Η ταινία της εβδομάδας: Δεν ήσουν ποτέ εδώ (You were never really here) (***)

Η ταινία της εβδομάδας: Δεν ήσουν ποτέ εδώ (You were never really here) (***)

Απόστρατος πεζοναύτης με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα διασώζει κορίτσια που έχουν πέσει θύματα trafficking. Όταν αποφασίζει να εντοπίσει την εξαφανισμένη ανήλικη κόρη ενός γερουσιαστή, πέφτει στην παγίδα μιας θανάσιμης πολιτικής πλεκτάνης.

Ο «Ταξιτζής» του 21ου αιώνα φέρει την υπογραφή μιας από τις σπουδαιότερες γυναικείες φωνές του σύγχρονου κινηματογράφου. Η Λιν Ράμσεϊ, έξι χρόνια μετά από το θαυμάσιο «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν» γοητεύει και πάλι τις Κάνες κερδίζοντας το βραβείο σεναρίου και αντρικής ερμηνείας (Χοακίν Φίνιξ) για μια ιστορία που φέρνει στο νου την κλασική ταινία του Σκορσέζε από το μακρινό 1976 αλλά κουβαλά το δικό της σταυρό μαρτυρίου στο σήμερα. Σε ένα κόσμο παραδομένο στην τυφλή βία και την πολιτική διαφθορά, τα φαινόμενα εκμετάλλευσης δεν μοιάζουν να έχουν τέλος . 

Ο ήρωας ψάχνοντας να βρει νόημα στη ζωή του (προφανής η αλληγορία για τη θέση του αποξενωμένου και καταθλιπτικού πολίτη) ενσωματώνει τη δική του τραυματική ιστορία μέσα σε αυτόν. Τα ψυχολογικά προβλήματα του δεν πηγάζουν από τον πόλεμο. Η αρχή τους εντοπίζεται στην παιδική ηλικία του Τζο και τον σκληρό πατέρα του. Η απόφαση του να καταταγεί στρατιώτης δεν φέρνει την ποθητή λύτρωση. Στην επιδείνωση της κατάστασης του ο Τζο (η εικόνα του μουσάτου, υπέρβαρου και παραιτημένου αντιήρωα θυμίζει τον άστεγο της σύγχρονης μεγαλούπολης) μετατρέπεται σε εξολοθρευτή άγγελο και αποφασίζει να καταπνίξει τη βία με ακόμη περισσότερη βία έχοντας ως εργαλείο θανάτου ένα… σφυρί! 

Η σκοτσέζικης καταγωγής Ράμσεϊ δίνει για πρώτη φορά σε ταινία της ρόλο πρωταγωνιστή σε έναν άντρα και αφηγείται ένα υπερβίαιο μοντέρνο θρίλερ, βγαλμένο από τη φαντασία του συγγραφέα Τζόναθαν Έιμς. Ο Φίνιξ με μια αψεγάδιαστη, εσωτερική ερμηνεία υποδύεται τον Τζο, ένα ανθρώπινο ερείπιο που μόλις και μετά βίας κρατιέται στη ζωή αλλά βρίσκει νόημα στην αναζήτηση του μικρού κοριτσιού. Η εικόνα σκληραίνει και το κοινωνικό δράμα μετατρέπεται σε αιματοβαμμένο υπαρξιακό θρίλερ που η σκηνοθεσία της Ράμσεϊ υπηρετεί με ορισμένες σκηνές ανθολογίας μοναδικής έμπνευσης. Σε αυτές η παρουσία του Φίνιξ τονίζει την υπαρξιακή αγωνία τους. Ακόμη κι αν μοιάζει με πνεύμα που δεν ανήκει στον κόσμο αυτό. Ακόμη κι αν είναι ο άνθρωπος που δεν ήταν ποτέ εδώ.  

Δραματική αμερικανοβρετανικής συμπαραγωγής 2017 (85)

Σκηνοθεσία: Λιν Ράμσεϊ Πρωταγωνιστούν: Χοακίν Φίνιξ, Εκατερίνα Σαμσόνοφ, Αλεξ Μανέτ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter