Ιρακινά αεροσκάφη βομβάρδισαν την ανατολική Συρία

Ιρακινά αεροσκάφη βομβάρδισαν την ανατολική Συρία

Η ιρακινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε την Κυριακή, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, θέση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο ανατολικό τμήμα της επικράτειας της Συρίας, γνωστοποίησαν το γραφείο του ιρακινού πρωθυπουργού και αξιωματικοί των ιρακινών ένοπλων δυνάμεων.

«Με διαταγή του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι (…) ιρακινά F-16 έπληξαν με επιτυχία στις 08:40 τοποθεσία όπου λάμβανε χώρα συνάντηση διοικητών του ΙΚ νότια της αλ Ντουσάισα, στο συριακό έδαφος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιρακινός ταξίαρχος Γιαχία Ρασούλ.

Η αλ Ντουσάισα βρίσκεται σε περιοχή της ερήμου, στη συριακή επαρχία Χασάκα (βορειοανατολικά), η οποία γειτονεύει με το Ιράκ.

Το Κέντρο Τύπου των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας του Ιράκ δημοσιοποίησε ένα βίντεο που εικονίζει την έκρηξη στο οίκημα το οποίο στοχοθετήθηκε από τα αεροσκάφη.

«Αφού λάβαμε πληροφορίες για τον στόχο, σε συντονισμό με τη συριακή κυβέρνηση και σε συντονισμό με τις δυνάμεις του (διεθνούς) συνασπισμού (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ), F-16 της ιρακινής αεροπορίας διεξήγαγαν πλήγματα εναντίον μιας θέσης διοίκησης και ελέγχου του ΙΚ, η οποία βρισκόταν 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Ιράκ, στο συριακό έδαφος», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιρακινός στρατηγός Μοχάμεντ αλ Ασκάρι.

Διευκρίνισε πως οι πληροφορίες που διαβιβάστηκαν αναφέρονταν σε «συνάντηση πολλών διοικητών του Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά), που σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Συρία αλλά και στο ιρακινό έδαφος».

Το κτίριο όπου γινόταν η συνάντηση «καταστράφηκε ολοσχερώς και όλοι όσοι βρίσκονταν εκεί σκοτώθηκαν», πρόσθεσε, χωρίς πάντως να δώσει κάποια εκτίμηση για τον αριθμό των θυμάτων.

Κατά τον στρατηγό, το Ιράκ συνεργάζεται με τη συριακή κυβέρνηση και λειτουργεί στην ιρακινή επικράτεια ένα κέντρο συντονισμού του Ιράν, του Ιράκ, της Ρωσίας και της Συρίας, ώστε οι δυνάμεις αυτές να συνεργάζονται σε επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ. «Αυτή δεν είναι η τελευταία επιδρομή στη Συρία», οι επιχειρήσεις αυτού του είδους «θα συνεχιστούν» εναντίον του ΙΚ, πρόσθεσε ο ιρακινός ανώτερος αξιωματικός.

Πριν από μία εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Αμπάντι είχε διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει να διατάσσει πλήγματα εναντίον του ΙΚ και εκτός Ιράκ.

Η Βαγδάτη διαβεβαίωσε ότι «36 τρομοκράτες» του ΙΚ, ανάμεσά τους ανώτερα στελέχη της τζιχαντιστικής οργάνωσης, σκοτώθηκαν σε επιδρομή της ιρακινής πολεμικής αεροπορίας στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, επίσης στην ανατολική Συρία, περίπου πενήντα χιλιόμετρα από τα ιρακινά σύνορα, τη 19η Απριλίου.

Ένα τέτοιο πλήγμα είχε γίνει επίσης τον Φεβρουάριο.

Τον Δεκέμβριο, ο Αμπάντι ανακήρυξε τη νίκη των ιρακινών δυνάμεων επί του ΙΚ έπειτα από τρία χρόνια εχθροπραξιών, ωστόσο συνεχίζουν να υπάρχουν θύλακες των τζιχαντιστών σε περιοχές της ερήμου, στα σύνορα Ιράκ-Συρίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter