Ηλιακή καταιγίδα απειλεί τη Γη

Ηλιακή καταιγίδα απειλεί τη Γη

Οι επιστήμονες όλου του κόσμου είναι σε επιφυλακή μετά την ηλιακή έκλαμψη που «χτύπησε» το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας την Τετάρτη και μπορεί να επηρεάσει τη ζωή στη Γη, με ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι εκρήξεις που παρατηρούνται όταν η έντονη δραστηριότητα στο εσωτερικό του ‘Ηλιου διαταράσσει τα μαγνητικά του πεδία και οι οποίες εξαπολύουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και λαμπρότητας. Πρόκειται για φαινόμενα που διαταράσσουν τα στρώματα της γήινης ιονόσφαιρας με συνέπειες μικρής ή μεγάλης βαρύτητας ανάλογα με την ισχύ τους, από μικρές διαταραχές σε ραδιοσυχνότητες, μέχρι το απόλυτο μπλακ-άουτ ασυρμάτων.

Αυτή τη φορά, η ηλιακή έκλαμψη φαίνεται πως δημιούργησε μια σχετικά ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετές μέρες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες βρίσκονται πίσω από εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα όπως το Βόρειο Σέλας, αλλά μπορούν να αποβούν καταστροφικές για τον ανθρώπινο πολιτισμό, όπως έχουν επισημάνει στο παρελθόν οι επιστήμονες. Δύο από τις πιο επικίνδυνες συνέπειές τους μπορεί να είναι η πρόκληση παρεμβολών σε κρίσιμα συστήματα πλοήγησης αλλά και η «εξουδετέρωση» του δικτύου ηλεκτροδότησης ολόκληρων χωρών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter