίες κατασκευάστηκαν εκ των υστέρων» και να ζητήσει «την άμεση δίωξη των επίορκων υπαλλήλων που τις συνέταξαν».

Το ακόμη πιο σημαντικό είναι πως σε έγγραφα για καθένα από τους 23 υπαλλήλους που υπογράφονται από την Ανδρ. Θεοφιλάτου αναφέρεται πως η απασχόληση καθενός από αυτούς «γίνεται αποκλειστικώς από τους πόρους συγκεκριμένων δωρεών», δηλαδή της χορηγίας της Estee Lauder. Αυτό όμως διαψεύδεται από έγγραφο του Δεκεμβρίου του 2008, όπου αναφέρεται ρητά πως οι 300.000 ευρώ της εν λόγω χορηγίας θα κατανεμηθούν αποκλειστικά για ενοίκιο κτιρίου, εργασίες διαμόρφωσης και αγορά εξοπλισμού. Ως αποτέλεσμα ο κ. Πολάκης έκρινε ως «προφανή τη μεθόδευση των Θεοφιλάτου Ανδρονίκης και Πολύζου Αικατερίνης που υπογράφουν τα έγγραφα που σας απεστάλησαν να βεβαιώνουν ψευδώς το ευκόλως αποδεικνυόμενο ότι οι 23 παρανόμως προσληφθέντες υπάλληλοι πληρώνονταν μέσω χορηγίας και όχι από το δημόσιο».

Ο ιατρικός συντάκτης που αποκάλεσε «σκύλο» τον Πολάκη αλλά αγαπά τη Novartis

Τα νέα στοιχεία που φέρνει στο φως σήμερα το Documento για τα δεκάδες εκατομμύρια που μοιράστηκαν αφειδώς από το κράτος ακόμη και σε ανύπαρκτες ιστοσελίδες φέρνουν στον νου την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν τον Δεκέμβριο του 2015 ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Οι δύο υπουργοί είχαν καλέσει τους δημοσιογράφους προκειμένου να παρουσιάσουν τα ευρήματα του πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας όσον αφορά τη διαχείριση κονδυλίων από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την επικοινωνιακή του καμπάνια κατά την τριετία 2012-2014, καταγγέλλοντας υπηρεσιακές και πολιτικές ευθύνες.

Η συνέντευξη Τύπου έγινε πρώτο θέμα στο σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ όχι για τις καταγγελίες των δύο υπουργών και τα ευρήματα του πορίσματος, αλλά λόγω του έντονου διαπληκτισμού του κ. Πολάκη με τον διαπιστευμένο συντάκτη Αιμίλιο Νεγκή. Μάλιστα η κουβέντα εκτραχύνθηκε τόσο που ο τελευταίος αποκάλεσε τον κ. Πολάκη «σκύλο», με τον αναπληρωτή υπουργό να απαντάει πως «η μάσα κόπηκε».

Ο διαπληκτισμός ξεκίνησε όταν ορισμένοι δημοσιογράφοι διέκοπταν συνεχώς τον κ. Ξανθό, με συνέπεια να μην μπορεί να παρουσιάσει το περιεχόμενο του πορίσματος. Τότε παρενέβη ο Π. Πολάκης με αποτέλεσμα να δεχθεί αήθη επίθεση.

Τρία χρόνια μετά και ενώ οι αποκαλύψεις για το ΚΕΕΛΠΝΟ στην επιτροπή της Βουλής έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας, γίνεται απόλυτα κατανοητή η ιδιαίτερα προσβλητική και επιθετική συμπεριφορά του συγκεκριμένου δημοσιογράφου.

Ο Αιμίλιος Νεγκής είναι γνωστός ιατρικός συντάκτης που έχει εργαστεί και στο γραφείο Τύπου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Είναι διευθυντής σύνταξης στο virus.com.gr, που ανήκει στην Ethos Media του Κωνσταντίνου Ουζούνη. Πρόκειται για εταιρεία γνωστή πλέον στο ευρύ κοινό, αφού ονοματίζεται στα έγγραφα του FBI για το σκάνδαλο της Novartis. Οπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στα εν λόγω έγγραφα, η Ethos Media «ήταν μία από τις εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν σε σχέδια δωροδοκίας. Ο Νίκος Μανιαδάκης, σύμβουλος στον τομέα φροντίδας υγείας, υπαινίχθηκε ότι η Novartis έκανε δουλειές με την Ethos Media».

Ο κ. Νεγκής σε άρθρο του στις 13 Ιανουαρίου 2017 στην ιστοσελίδα insuranceworld.gr, που επίσης ανήκει στον όμιλο της Ethos Media, είχε αρθρογραφήσει σχετικά με τις πρώτες αποκαλύψεις που έβλεπαν το φως της δημοσιότητες για το σκάνδαλο της Novartis. Βέβαια, φαίνεται πως ο κ. Νεγκής δεν είχε πειστεί, τουλάχιστον μέχρι τότε, ότι υπάρχει κάτι το μεμπτό στην όλη υπόθεση, αφού έκανε λόγο για «σκάνδαλο» σε εισαγωγικά.

Στο επίμαχο άρθρο του πάντως επιβεβαίωσε ότι η Novartis ήταν χορηγός του Virus, εκφράζοντας και τα συναισθήματά του γι’ αυτό το γεγονός: «Η Novartis υπήρξε χορηγός του Virus και πολλών εκδηλώσεων που έχει οργανώσει η Ethos Media. Θεωρώ εύλογο και τιμή μου που η μεγαλύτερη ξένη φαρμακοβιομηχανία επέλεξε να προβάλλεται μέσω του Virus».

Παράλληλα, ο κ. Νεγκής είναι γενικός διευθυντής στο «Pharma & Health», το οποίο διοργανώνει ιατρικά συνέδρια και λαμβάνει χορηγίες από φαρμακευτικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Novartis. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 6ο Pharma & Health Conference που διεξήχθη στις 15 Οκτωβρίου 2015. Εκεί ο κ. Νεγκής συμμετέχει με την ιδιότητα του υπεύθυνου του προγράμματος. Συμμετέχει όμως και σε άλλα ιατρικά συνέδρια: είναι συντονιστής εκδήλωσης με θέμα «Πολιτικές και Οικονομικά της Υγείας» που διοργανώνεται από την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών. Στην εκδήλωση παρευρίσκονται ως ομιλητές μεταξύ άλλων και δύο γνώριμα πρόσωπα: ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Κωνσταντίνος Φρουζής.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter