Ικανοποίηση από την παρουσίαση Τσακαλώτου στο Λονδίνο, εν αναμονή της αναβάθμισης από Moody’s

Ικανοποίηση από την παρουσίαση Τσακαλώτου στο Λονδίνο, εν αναμονή της αναβάθμισης από Moody’s

Κίνηση προς τις 700 μονάδες επιχειρείται στο χρηματιστήριο με τον γενικό δείκτη να ενισχύεται πάνω από 1,7% και μάλιστα με ισχυρό τζίρο που ξερνάει τα 65 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που στο δεκαετές ομόλογο παρατηρείται μικρή βελτίωση, υποχωρώντας στα όρια του 4%. 

Η χθεσινή παρουσίαση της Ελληνικής οικονομίας στο Λονδίνο από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο σε ξένους θεσμικούς, παρά την σπέκουλα που επιχειρείται στην Ελλάδα από εγχώρια μέσα ενημέρωσης εστιάζοντας στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τις συντάξεις, άφησε καλές εντυπώσεις, όπως αναφέρουν Έλληνες διαχειριστές κεφαλαίων, τραπεζίτες και χρηματιστές που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Κι αυτό, διότι ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε πως οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ προ 15θημέρου που στοχεύουν σε συγκεκριμένες ελαφρύνσεις θα συμφωνηθούν από κοινού με την τρόικα, ενώ ο ίδιος έδειξε συγκρατημένος σε ότι αφορά στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Πλην όμως, αίσθηση κάνει η πληροφορία ότι η Moody’s πρόκειται να προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα την Παρασκευή, η Moody’s εξακολουθεί να υστερεί λίγο από τους άλλους οίκους αξιολόγησης, καθώς οι Fitch και η Standard & Poor’s έχουν ήδη δώσει στην Ελλάδα υψηλότερες αξιολογήσεις, σημειώνει ο Segesser. Ένα πιθανό συμπέρασμα είναι ότι η Moody’s ενδέχεται να διατηρήσει την προοπτική της ελληνικής οικονομίας «θετική», ακόμη και αν αναβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας. Σύμφωνα με τη Moody’s, η Ελλάδα κατατάσσεται στην κατηγορία Β3 με θετικές προοπτικές.

Στο μεταξύ τα καλά νέα από την εγχώρια τουριστική βιομηχανία καταγράφει και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Ιούλιο του 2018 εμφάνισε πλεόνασμα 3,218 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2,776 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Ειδικότερα, αύξηση κατά 14,4% κατέγραψαν τον Ιούλιο του 2018 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, φθάνοντας τα 3.384 εκατ. ευρώ, έναντι 2.957 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2017, ενώ μείωση κατά 8,0% παρατηρήθηκε στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Ιούλιος 2018: 166 εκατ. ευρώ, Ιούλιος 2017: 181 εκατ. ευρώ).

H αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 7,7%, καθώς και στην αύξηση της δαπάνης ανά ταξίδι κατά 37 ευρώ ή 6,6%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών συνέβαλαν με ποσοστό 85,8% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες και υπεραντιστάθμισαν (188,5%) το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2018, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 6.980 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 5.924 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 1.198 εκατ. ευρώ ή 17,0%, οι οποίες όμως αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 142 εκατ. ευρώ ή 12,7%.

H αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων ήταν αποτέλεσμα της ανόδου κυρίως της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 14,6% και, σε μικρότερο βαθμό, της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 14 ευρώ ή 2,7%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 60,0% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 74,4% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2018, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 17,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και διαμορφώθηκαν στα 8.232 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση κατά 23,4% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 5.671 εκατ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-28 κατά 5,9%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2.347 εκατ. ευρώ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter