Η συμφωνία (μισής) αλήθειας του κ. Μητσοτάκη

Η συμφωνία (μισής) αλήθειας του κ. Μητσοτάκη

Εδώ και λίγες εβδομάδες επέστρεψε η παραφιλολογία των «επικείμενων» εκλογών.

Από τον Νοέμβριο του 2015 διαρκώς «επίκεινται» εκλογές, ρήξη με τους θεσμούς, καταστροφή της οικονομίας, εξαθλίωση της κοινωνίας, χρεοκοπία των επιχειρήσεων. Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στα καταστροφολογικά σενάρια που αναμασά η παράταξη του από τον Ιανουάριο του 2015. Είναι σενάρια στηριγμένα σε (μισές) αλήθειες.

Στη (μισή) αλήθεια ότι αν η ΝΔ είχε παραμείνει κυβέρνηση θα είχαμε βγει από τα μνημόνια. Η αλήθεια είναι ότι τα πλεονάσματα του 2014-2015 ήταν ανέφικτα και ήταν θέμα χρόνου να υλοποιηθεί το εφιαλτικό σενάριο Σόιμπλε για μνημόνιο με δραχμή. Η κυβέρνηση Σαμαρά πήρε δίμηνη παράταση και προκάλεσε εκλογή προέδρου τρεις μήνες νωρίτερα για να σκάσει το κανόνι στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη (μισή) αλήθεια ότι η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ κόστισε 86 δισ. Η ολόκληρη αλήθεια είναι ότι τα 86 δισ. περιέχουν 39,5 δισ. χρεολύσια παλαιών υψηλότοκων δανείων και 17,8 δισ. τόκους, που αντικαταστάθηκαν με χαμηλότοκα δάνεια. Περιέχουν επίσης 25 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που περιορίστηκαν σε 5 δισ. Τέλος, 7,3 δισ. πήγαν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Αρα μόνο τα 5 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης αφορούν πρόσθετο δανεισμό.

Στη (μισή) αλήθεια ότι επί ΣΥΡΙΖΑ καταστρέφεται η μεσαία τάξη. Η ολόκληρη αλήθεια είναι ότι η μεσαία τάξη συνθλίβεται παγκοσμίως. Στην Ελλάδα η φτωχοποίηση έγινε άγρια την πενταετία 2010-2014. Πράγματι, δεν αρκεί η σταθεροποίηση της τελευταίας διετίας για να πάψουν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί να είναι ελλειμματικοί. Είναι όμως ιλαροτραγικό στελέχη της ΝΔ να διαμαρτύρονται για μειώσεις μισθών ή συντάξεων κατά 40-60% αποκρύπτοντας ότι οι μειώσεις έγιναν επί των ημερών τους.

Στη (μισή) αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διώχνει επιχειρήσεις. Η ολόκληρη αλήθεια φαίνεται στο ΑΕΠ της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: 2012 πτώση 7,1%, 2013 πτώση 5,8%, 2014 αύξηση 0,8%. Η συνολική πτώση 5ετίας εάν υπολογίσουμε και την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έφτασε στο 25% του ΑΕΠ, που οφείλεται κυρίως σε επιχειρήσεις που έκλεισαν ή μειώθηκε δραματικά ο τζίρος τους!

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαμε πτώση 0,2% το 2015 και αναμένουμε αύξηση το 2016.

Ωστόσο όλος αυτός ο διάλογος είναι «ποδοσφαιρικός». Η ΝΔ απέχει από τον ουσιαστικό διάλογο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ας αναφέρουμε ενδεικτικά:

– Ξεκίνησε η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής

– Ξεκόλλησε η ολοκλήρωση του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών

– Μπαίνουν οι βάσεις για πάταξη της αυθαίρετης δόμησης

– Απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων

– Ψηφίστηκε η ιστορική μεταρρύθμιση για την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία

– Ανοιξε ο δρόμος για την κυκλική οικονομία.

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι τα ευχολόγια για ανάπτυξη αλλά να υλοποιούμε πολιτικές που διασφαλίζουν την ανάπτυξη. Η μόνη πολιτική που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης είναι το περαιτέρω οριζόντιο πετσόκομμα του δημοσίου, όταν ένα διαλυμένο δημόσιο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την επιχειρηματικότητα. Η κοινωνική συνοχή είναι άγνωστη έννοια για τον κ. Μητσοτάκη.

Η «επιχειρηματικότητα» που εννοεί ο κ. Μητσοτάκης περιγράφηκε εύστοχα από τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη: «Κέρδη στο εξωτερικό, δάνεια στο εσωτερικό, ζημίες στην κοινωνία».

Η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη θύμιζε ερείπιο. Η Ελλάδα του σήμερα αναδιαρθρώνεται με γνώμονα τη βιωσιμότητα. Οι πολίτες θα μας κρίνουν όταν ολοκληρώσουμε το έργο μας.

*O Γιάννης Τσιρώνης είναι αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter