Ιαπωνία: Στους 30 οι νεκροί από το σεισμό 6,6 Ρίχτερ

Ιαπωνία: Στους 30 οι νεκροί από το σεισμό 6,6 Ρίχτερ

Ο απολογισμός των νεκρών του ισχυρού σεισμού ο οποίος προκάλεσε τεράστιες κατολισθήσεις στο νησί Χοκάιντο της βόρειας Ιαπωνίας αυξήθηκε στους 30 νεκρούς σήμερα, ενώ δεκάδες χιλιάδες μέλη σωστικών συνεργείων συνεχίζουν τις εντατικές προσπάθειές τους για να βρουν επιζώντες.

Είναι το χωριό Ατσούμα, στα καταπράσινα βουνά του νησιού Χοκάιντο, αυτό που πλήρωσε το πιο βαρύ τίμημα στην καταστροφή, καθώς εκεί καταγράφηκαν οι περισσότεροι από τους θανάτους.

Ακόμη εννέα άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται στο χωριό, ενώ άλλοι περίπου 400 τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι ελαφρά, διευκρίνισε η τοπική αυτοδιοίκηση στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, τα σωστικά συνεργεία αναζητούσαν στα συντρίμμια, με τη βοήθεια μηχανημάτων έργου και ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών, την παραμικρή ένδειξη ζωής, καθήκον που δυσχέραιναν οι ασταμάτητοι μετασεισμοί.

Ένας κάτοικος του χωριού Ατσούμα, ο Τένμα Τακιμότο, αδυνατούσε να κρύψει την οδύνη του μετά την ανάσυρση της σορού της αδελφής του, ηλικίας 16 ετών. Ο πατέρας του και η γιαγιά του θάφτηκαν επίσης όταν μια κατολίσθηση καταπλάκωσε το σπίτι όπου διέμεναν ενώ κοιμούνταν. Ο Τακιμότο τόνισε χαρακτηριστικά πως ενώ «ονειρευόταν», ξύπνησε «μέσα σε έναν εφιάλτη», σε δηλώσεις του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Περίπου 40.000 στελέχη σωστικών συνεργείων και 75 ελικόπτερα έχουν κινητοποιηθεί και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και αρωγής στους σεισμοπαθείς. Πολλοί πέρασαν τη μέρα τους κάνοντας ουρές μπροστά σε σούπερ-μάρκετ και πρατήρια καυσίμων για να ανεφοδιαστούν.

Πολλά κτίρια υπέστησαν καταστροφές από τον σεισμό των 6,6 βαθμών που χτύπησε το Χοκάιντο μέσα στη νύχτα και στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Σαπόρο.

Η ηλεκτροδότηση στο νησί, που είχε διακοπεί εξ ολοκλήρου εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας όλων των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών στην επαρχία, βυθίζοντας τρία εκατομμύρια οικιακούς και άλλους πελάτες στο σκοτάδι μέσα στη νύχτα μετά το σεισμό, έχει αποκατασταθεί σχεδόν πλήρως.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε διαβεβαίωσε ότι πλέον τα σπίτια που δεν έχουν ρεύμα «μειώθηκαν σε 20.000», κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου αφιερωμένης στη διαχείριση της καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός. Ο Άμπε πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει επειγόντως κεφάλαια για να διανεμηθούν τρόφιμα, νερό και καύσιμα που είναι απολύτως απαραίτητα για τις γεννήτριες νοσοκομείων, πολλά από τα οποία αναγκάστηκαν να αρνηθούν την εισαγωγή ασθενών ή τραυματιών την Πέμπτη, ελλείψει ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Ιαπωνία βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού, όπου τέμνονται τέσσερις τεκτονικές πλάκες, και στην επικράτειά της καταγράφεται κάθε χρόνο περίπου το 20% των ισχυρότερων σεισμικών δονήσεων στον πλανήτη Γη. Όλος ο κόσμος θυμάται ακόμη τον φοβερό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011, που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 18.500 ανθρώπους και προκάλεσαν την καταστροφή στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.

Ο σεισμός έπληξε την Ιαπωνία αμέσως μετά το πέρασμα του τυφώνα Τζέμπι, ο οποίος άφησε πίσω του 11 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές, ειδικά στο αεροδρόμιο Κανσάι (Οσάκα, δυτικά).

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter