Η ταινία της εβδομάδας: American made (Trailer)

Η ταινία της εβδομάδας: American made (Trailer)

Η εξωφρενική ζωή του Μπάρι Σιλ, ενός Αμερικανού πιλότου που για μια δεκαετία περίπου (τέλη της δεκαετίας του ’70 έως τα μέσα των ’80ς) έγινε «βαποράκι» της CIA προμηθεύοντας με λαθραία όπλα τους Κόντρας αλλά και συνεργάτης του Πάμπλο Εσκομπάρ – μετέφερε τόνους ναρκωτικών από την Κολομβία- κερδίζοντας τόσο χρήμα που δεν ήξερε που να το κρύψει!

Η νέα συνεργασία των Νταγκ Λίμαν (πρωτεργάτης του Τζέισον Μπορν το 2002 με το «Χωρίς ταυτότητα») και Τομ Κρουζ μετά από την ταινία «Στα Όρια του Αύριο», είναι μια αλλιώτικη βιογραφία με καίρια πολιτική ματιά, αυθεντικό ιστορικό ενδιαφέρον και απολαυστική αποδόμηση του American dream.

H αληθινή ιστορία του Σιλ έχει οπωσδήποτε κινηματογραφική αξία, αφού τα όσα απίθανα διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια μας, είναι δύσκολο να χωνευτούν. Ο καταιγιστικός κωμικός ρυθμός που πιάνει μερικές φορές ο Λίμαν στο «American made», δεν αφήνει τίποτε όρθιο θυμίζοντας τον επίσης ντελιριακό και εξίσου απολαυστικό «Λύκο της Γουόλ στριτ» του Σκορσέζε. Όλη αυτή η σουρεάλ, καυστική ματιά πάνω στην ζωή του Σιλ – η οποία θυμίζει γκροτέσκα σαπουνόπερα- είναι τόσο διασκεδαστική και εξωφρενικά κωμική που σε μερικές σκηνές δεν σου μένει άντερο από τα γέλια! 

 Η επιτυχία του εγχειρήματος οφείλεται στο ιδανικό δέσιμο φρενήρης σκηνοθεσίας και κωμικοτραγικού σεναρίου, με την ερμηνεία του Κρουζ να είναι το κερασάκι στην τούρτα. Ο Λίμαν σκιτσάρει το καρτουνίστικο σύμπαν του αντιήρωα του – ενός παθητικού παίχτη της πραγματικότητας – χάρη στο δαιμόνιο μυαλό του σεναριογράφου Γκάρι Σπινέλι, ο οποίος αφού είχε δει το «Argo» του Μπεν Άφλεκ, θεώρησε ότι στα λασπόνερα της CIA κρύβονται θησαυροί. Ψάχνοντας ανακάλυψε την παρανοϊκή ιστορία του Σιλ και το πρότζεκτ πήρε το δρόμο του. 

Το «American made» έχει στοιχεία ενός θεάτρου του παραλόγου, όπου αφελείς πράκτορες της CIA, ρηχοί κυνηγοί του αμερικανικού ονείρου, γραφικοί λατινοαμερικάνοι (οι Κόντρας του φιλμ ενδιαφέρονται κυρίως για πορνοπεριοδικά και ποτό παρά για να κάνουν πόλεμο), επικίνδυνοι βαρόνοι ναρκωτικών και διεφθαρμένοι ανεγκέφαλοι πολιτικοί – πανέξυπνη η χρήση ντοκιμαντερίστικου υλικού με αυθεντικές on camera ατάκες των Ρέιναλντ και Μπους να σχολιάζουν τα τεκταινόμενα- συνδιαλέγονται με ασύλληπτη κωμική δεινότητα. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεργασία του σκηνοθέτη με τον Τομ Κρουζ μετά από το επίσης πετυχημένο sci-fi περιπετειώδες θρίλερ «Στα όρια του αύριο». Να περιμένουμε να τριτώσει το καλό; 

American made – Βιογραφική περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2017 (105)

Σκηνοθεσία: Νταγκ Λίμαν

Ηθοποιοί: Τομ Κρουζ, Σάρα Ράιτ, Ντόναλ Γκλίσον, Κέιλεμπ Λάντρι Τζόουνς

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter