Ισπανία: Την Πέμπτη η απάντηση της Καταλονίας στη Μαδρίτη

Ισπανία: Την Πέμπτη η απάντηση της Καταλονίας στη Μαδρίτη

Η ολομέλεια του κοινοβουλίου της Καταλονίας θα συνεδριάσει το πρωί της Πέμπτης δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του περιφερειακού κόμματος Junts pel Si, και κατά τη συνεδρίαση αυτή θα παρουσιάσει την απάντησή του στη Μαδρίτη, μετά την ανακοίνωση από την κεντρική κυβέρνηση ότι θα επιβάλει την απ’ ευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας από τη Μαδρίτη.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι το κόμμα σχεδιάζει να προσφύγει νομικά κατά της εφαρμογής του άρθρου 155, το οποίο αφαιρεί την εξουσία από την περιφερειακή κυβέρνηση και προετοιμάζει νέες εκλογές.

Η ισπανική Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει το άρθρο 155 την Παρασκευή.

Δηλώσεις στο BBC

“Πώς μπορεί η ΕΕ να ανεχτεί αυτή την κατάσταση αν προκύψει;”, δήλωσε ο Ραούλ Ρομέβα στο ραδιόφωνο του BBC ερωτηθείς με ποιόν τρόπο η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας θα αποτρέψει την κυβέρνηση της Μαδρίτης από την ανάληψη της άμεσης διοίκησής της.

“Πώς μπορούν να είναι αξιόπιστοι αν επιτρέψουν να συμβεί αυτό; Γιατί μπορώ να σας πω ότι ο λαός και οι οι θεσμοί της Καταλονίας δεν θα το επιτρέψουν… να συμβεί”.

Οι αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας απέφυγαν να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους καθώς ξεκινά μια αποφασιστικής σημασίας εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας η ισπανική κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει τη λήψη δραστικών μέτρων για να θέσει υπό τον έλεγχό της την επαρχία.

«Πρέπει να λάβουμε αποφάσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση», δήλωσε επανειλημμένα χθες Κυριακή ο Τζόρντι Τουρούλ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Καταλονίας, αφού κατήγγειλε «το πραξικόπημα εναντίον των θεσμών» της επαρχίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης εξετάζονται «όλα τα σενάρια».

Το Σάββατο η συντηρητική κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη Γερουσία να ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος, με το οποίο η Μαδρίτη θα μπορέσει να αναλάβει τον έλεγχο του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης της Καταλονίας, αλλά της περιφερειακής αστυνομίας οργανώνοντας περιφερειακές εκλογές στις αρχές του 2018.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter