Ιωάννινα: Η λίμνη Βηρού έβαλε την Δωδώνη στο «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες»

Ιωάννινα: Η λίμνη Βηρού έβαλε την Δωδώνη στο «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες»

Η φυσική λίμνη Βηρός, που είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό και βρίσκεται στις πηγές του ποταμού Λούρου, ήταν η ευκαιρία για τον δήμο Δωδώνης, να ενταχθεί στο «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», ενώ παράλληλα αποτελεί βήμα για την προβολή του τόπου, καθώς μπορεί να καταχωρηθεί ως αξιοθέατο στον τουριστικό χάρτη της περιοχής.

Ο Βηρός αποτελεί αναπόστατο κομμάτι της παραποτάμιας χαράδρας και σύμφωνα με την δημοτική αρχή Δωδώνης, έχει εκείνη την δυναμική ώστε να συμβάλλει στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής, για την οποία αναζητούνται νέες διέξοδοι, μετά την λειτουργία της Ιόνιας Οδού.

Η λίμνη σχηματίζεται από τις πηγές του Λούρου, μέσα σε μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η θερμοκρασία του νερού της παραμένει σταθερή καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Η απόφαση είχε ληφθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο στη Γενική Συνέλευση του Δικτύου, που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο, όπου έγινε η παρουσίαση του δήμου και της λίμνης Βηρού.

Στο Δίκτυο συμμετέχουν 36 δήμοι και τα θέματα που απασχόλησαν την τελευταία Γενική Συνέλευση, επικεντρώθηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία, την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του «Συμφώνου των Δημάρχων».

Ο δήμος Δωδώνης, θεωρεί επιβεβλημένη την αξιοποίηση του παλιού τουριστικού περιπτέρου Πηγών Λούρου, το οποίο ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου.

Το κτίριο παραμένει κλειστό για αρκετά χρόνια, έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές και εκτιμάται πως οδηγείται στην απαξίωση.

Ο δήμος έχει ζητήσει την παραχώρησή του, ώστε να το εντάξει σε ένα γενικότερο σχέδιο ανάδειξης της περιοχής. Το αίτημα ετέθη στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) από τον δήμαρχο, Χρήστο Ντακαλέτση, σε συνάντηση που είχε με στελέχη της εταιρίας.

Στην απάντηση που έλαβε από την ΕΤΑΔ, αναφέρεται ότι η παραχώρηση δεν είναι δυνατή, καθώς ανάλογα αιτήματα θα εξεταστούν όταν καθοριστεί το γενικό πλαίσιο της επενδυτικής πολιτικής της Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ.

Πρόκειται για μία διαδικασία που δεν έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και μέχρι την ολοκλήρωσή της ίσως το ακίνητο να έχει καταρρεύσει.

Πηγή: ΑΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter