ΗΠΑ: Παράταση στην επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο

ΗΠΑ: Παράταση στην επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να παρατείνει μέχρι την 1η Ιουνίου την προσωρινή εξαίρεση από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και τον Μεξικό, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα.

«Η κυβέρνηση (του Ντόναλντ Τραμπ) παρέτεινε για 30 ημέρες τις διαπραγματεύσεις με τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση παραμένει επικεντρωμένη στις ποσοστώσεις που θα περιορίσουν τις εισαγωγές (…) και θα προφυλάξουν την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε εξαγγείλει την 8η Μαρτίου την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, εξαιρώντας από το μέτρο εξαρχής τον Καναδά και το Μεξικό. Στο τέλος του Μαρτίου, εξαίρεσε επίσης προσωρινά την ΕΕ. Η ισχύς αυτής της αρχικής εξαίρεσης εξέπνεε σήμερα, 1η Μαΐου.

Στην περίπτωση του Καναδά και του Μεξικού, ο ρεπουμπλικάνος συνδέει την οριστική εξαίρεση των εισαγωγών τους από τους δασμούς με την έκβαση της επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA).

Παράλληλα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οριστικοποίησε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα. Η επί της αρχής συμφωνία είχε ανακοινωθεί την 28η Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Σεούλ αποδέχθηκε μια ετήσια ποσόστωση 2,68 εκατομμυρίων τόνων χάλυβα στις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ, δηλαδή το 70% του μέσου όρου των νοτιοκορεάτικων εξαγωγών της τελευταίας τριετίας.

Ακόμη, η κυβέρνηση του Τραμπ ανέφερε ότι ενέκρινε «συμφωνίες επί της αρχής» με την Αργεντινή, την Αυστραλία και τη Βραζιλία, οι «λεπτομέρειες» των οποίων θα «οριστικοποιηθούν το προσεχές διάστημα».

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter