ΗΠΑ: Αντίπραξη στον Τραμπ με έκθεση Μουσουλμάνων καλλιτεχνών στη Νέα Υόρκη

ΗΠΑ: Αντίπραξη στον Τραμπ με έκθεση Μουσουλμάνων καλλιτεχνών στη Νέα Υόρκη

Το περίφημο μουσείο μοντέρνας τέχνης (MoMA) της Νέας Υόρκης αποφάσισε να εκθέσει έργα καλλιτεχνών που προέρχονται από χώρες τις οποίες στοχοθετεί το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, σε μια πράξη διαμαρτυρίας εναντίον αυτού του νομοθετήματος.

Επτά έργα καλλιτεχνών σουδανικής, ιρακινής ή ιρανικής καταγωγής εγκαταστάθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στον 5ο όροφο του MoMA, στη θέση έργων του Πικάσο, του Ματίς ή του Πικαμπιά, αναφέρουν οι New York Times, το άρθρο των οποίων αναπαράχθηκε ηλεκτρονικά από το MoMA.

Πρόκειται κυρίως για έργα του σουδανικής καταγωγής ζωγράφου Ιμπραχίμ ελ-Σαλάχι ή της ιρακινής καταγωγής αρχιτεκτόνισσας Ζάχα Χαντίντ, καθώς και για έργα άλλων καλλιτεχνών ιρανικής καταγωγής, όπως η Ταλά Μαντανί, σκηνοθέτιδα βιντεοταινιών, ο Περβίζ Ταναβολί, γλύπτης, ο Σαρλ Χοσεΐν Ζεντερουντί, σχεδιαστής, η Σιρανά Σαχμπαζί, φωτογράφος, και ο Μαρκός Γκριγκοριάν, ζωγράφος.

Δίπλα σε καθένα από τα έργα, το μουσείο τοποθέτησε την εξής επιγραφή: «Το έργο αυτό είναι ενός καλλιτέχνη που προέρχεται από χώρα οι πολίτες της οποίας απαγορεύεται να εισέλθουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα της 27ης Ιανουαρίου 2017».

Το μουσείο θα προβάλει επίσης αυτόν τον μήνα πολλές ταινίες σκηνοθετών που πλήττονται από την απαγόρευση πρόσβασης στην αμερικανική επικράτεια που επιβάλλει το διάταγμα στους πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών (Υεμένη, Σουδάν, Σομαλία, Λιβύη, Ιράκ, Ιράν, Συρία) για 90 ημέρες, καθώς και στο σύνολο των προσφύγων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter