Ηλεία: Σπάνιο μωρό δελφίνι έχασε την μητέρα του και βρέθηκε στη παραλία Σπιάτζα (Video)

Ηλεία: Σπάνιο μωρό δελφίνι έχασε την μητέρα του και βρέθηκε στη παραλία Σπιάτζα (Video)

Ένα σπάνιο δελφίνι, νεογέννητο μωρό, εντοπίστηκε χθες ζωντανό από λουόμενους στην παραλιακή περιοχή της Σπιάτζας του Πύργου Ηλείας.

Μέλη οικολογικών οργανώσεων και πολίτες έσπευσαν αμέσως στην περιοχή και το μετέφεραν στα ανοιχτά της θάλασσας με σκοπό να βρει τον δρόμο του.

Όπως ανέφερε στο apokalypseis.com ο Αλέξανδρος Φρατζής Δρ. Βιολογικής Ωκεανογραφίας, επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, με βάση το υπάρχον οπτικό υλικό που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της η τοπική εφημερίδα του πύργου «ΠΑΤΡΙΣ» , δεν υπάρχει αμφιβολία πως το δελφινάκι που εκβράστηκε χθες στην Σπιάτζα Ηλείας, είναι Σταχτοδέλφινο (Grampus griseus).

Πρόκειται για το σχετικά πιο σπάνιο από τα 4 είδη δελφινιών, που ζουν μόνιμα στις Ελληνικές θάλασσες. Είναι πελαγικό είδος, που συνήθως ζει πάνω από απότομες κλίσεις του βυθού με σημαντικό ανάγλυφο (όπως αυτό που υπάρχει κατά μήκος της Ελληνικής Τάφρου, που εκτείνεται από το Ιόνιο μέχρι νότια της Κρήτης και ανατολικά της Ρόδου). Το είδος αυτό έχει καταγραφεί και παλαιότερα στο Ιόνιο Πέλαγος (ως εκβρασμένο έχει βρεθεί και στην περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου), ωστόσο οι υπάρχουσες αναφορές είναι λίγες και οι παρατηρήσεις ζωντανών ατόμων ελάχιστες», είπε o κ. Φρατζής και πρόσθεσε:

Είχε χάσει την μητέρα του

«Το συγκεκριμένο δελφίνι ήταν νεογέννητο (λίγων ημερών έως 3 εβδομάδων) και σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις είναι πιθανό να έχασε την μητέρα και το κοπάδι του και να κατέληξε να πλησιάσει τις ακτές «αποπροσανατολισμένο» και ίσως αδύναμο. Είναι πιθανό να είναι αδυνατισμένο λόγω παύσης του θηλασμού και έλλειψης μητρικού γάλακτος, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και εναλλακτικά αίτια με μία εξωτερική οπτική εξέταση και μόνο. Πάντως ένα νεογέννητο δελφίνι, δυστυχώς δεν έχει δυνατότητα επιβίωσης αν δεν ξαναβρεί την μητέρα του ή κάποιο άλλο θηλυκό δελφίνι που να το υιοθετήσει.»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter