ΙΣΑ: Άπλετο φως στο σκάνδαλο – Nα μη δυσφημιστεί ολόκληρο το ιατρικό σώμα

ΙΣΑ: Άπλετο φως στο σκάνδαλο – Nα μη δυσφημιστεί ολόκληρο το ιατρικό σώμα

Nα χυθεί άπλετο φώς στο σκάνδαλο της Novartis και η πολιτεία να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να αποτρέπονται παράνομες και επιζήμιες πρακτικές, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Ο ΙΣΑ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι είναι «υποχρέωση και ευθύνη της πολιτείας, να δημιουργήσει τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλίδες, προκειμένου να αποτρέπονται παράνομες και επιζήμιες πρακτικές, όπως αυτές που οδήγησαν στο σκάνδαλο της Novartis».

Ωστόσο, επισημαίνει πως οι υπερβολικές απόψεις που έχουν εκφραστεί με αφορμή αυτή την υπόθεση, εναντίον όλων των μελών του ιατρικού σώματος, «αποτελούν πλήγμα, για τη δημόσια υγεία καθώς διαρρηγνύουν τη σχέση εμπιστοσύνης του γιατρού με τον ασθενή που αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμόρφωση στη θεραπεία. Επιπρόσθετα γίνεται άκριτη δυσφήμηση της διαδικασίας της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης που αποτελεί καθήκον του γιατρού και προϋπόθεση ορθής άσκησης του επιστημονικού του έργου».

Ο ΙΣΑ τονίζει πως η πολιτεία οφείλει να παρέχει τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση μέσα από τον έλεγχο των διαδικασιών που ορίζει ο νόμος και να διασφαλίζει ορθές πρακτικές και διαφάνεια. Αναφέρει δε πως, παρότι ήδη έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, για την αντιμετώπιση της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, όπως είναι η θέσπιση των θεραπευτικών διαγνωστικών πρωτοκόλλων, η διενέργεια δημόσιων διαγωνισμών κ.λπ., «η πολιτεία έχει επιδείξει πρωτοφανή αδυναμία και αδιαφορία να τα υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια».

«Θα πρέπει να σταματήσει η δυσφήμηση όλου του ιατρικού σώματος, να εντοπιστούν όσοι εμπλέκονται σε παράνομες πρακτικές και να τιμωρηθούν με όλες τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος», καταλήγει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter