Ιράν: Ακυρώθηκε θανατική ποινή που είχε επιβληθεί σε 6 ανήλικους

Ιράν: Ακυρώθηκε θανατική ποινή που είχε επιβληθεί σε 6 ανήλικους

Η ιρανική δικαιοσύνη ακύρωσε τη θανατική ποινή που είχε επιβληθεί σε έξι νεαρούς που είχαν καταδικαστεί για έναν φόνο που είχαν διαπράξει όταν ήταν ανήλικοι, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Shahrvand.

«Η εισαγγελία είχε ζητήσει την ακύρωση της ποινή του θανάτου για δέκα πρόσωπα βάσει του άρθρου 91 του ισλαμικού ποινικού κώδικα. Τα έξι αιτήματα έγιναν δεκτά και η ποινή του θανάτου ακυρώθηκε», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης Αμπάς Τζαφάρι Ντολαταμπαντί.

Βάσει του νόμου, όταν ένας ανήλικος διαπράττει έναν φόνο δεν κατανοεί «τη φύση» του εγκλήματός του και γι’ αυτό δεν μπορεί να καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά μόνο να πληρώσει το τίμημα του αίματος στην οικογένεια του θύματος.

Στο Ιράν οι ανήλικοι που έχουν διαπράξει φόνο μπορούν να καταδικαστούν σε θάνατο, όμως ο απαγχονισμός τους μπορεί να γίνει μόνο όταν γίνουν 18 ετών. Ο νέος νόμος, που υιοθετήθηκε πριν από τρία χρόνια, επιτρέπει να μην εφαρμοστεί η θανατική ποινή.

Ο Ντολαταμπαντί δεν διευκρίνισε την τύχη των υπόλοιπων τεσσάρων νεαρών.

Οι διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ιρανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και μέλη της κοινωνίας των πολιτών ζητούν τακτικά από την ιρανική δικαιοσύνη να μην εκτελεί όσους καταδικάζονται για φόνους που διέπραξαν όταν ήταν ανήλικοι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter