Η ταινία της εβδομάδας: Η Μούμια (The mummy) (Video)

Η ταινία της εβδομάδας:  Η Μούμια (The mummy) (Video)

Περιπέτεια φαντασίας αμερικανικής παραγωγής 2017 (110) Σκηνοθεσία: Άλεξ Κούρτσμαν. Παίζουν: Τομ Κρουζ, Σοφία Μπουτέλα, Ράσελ Κρόου, Άναμπελ Γουάλις

Η θαμμένη, εδώ και 5000 χρόνια στην έρημο, Αιγύπτια βασίλισσα Άμανετ, «ζωντανεύει» και αναζητά τρόπους να κυριαρχήσει στο σύγχρονο κόσμο. Ένας μισθοφόρος τυχοδιώκτης, έχει το χάρισμα και την κατάρα μαζί να είναι ο εκλεκτός που χρειάζεται η Άμανετ για να ολοκληρώσει το μακάβριο έργο της.

Η Μούμια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τέρατα του κινηματογραφικού σύμπαντος της Universal. Τη δεκαετία του 1930 ο Μπορίς Καρλόφ υποδύθηκε για πρώτη φορά το τέρας από την αρχαία Αίγυπτο στην ταινία του Καρλ Φρόιντ (1932) στοιχειώνοντας τον ύπνο του κινηματογραφόφιλου κοινού. Ο τρόμος εκείνος επιχειρείται να αναγεννηθεί και σήμερα στο reboot της «Μούμιας». Με έμφαση στο σκοτεινό, νεκρικό τοπίο και με όπλο του δυνατές σκηνές που ταρακουνούν το θεατή στο κάθισμα του, ο σκηνοθέτης Άλεξ Κούρτσμαν («Άνθρωποι Σαν κι Εμάς») καταφέρνει το διπλό στόχο του. Από τη μία ανανεώνει θεαματικά τον κλασικό μύθο κι από την άλλη κατασκευάζει ένα φιλμ που υπακούει σε όλους τους κανόνες του σύγχρονου μπλοκμπάστερ. Αυτό που επιτυγχάνει δεν είναι και τόσο εύκολο. Στη «Μούμια» το υπόβαθρο του μυστηρίου και των μεταφυσικών νύξεων δένει μια χαρά με το ιστορικό πλαίσιο (στο σημερινό Λονδίνο ανακαλύπτεται ένας ομαδικός τάφος σταυροφόρων που είχαν εντοπίσει το μυστικό της Άμανετ), ενώ στο κέντρο της δράσης τοποθετείται ένας «καταραμένος» ήρωας, ο κυνικός μισθοφόρος του σήμερα που πιστεύει μόνο στη σωτηρία της…τσέπης του! Ο Τομ Κρουζ στο ρόλο παλεύει να προσδώσει δραματουργικό βάθος στο χαρακτήρα του και καταφέρνει να ισορροπεί κατάλληλα μεταξύ δράσης, χιούμορ και υποδόριου συναισθηματισμού, αλλά τις εντυπώσει κερδίζει η αρκούντως επιβλητική φιγούρα της Σοφία Μπουτέλα. Ως Άμανετ η αλγερινή ηθοποιός φέρνει τον αέρα του αρχαίου τρόμου στο ανυπεράσπιστο Λονδίνο της νέας εποχής και σε συνδυασμό με το γεμάτο αμφισημία (αλλά και υποσχέσεις για δυνατή συνέχεια) ανοιχτό φινάλε της «Μούμιας», αποτελεί το δελεαστικότερο στοιχείο του φιλμ.

https://www.youtube.com/watch?v=JaFMU0QF-DE

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter