Ικανοποίηση στην Κυβέρνηση για τη συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup

Ικανοποίηση στην Κυβέρνηση για τη συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup

Ικανοποιημένη δηλώνει η κυβέρνηση από τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup για επιστροφή στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων και κυρίως για το γεγονός ότι στη συμφωνία που επετεύχθη «δεν περιλαμβάνεται ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητας», όπως δήλωναν τις τελευταίες ημέρες όλα τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Στο θετικά της συμφωνίας πέρα από τo γεγονός ότι ξαναρχίζει η διαπραγμάτευση με ορατό το ενδεχόμενο να φτάσουμε σε μία συμφωνία για to κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, το γεγονός ότι για πρώτη φορά η πλευρά των δανειστών δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι ο επταετής κύκλος της σκληρής λιτότητας τελειώνει και πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Εξίσου θετικό ότι για όποια μέτρα έρθουν στη Βουλή (σίγουρα μείωση του αφορολόγητου) θα έρθουν, «όλα μαζί σε ένα νομοσχέδιο», και αντίστοιχα μέτρα όπως μείωση του ΕΝΦΙΑ, (κατά 35 – 40 % λέει η κυβέρνηση) με συνολικό επανασχεδιασμό του φόρου με επαναφορά του Φ.Μ.Α.Π. ώστε η μείωση να στοχεύει στα χαμηλά εισοδήματα, μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6%, μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές δημόσιες και ιδιωτικές από το 24% στο 13%, μείωση βασικών ειδών διατροφής από το 24% στο 13% και επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Για τη μείωση των δαπανών για κοινωνική ασφάλιση κυβερνητική πηγή σημειώνει πως συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί αντίστοιχα αύξηση στοχευμένων δαπανών για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας.

Στα θετικά επίσης είναι και η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος, όπως και η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Από Δευτέρα τα κλιμάκια πιάνουν δουλειά

Από την ερχόμενη Δευτέρα επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια όπου όπως παραδέχθηκε και ο επικεφαλής του Eurogroup αλλά και το ΔΝΤ χθες για να φτάσουμε σε οριστική συμφωνία (staff level agreement) πρέπει ακόμη να γίνει αρκετή δουλειά.

Ταυτόχρονα και περά από τις όποιες τεχνικές διαπραγματεύσεις εκκρεμεί το διπλό ραντεβού αύριο Τετάρτη στο Βερολίνο Μέρκελ – Λαγκάρντ και Μέρκελ – Γιούνκερ, όπου αναμένεται να συζητηθούν τόσο η συμμετοχή του Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα όσο και το δημοσιονομικό μονοπάτι για μετά το 2018 (μεσοπρόθεσμα μέτρα και πρωτογενή πλεονάσματα).

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές μετά την επίτευξη οριστικής συμφωνίας ο Γ. Νταϊσεμπλουμ θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Eurogroup όπου και θα αποφασιστεί τόσο το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο και το θέμα της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter