Η Ταινία της Εβδομάδας: Molly’s game (***)

Η Ταινία της Εβδομάδας: Molly’s game (***)

Κοινωνικό δράμα αμερικανικής παραγωγής 2017 (140’)

Σκηνοθεσία: Άαρον ΣόρκινΠρωταγωνιστούν: Τζέσικα Τσαστέιν, Ιντρις Ελμπα, Κέβιν Κόστνερ, Μάικλ Σέρα.

Κοινωνικό δράμα αμερικανικής παραγωγής 2017 (140’)

Σκηνοθεσία: Άαρον ΣόρκινΠρωταγωνιστούν: Τζέσικα Τσαστέιν, Ιντρις Ελμπα, Κέβιν Κόστνερ, Μάικλ Σέρα.

Η ταλαντούχα σκιέρ Μόλι Μπλουμ αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον αθλητισμό λόγω ενός τραυματισμού και στρέφεται στη Νομική. Κάνοντας ένα διάλειμμα από τις σπουδές της κι εκμεταλλευόμενη τις υψηλές γνωριμίες της, αποφασίζει να διοργανώσει παρτίδες πόκερ με «χοντρά» πονταρίσματα στις οποίες συμμετέχουν κινηματογραφικοί αστέρες, επιχειρηματίες, γνωστοί αθλητές και μαφιόζοι. Για μια δεκαετία σχεδόν η Μόλι απολαμβάνει το κερδοφόρο παιχνίδι, όμως η «τύχη» της τελειώνει όταν μπαίνει στο μάτι της ρωσικής μαφίας αλλά και του FBI που της απαγγέλει βαριές κατηγορίες.

Αφήνοντας τη μοναξιά του λευκού χαρτιού και περνώντας για πρώτη φορά πίσω από την κάμερα ο σεναριογράφος Άαρον Σόρκιν (ένα όσκαρ για το «Social network» κι άλλη μια υποψηφιότητα για το «Moneyball» ) αποδεικνύεται ικανότατος στη δημιουργία ενός εγκεφαλικού «παιχνιδιού» όπου το σασπένς, η εξυπνάδα και η βία συναντούν την ανθρώπινη ματαιοδοξία. Οι κινηματογραφικοί κανόνες που θέτει η σκηνοθεσία του Σόρκιν θυμίζουν κάτι από το σινεμά του Σκορσέζε (σφιχτοδεμένο μοντάζ, νευρώδης αφήγηση, αναπάντεχα σοκαριστικές σκηνές όπως εκείνη της επίθεσης που δέχεται η ηρωίδα μέσα στο ίδιο της το σπίτι) με τη διαφορά πως ο σκηνοθέτης επιθυμεί να κρατήσει τη ρεαλιστική απόδοση της ιστορίας του σε όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινα μέτρα γίνεται. Η τύχη του είναι πως εμπιστεύεται έναν τόσο απαιτητικό ρόλο σε μια ηθοποιό όχι μόνο υψηλού επιπέδου αλλά και ικανή να τα βγάζει πέρα απέναντι σε κάθε είδους ειδική αποστολή. Η υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα (η ταινία έχει άλλη μια υποψηφιότητα για το σενάριο του Σόρκιν που αποτελεί διασκευή του ομότιτλου βιβλίου της Μόλι Μπλουμ που περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις συνθήκες που επικρατούσαν στα τραπέζια που διοργάνωνε) Τζέσικα Τσάστεϊν πλάθει μια περσόνα απέραντα γοητευτική και χαρισματική που παλεύει στα ίσα τα εμπόδια που υψώνονται στο δρόμο της έχοντας μοναδικό σύμμαχο ένα δικηγόρο (Ίντρις Έλμπα) που πιστεύει ακράδαντα στην «αθωότητα» της. 

Η Μόλι της Τσαστέιν είναι μια καπάτσα, σέξι μόρτισσα που με ψυχραιμία, διακριτικότητα και ήρεμη δύναμη οδηγεί την πορεία του παιχνιδιού στα δικά της λημέρια. Όμως το φιλμ δεν είναι μια απλή καταγραφή ενός παιγνίου που μετατρέπεται σε ύμνο για τον τζόγο αλλά μια ενδελεχής μελέτη κοινωνικών συμπεριφορών, πολιτικής ατμόσφαιρας και ψυχολογικής πάλης. Το χρονικό πλαίσιο της εποχής (η δεκαετία του 80)επιτρέπει στο σεναριογράφο Σόρκιν να περιγράψει με αδρά χρώματα ένα συντηρητικό, σκοτεινό κόσμο όπου η κινητήριες δυνάμεις του οδηγούνται σε ακραίες καταστάσεις. Στο κέντρο του δεσπόζει η μοναχική ηρωίδα και οι ριψοκίνδυνες επιλογές της. Το καλά κρυμμένο ψυχολογικό προφίλ της Μόλι και τα ανεξιχνίαστα κίνητρα της είναι το βασικό εύρημα του σεναρίου. Η προσωπική της ιστορία δίνεται με διάφορα σχήματα: το φλας μπακ του οδυνηρού ατυχήματος, τα τραύματα της εφηβείας που σημαδεύεται από την κυρίαρχη παρουσία του ψυχολόγου πατέρα (σε λίγα μόλις λεπτά εμφάνισης ο Κέβιν Κόστνερ προσθέτει αίγλη και λάμψη στο έργο), το κλειδί της μετάβασης από τη στρωμένη, επιτυχή και ασφαλή ζωή στο ηδονικό φλερτ με το ρίσκο της παρανομίας. Μια ταινία που φαινομενικά μοιάζει να μην μας αφορά, καταφέρνει να τινάξει την μπάνκα στον αέρα χάρη στην πρωταγωνίστρια, τη ζάλη του παιχνιδιού και την απόφαση να κάτσουμε επιτέλους στο ίδιο τραπέζι με αντίπαλους τους προσωπικούς μας δαίμονες.

Molly’s game

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter