Ισπανία: Η εισαγγελία διέταξε τους Καταλανούς αστυνομικούς να μην επιτρέψουν το δημοψήφισμα!

Ισπανία: Η εισαγγελία διέταξε τους Καταλανούς αστυνομικούς να μην επιτρέψουν το δημοψήφισμα!

Η εισαγγελία της Καταλονίας διέταξε σήμερα όλες τις αστυνομικές δυνάμεις της περιφέρειας αυτής να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση που έχει προκηρύξει η τοπική κυβέρνηση, αλλά έχει απαγορευτεί από την ισπανική δικαιοσύνη.

Με ανακοίνωσή τους που μοιράστηκε το πρωί, οι εισαγγελικές αρχές απευθύνονται “σε όλες τις μονάδες της αστυνομίας”, την εθνική αστυνομία και τη Mossos d’Esquadra, που εξαρτάται από την καταλανική κυβέρνηση, και διατάζει να αναλάβουν δράση εναντίον των τοπικών αρχών, των δημοσίων υπαλλήλων ή των ιδιωτών “ώστε να εμποδιστεί η διάπραξη αδικημάτων”.

“Οι αστυνομικοί υπάλληλοι (…) θα εφαρμόσουν άμεσα τα αναγκαία μέτρα για να κατασχέσουν τα μέσα ή τα εργαλεία που προορίζονται για την προετοιμασία ή την οργάνωση του παράνομου δημοψηφίσματος” τονίζεται στο κείμενο, αναφορικά με το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

Η εισαγγελία ζητά μεταξύ άλλων να κατασχεθούν “οι κάλπες, οι εκλογικοί φάκελοι, τα εγχειρίδια οδηγιών για τους εκλογικούς αντιπροσώπους”, τα εκλογικά φυλλάδια, άλλα ενημερωτικά μέσα καθώς και “κάθε άλλο υλικό μετάδοσης, προώθησης ή εκτέλεσης του παράνομου δημοψηφίσματος”.

Η εντολή αυτή φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τους αστυνομικούς της Mossos d’Esquadra, δεδομένου ότι η εισαγγελία τους διατάζει να ενεργήσουν εναντίον της τοπικής κυβέρνησης, από την οποία εξαρτώνται άμεσα. “Η Mossos βρίσκεται εκεί για να υπηρετεί όλους τους πολίτες, όχι μερικούς”, δήλωσε το πρωί στην ισπανική τηλεόραση ο υπουργός Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ από την πλευρά του, ζήτησε “να αφήσουν ήσυχη τη Mossos”, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον καταλανικό ραδιοφωνικό σταθμό Rac1. “Η βασική δουλειά τους είναι να φροντίζουν για την ασφάλεια των ανθρώπων (…) Αυτή είναι η προτεραιότητά τους, η αστυνομία δεν ασκεί πολιτική”, τόνισε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν σκοπεύει να δώσει αντίθετες εντολές στους Καταλανούς αστυνομικούς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter