Ηλιάνα Ζαμανίκα: Η Ανακρίτρια που προφυλάκισε τον Γιάννο Παπαντωνίου

Ηλιάνα Ζαμανίκα: Η Ανακρίτρια που προφυλάκισε τον Γιάννο Παπαντωνίου

Η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα όπως λένε οι συνάδελφοί της που την ξέρουν καλά, είναι ένας απροσπέλαστος πυλώνας της δικαιοσύνης.

Έγινε γνωστή όταν όρθωσε το ανάστημα της, αποκάλυψε και κατήγγειλε τα ξεχασμένα στοιχεία της υπόθεσης Λιακουνάκου με την οποία άρχισε η αντίστροφή μέτρηση για την έως τότε παντοδύναμη επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Ράικου.

Η κυρία Ζαμανίκα μελετώντας ενδελεχώς ακόμη και έγγραφα δικογραφίας που ενδεχομένως άλλοι συνάδελφοί να προσπερνούν εκείνη ανακάλυψε ότι σημαντικότατα στοιχεία για την διερεύνηση της υπόθεσης Λιακουνάκου δεν είχαν αποσταλεί ποτέ από το γραφείο της κυρίας Ράικου.

Τότε αναγκάστηκε να στείλει επιστολή προς την Ελένη Ράικου ζητώντας της τα στοιχεία της υπόθεσης αλλά και να καταγγείλει το περιστατικό στον αρμόδιο επιθεωρητή.

Στις 24 Ιανουαρίου 2017 η ανακρίτρια κ. Ζαμανίκα απέστειλε επίσημο έγγραφο στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς κ. Ράικου, με το οποίο ζητούσε να της διαβιβαστεί το υλικό το οποίο περιγράφεται ότι κατασχέθηκε στις εφόδους στο σπίτι του Θ. Λιακουνάκου. Στις 27 Ιανουαρίου 2017 η Εισαγγελία Διαφθοράς, μετά το έγγραφο αίτημα, αναγκάστηκε να στείλει το υλικό στην ανακρίτρια.

Ούτε καν είχαν ανοίξει τα αρχεία

Η εξέταση του υλικού των δύο υπολογιστών του Λιακουνάκου αποκάλυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στα 250.000 έγγραφα τα οποία δεν είχαν διαβιβαστεί. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι η ανάλυση των αρχείων αυτών από ειδικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών έδειξε πως όσο βρίσκονταν στην Εισαγγελία Διαφθοράς δεν είχαν ανοιχθεί για να διαβαστεί το περιεχόμενό τους και να αξιολογηθούν.

Στις 31 Ιανουαρίου 2017 η ανακρίτρια κ. Ζαμανίκα απέστειλε αναφορά προς τον επόπτη των ανακριτών, εισαγγελέα Στ. Δασκαλόπουλο. Στην αναφορά περιγράφει στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς και προσωπικά η κ. Ράικου προχώρησαν σε υποτυπώδη έρευνα για τις ευθύνες του Θ. Λιακουνάκου και κατ’ επέκταση του πρώην υπουργού Γ. Παπαντωνίου.

Αυτή η αποκάλυψη που είχε κάνει το Documento άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τα κακώς κείμενα στην Εισαγγελία Διαφθοράς επί των ημερών της κυρίας Ράικου και την ανάγκασε σε παραίτηση. Η παραίτηση της κυρίας Ράικου έγινε μάλιστα πριν καν βγει το Documento στα περίπτερα – ενώ της είχε ζητηθεί να το τοποθετηθεί επί του ρεπορτάζ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter