ΗΠΑ: Τα βρόντηξε ο πρεσβευτής στον Παναμά λόγω Τραμπ

ΗΠΑ: Τα βρόντηξε ο πρεσβευτής στον Παναμά λόγω Τραμπ

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στον Παναμά Τζον Φίλι, διπλωμάτης καριέρας και πρώην πιλότος ελικοπτέρου του Σώματος Πεζοναυτών, παραιτήθηκε χθες βράδυ δηλώνοντας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι πλέον δεν αισθάνεται πως είναι σε θέση να υπηρετεί τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

“Ως νέος υπάλληλος της διπλωματικής υπηρεσίας, υπέγραψα όρκο να υπηρετώ πιστά τον πρόεδρο και τη διοίκησή του με απολιτικό τρόπο, ακόμα και όταν ίσως δεν συμφωνώ με συγκεκριμένες πολιτικές”, δήλωσε ο Φίλι, σύμφωνα με απόσπασμα της επιστολής παραίτησής του, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters την Παρασκευή.

“Οι ανώτεροί μου είχαν καταστήσει σαφές ότι εάν πίστευα πως δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό, τότε θα έπρεπε να είχα την ειλικρίνεια να παραιτηθώ.

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε την αποχώρηση του Φίλι από τα καθήκοντά του, λέγοντας ότι ο πρεσβευτής “ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την κυβέρνηση του Παναμά για την απόφασή του να αποχωρήσει από την υπηρεσία για προσωπικούς λόγους στις 9 Μαρτίου 2018”.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Στιβ Γκολντστάιν δήλωσε ότι η αποχώρηση του Φίλι δεν συνιστά απάντηση στην υποτιθέμενη χρήση της λέξης “απόπατος” από τον πρόεδρο Τραμπ για να περιγράψει την Αϊτή και τις αφρικανικές χώρες σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. Ο πρόεδρος Τραμπ αρνείται ότι χρησιμοποίησε τον όρο αυτό.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Γκολντστάιν δήλωσε ότι είχε ενημερωθεί για την προγραμματισμένη αποχώρηση του Φίλι 24 ώρες πριν από την υποτιθέμενη χρήση του όρου από τον Ντόναλντ Τραμπ και τόνισε ότι ο πρεσβευτής παραιτήθηκε για “προσωπικούς λόγους”.

“Ο καθένας έχει μια γραμμή που οι άλλοι δεν θα περάσουν”, δήλωσε ο Γκολντστάιν σε δημοσιογράφους στο υπουργείο Εξωτερικών. “Αν ο πρεσβευτής αισθάνεται ότι δεν μπορεί πλέον να υπηρετήσει … τότε έλαβε τη σωστή απόφαση για τον ίδιο και εμείς το σεβόμαστε αυτό”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter