Η Τουρκία αυξάνει την ένταση στα Ίμια – Έντονο διάβημα του ΥΠΕΞ

Η Τουρκία αυξάνει την ένταση στα Ίμια – Έντονο διάβημα του ΥΠΕΞ

Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία μετά το περιστατικό που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα στην περιοχή των Ιμίων κατά το οποίο τουρκική ακταιωρός εμβόλισε το σκάφος του Λιμενικού «Γαύδος». Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, στην περιοχή υπάρχουν συνολικά 19 πλοία και από τις δύο χώρες. Έντονο διάβημα της Αθήνας προς την Άγκυρα. 

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τα οποία κατηγορούν και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την στήριξη προς την Ελλάδα η ένταση στην περιοχή συνεχίζεται. Σύμφωνα με την Χουριέτ, στην περιοχή η παρουσία των δύο χωρών αυξήθηκε σε 11 τουρκικά πλοία και 8 ελληνικά.

Τα τουρκικά μέσα δεν παραλείπουν επίσης να αναφερθούν και στην προειδοποίηση της Κομισιόν προς την Άγκυρα σημειώνοντας πως η Ε.Ε. παίρνει σαφή θέση υπέρ της Αθήνας, κατηγορώντας την ότι «πυροδοτεί» την ένταση.

Σημειώνεται πως σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά, προειδοποίησε την Άγκυρα πως πρέπει να σέβεται τις σχέσεις καλή γειτονίας, ενώ κάλεσε την Τουρκία «να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».

Όπως είπε ο κ. Σχοινάς, η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Αιγαίο, προσθέτοντας ότι «το ελληνικό πλοίο που συμμετείχε στην επιχείρηση συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και άρα πρόκειται για χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων».

Ο Μ. Σχοινάς επανέλαβε, επίσης, ότι «η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, και να απέχει από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών

Έντονη και άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών

Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του προέβη σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Δημήτριος Παρασκευόπουλος, ενώ κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, από τον γενικό διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία «να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών” και “υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται».

“Όπως τονίζει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ «επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει ήδη ενημερώσει συμμάχους και εταίρους σχετικά με το συμβάν, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ενώ προέβη επίσης στις ενδεδειγμένες παραστάσεις στην ΕΕ (η οποία ήδη έδρασε) και το ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν «επενδύει» πολιτικά στην ένταση με την Ελλάδα και επιτίθεται λεκτικά στις ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του έκανε, μεταξύ άλλων, αναφορά στις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο. Ο κ. Ερντογάν συγκεκριμένα είπε:

«Κανείς να μην νομίζει ότι μας διαφεύγουν οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σε σχέση με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και οι έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου. Από εδώ προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όριά τους στην Κύπρο και το Αιγαίο να μην κάνουν λάθος υπολογισμούς».

Στην συνέχεια της ομιλίας του, επιτέθηκε και στις ΗΠΑ με αφορμή την απόφαση παροχής οικονομικής βοήθειας στην PYD (Κούρδους). Η απόφαση αυτή του στρατηγικού μας εταίρου, είπε ο κ. Ερντογάν, θα επηρεάσει και την δική μας απόφαση και συνέχισε: «Μάς ζητάνε να παραδοθούμε στους τρομοκράτες. Το ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιοκτησία των ΗΠΑ. Στό ΝΑΤΟ κάθε χώρα είναι ίση με τις ΗΠΑ».

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, μιλώντας, έξω, σε δημοσιογράφους, ο Ερντογάν είπε: «Αυτοί οι Έλληνες εξεπλάγησαν και πάλι. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει με τα πήγαινε-έλα της ελληνικής πλευράς στα Ίμια. Εμείς από την αρχή είπαμε στην ελληνική πλευρά “Μην κάνετε αυτού του είδους τα πράγματα. Θέτετε και εμάς σε κίνδυνο. Ας αφήσουμε τα dogfight στον αέρα, ας τα αφήσουμε και στη θάλασσα”. Όταν δεν τα αφήνουν αυτά, ο στρατός μας θα κάνει το καθήκον του Πάλι, χτες τη νύχτα, συνέβη κάτι παρόμοιο. Παρ’ όλα αυτά, όλα έληξαν χωρίς κάτι ανησυχητικό».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter