ΗΠΑ: Στη μαύρη λίστα τρομοκρατών ο γιος του μπιν Λάντεν, Χάμζα

ΗΠΑ: Στη μαύρη λίστα τρομοκρατών ο γιος του μπιν Λάντεν, Χάμζα

Η απόφαση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη δέσμευση τυχόν περιουσιακών του στοιχείων και την απαγόρευση συναλλαγών μαζί του.

Οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προσέθεσαν σήμερα στη μαύρη λίστα των «διεθνών τρομοκρατών» τον γιο του αποθανόντα ηγέτη της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, τον Χάμζα μπιν Λάντεν, μια απόφαση η οποία σημαίνει την αυτόματη επιβολή νομικών και οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του ενδιαφερομένου.

Ο προσδιορισμός από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του Χάμζα μπιν Λάντεν ως «διεθνούς τρομοκράτη» βασίστηκε στο γεγονός ότι η αλ Κάιντα ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2015 ότι ο νεαρός ανήκε στο εξής στις τάξεις του τζιχαντιστικού δικτύου, αλλά και στο γεγονός πως ο ίδιος απείλησε τις ΗΠΑ και τους υπηκόους της σε ένα ηχητικό μήνυμα το οποίο μεταδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας.

Η διοικητική διαδικασία στις ΗΠΑ ως προς αυτόν τον κατάλογο σημαίνει την επιβολή κυρώσεων, οικονομικών και νομικών, σε ξένους «που κρίνεται ότι διέπραξαν τρομοκρατικές ενέργειες ή αποτελούν μεγάλο κίνδυνο ως προς τη διάπραξη» τέτοιων, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Κατά συνέπεια όλα τα περιουσιακά στοιχεία που τυχόν κατέχει ο Χάμζα μπιν Λάντεν στις ΗΠΑ θα δεσμευθούν και σε κανέναν Αμερικανό δεν θα επιτρέπεται να συναλλάσσεται μαζί του.

Σύμφωνα με την αμερικανική διπλωματία, ο γιος του Οσάμα μπιν Λάντεν είχε καλέσει το 2015 να διαπραχθούν επιθέσεις εναντίον «αμερικανικών, γαλλικών και ισραηλινών συμφερόντων, σε Ουάσινγκτον, Παρίσι και Τελ Αβίβ» και είχε επίσης καλέσει το 2016 «φυλές που ζουν στη Σαουδική Αραβία να ενωθούν με την αλ Κάιντα στην Υεμένη στον πόλεμο εναντίον του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας».

Εκφράζοντας τον διακαή του πόθο να γίνει τζιχαντιστής, ο Χάμζα μπιν Λάντεν είχε γράψει στον πατέρα του, που ζούσε απομονωμένος στο Πακιστάν πριν σκοτωθεί στην επιδρομή των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αμποταμπάντ τον Μάιο του 2011, για να τον διαβεβαιώσει για την βούλησή του να ενταχθεί στη μάχη, σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA τα οποία συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο τον Μάιο του 2015.

Ο Χάμζα, που είναι σήμερα περίπου είκοσι ετών, ήταν ο αγαπημένος γιος του Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος φέρεται να ήθελε να τον αφήσει διάδοχό του στην ηγεσία της αλ Κάιντα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter