Ιταλία: Επιταχύνει τις απελάσεις και τον επαναπατρισμό προσφύγων

Ιταλία: Επιταχύνει τις απελάσεις και τον επαναπατρισμό προσφύγων

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο επιθυμεί η Ιταλία «να επιταχύνει τις απελάσεις και τον επαναπατρισμό» των προσφύγων μετά τα τελευταία επεισόδια που σημειώθηκαν στη γειτονική χώρα._x000D_

Τη Δευτέρα ξέσπασε εξέγερση σε ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων στην περιοχή Κόνα έξω από τη Βενετία μετά τον θάνατο μιας γυναίκας 25 ετών από την Ακτή Ελεφαντοστού, με τους πρόσφυγες να καταγγέλλουν ότι καθυστέρησαν να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

«Ενεργούμε με αποφασιστικότητα και ανθρωπιά: έχουμε σώσει πολλές ζωές όμως δεν μπορούμε να δεχθούμε από κανέναν να παραβιάζει τους νόμους», αντέδρασε ο Αλφάνο σήμερα μιλώντας στην εφημερίδα La Stampa.

«Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να επιταχύνουμε τις απελάσεις και τους επαναπατρισμούς. Εργάζομαι για να καταλήξουμε σε συμφωνίες που θα περιορίσουν τις αφίξεις και θα εμποδίζουν τις αναχωρήσεις» προσφύγων και μεταναστών, πρόσθεσε.

«Υπάρχουν τρεις βασικές χώρες: ο Νίγηρας, με τον οποίο βρισκόμαστε κοντά στη σύναψη συμφωνίας, η Τυνησία και η Λιβύη», εξήγησε ο Αλφάνο.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι μετέβη αυτή την εβδομάδα στην Τυνησία για να ανανεώσει μια διμερή συμφωνία επαναπατρισμού με αντάλλαγμα την παροχή βοήθειας στη χώρα. Σήμερα ο Μινίτι θα βρίσκεται στη Μάλτα, η οποία ανέλαβε την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, για να συζητήσει για θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης.

Στην Ιταλία ο υπουργός Εσωτερικών επιθυμεί να ανοίξει ένα «κέντρο ταυτοποίησης και απελάσεων» σε κάθε περιοχή, μια πρόταση που βρίσκει πολλούς αντιπάλους ακόμη και στο εσωτερικό του κυβερνώντος Δημοκρατικού κόμματος.

Η εξέγερση στο κέντρο υποδοχής στην Κόνα έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη δημιουργία δομών υποδοχής προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ιταλία. Μια συμφωνία μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών προβλέπει την υποδοχή σε διάφορες ιταλικές κοινότητες σε εθελοντική βάση περίπου 2,5 προσφύγων ανά χίλιους κατοίκους, με την παράλληλη παροχή χρηματικής βοήθειας στους δήμους.

Στην κοινότητα της Κόνα, που μετρά 3.000 κατοίκους, βρίσκονται σχεδόν 1.500 πρόσφυγες οι οποίοι ζουν συγκεντρωμένοι σε ένα μόνο κέντρο υποδοχής.

Σε σύνολο 8.000 κοινοτήτων περίπου 2.800 διαθέτουν προσωρινές δομές υποδοχής για τους πρόσφυγες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter