Η ταινία της εβδομάδας: Ομίχλη τον Αύγουστο (Trailer)

Η ταινία της εβδομάδας: Ομίχλη τον Αύγουστο (Trailer)

Με φόντο το ταραχώδες σκηνικό του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ο 13χρονος ρομά Έρνστ Λόσα θα βρει μια νέα οικογένεια ανάμεσα στις νοσοκόμες και τα άλλα παιδιά του ιδρύματος που «φιλοξενείται». 

Στο χώρο αυτό θα ανακαλύψει εκτός από τον πρώιμο έρωτα και την πραγματική φιλία κάτι ακόμα πιο σημαντικό: την ασφάλεια. Σύντομα όμως θα ανακαλύψει ότι πίσω από τη βιτρίνα του ιδρύματος κρύβεται ένα θανάσιμο μυστικό. Και τότε θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τους νέους φίλους αλλά και τον εαυτό του να βγουν ζωντανοί από εκεί.

Βασισμένη στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Ντόμες, η ταινία του ταλαντούχου Κάι Ουέσελ αφηγείται την τραγική αληθινή ιστορία του 13χρονου Έρνστ Λόσα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. 

Ο σκηνοθέτης επιστρέφει στη σκοτεινή περίοδο του 20ου αιώνα μετά από το επίσης δραματικό «Die Flucht» και παραδίδει μία συγκλονιστική ταινία πάνω στον ευγονισμό εξετάζοντας ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού της γερμανικής ιστορίας: το πρόγραμμα ευθανασίας των Ναζί κατά τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ, όπου περισσότερα από πέντε χιλιάδες παιδιά έχασαν τη ζωή τους. Φυσικά το θέμα είναι από τα πλέον σκληρά και κατασκότεινα (τι πιο φριχτό από το να βλέπεις παιδιά να θανατώνονται…) αλλά ο Ουέσελ το διαχειρίζεται με ψυχραιμία, αποστασιοποίηση και εντιμότητα. 

Το σενάριο αποφεύγει τον διδακτισμό και τις εύκολες λύσεις. Όλη η αγωνία του δημιουργού του φιλμ είναι να δώσει με σύνεση και χωρίς μελοδραματικές κραυγές το ιστορικό πλαίσιο και να εντάξει ομαλά στα σπλάχνα του την ιστορία του μικρού ρομά. Οι συμβολισμοί, τα πολλαπλά νοήματα και τα επιμέρους λυρικά διαλειμμάτα προσφέρουν μια πλήρέστατη πολιτική και αλληγορική ματιά σε ένα καυτό θέμα, που εμπλουτίζεται από τις άξιες ερμηνείες. 

Ειδικά στο ρόλο του γιατρού που αποφασίζει ποια παιδιά θα θανατωθούν πίνοντας χυμό που περιέχει δηλητήριο, ο Σεμπάστιαν Κοχ (“Οι ζωές των άλλων”, “Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι”, “Homeland”) δίνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες στην καριέρα του αποδίδοντας πλήρως το δισυπόστατο του χαρακτήρα του, ενώ τον μικρό Έρνστ παίζει συνταρακτικά ο νεαρός Ίβο Πιέτζκερ από το βραβευμένο «Jack».

Ομίχλη τον Αύγουστο (Nebel im August)

Δραματική γερμανικής παραγωγής 2016 (126)

Σκηνοθεσία: Κάι Ουέσελ Παίζουν: Σεμπάστιαν Κοχ, Ίβο Πιέτζκερ, Φίτζι Χάμπερλαντ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter