Ισπανία: Διώχνουν το «κακό» με …γογγύλια!

Ισπανία: Διώχνουν το «κακό» με …γογγύλια!

Είκοσι τόνοι γογγύλια εναντίον αποδιοπομπαίων τράγων για να ξορκιστεί το κακό: αυτή είναι η “συνταγή” του ισπανικού χωριού Πιορνάλ για μια καλή, ευτυχισμένη νέα χρονιά. Μια παράδοση που την ακολουθούν πιστά οι κάτοικοι εδώ και αιώνες.

Ο “εξορκισμός” αυτός τελείται στην καρδιά του χειμώνα, στις 19 και 20 Ιανουαρίου. Οι 1.500 κάτοικοι του Πιορνάλ, μιας κοινότητας στην κοιλάδα Χέρτε, στην Εξτρεμαδούρα, χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο εποχιακό λαχανικό για να βομβαρδίσουν τον “Χαράμπλας”.

Ο Χαράμπλας είναι ένα παράξενο πλάσμα με μεγάλα κέρατα και ουρά που περιπλανιέται στους δρόμους ντυμένος με μια παρδαλή φορεσιά. Κάποιοι χωρικοί λένε ότι ο Χαράμπλας είναι απόγονος ενός ζωοκλέφτη που τιμωρήθηκε από τους κατοίκους. άλλοι όμως διαβεβαιώνουν ότι το έθιμο συνδέεται με μια παγανιστική παράδοση που ανάγεται στη ρωμαϊκή εποχή.

Ο στόχος, πέρα από την “τιμωρία” του αποδιοπομπαίου τράγου, είναι να εκδιωχούν τα κακά πνεύματα για να είναι καλή η χρονιά και η σοδειά των κερασιών, από τα οποία ζουν τα δύο τρίτα των κατοίκων, εξήγησε ο δήμαρχος Ερνέστο Αγκουντίεθ.

“Αν είναι να ξαναρχίσουμε, πάω αμέσως” είπε από την πλευρά του ο 20χρονος Νταβίντ Αμάντο που φέτος ενσαρκώνει τον “Χαράμπλας”. Επί 20 λεπτά, ο Νταβίντ δεχόταν χτυπήματα με γογγύλια από τους κατοίκους. Ήταν πάντως καλά προετοιμασμένος: φορούσε κράνος, ένα είδος πανοπλίας, επιγονατίδες… Το κοστούμι και τα προστατευτικά ζυγίζουν 40 κιλά και επιπλέον πρέπει να κουβαλάει και να χτυπάει ένα τύμπανο.

“Δεν πονάει καθόλου”, διαβεβαίωσε ο Νταβίντ, ένας από τους 23 “Χαράμπλας” που συμμετείχαν στη γιορτή. “Αυτό που με κουράζει είναι το βάρος”, εξήγησε ένας άλλος “Χαράμπλας”, ο Σέρχιο Κάγιε Αλόνσο.

Την Παρασκευή θα γίνει κλήρωση για να αναδειχθούν οι δύο “επίσημοι Χαράμπλας” που ορίζονται κάθε χρόνο από τον δήμο, τηρώντας με ευλάβεια μια λίστα αναμονής. Ο ασφαλιστής Σέρχιο Ντιάθ Πριέτο, που κέρδισε τον τίτλο το 2004, μετά από 11 χρόνια αναμονής, διαβεβαιώσε ότι το να υποδύεται κανείς τον Χαράμπλας είναι “τέχνη”.

“Πρέπει φυσικά να ξέρεις να παίζει το τύμπανο, να περπατάς λικνιζόμενος, να μην στέκεσαι σαν άλογο. Ένας καλός Χαράμπλας ξέρει πώς να εκθέτεις το σώμα σου για να σε χτυπάνε δυνατά”, είπε.

Η σοδειά φέτος ήταν καλή κι έτσι 21,4 τόνοι γογγύλια μοιράστηκαν φέτος στους κατοίκους για τη γιορτή.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter