Ιωάννινα – Καταγγελία: Μας άφησαν χωρίς παπά επειδή κάναμε ανακαίνιση στο εκκλησάκι χωρίς να ενημερώσουμε τη Μητρόπολη

Ιωάννινα – Καταγγελία: Μας άφησαν χωρίς παπά επειδή κάναμε ανακαίνιση στο εκκλησάκι χωρίς να ενημερώσουμε τη Μητρόπολη

Μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί στους Μουζακαίους Ιωαννίνων με την έλλειψη ιερέα εδώ και περίπου δυο μήνες, με τους κατοίκους να στερούνται τον εκκλησιασμό τους τόσο τη Μεγάλη Εβδομάδα, όσο και τη Δευτέρα που πανηγύριζε ο κεντρικός Ναός του χωριού του Αγίου Γεωργίου.

 Αιτία για την έλλειψη ιερέα στο χωριό από τα μέσα Φεβρουαρίου αποτέλεσε, όπως μας λένε, το γεγονός ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή έλαβε τη πρωτοβουλία να …

κάνει εργασίες συντήρησης στο παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων, έπειτα από δωρεά συγχωριανών, με τον εφημέριο της ενορίας να ισχυρίζεται ότι δεν ενημερώθηκε ούτε ο ίδιος, ούτε η Μητρόπολη για να δοθεί και η σχετική άδεια.Κάτοικοι θεωρούν ότι η παραίτηση του ιερέα και η μη πλήρωση του κενού δεν είναι τυχαία, επικαλούμενοι τιμωρία από τη Μητρόπολη, μιλώντας ακόμη και για αδιάλλακτη στάση. Προσπάθησαν να ανοίξουν και να λειτουργήσουν την εκκλησία με συνταξιούχο ιερέα που είναι από το χωριό, με τη Μητρόπολη, όπως ισχυρίζονται, να στέλνει έγγραφο στον συνταξιούχο ιερέα να μη ξαναλειτουργήσει, αλλιώς θα έχει κυρώσεις!Αναμφισβήτητα η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει έντονη πικρία και προβληματισμό για τη στάση της Μητρόπολης στους κατοίκους των Μουζακαίων.

Έψαλλαν μόνοι τους!

Aνήμερα του εορτασμού του Αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου και του πανηγυρισμού του κεντρικού ναού, κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία κρατώντας αναμμένες λαμπάδες και ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη» για πρώτη φορά στο ναό φέτος, διότι δεν πραγματοποιήθηκε ούτε τελετή της Ανάστασης, αλλά και το τροπάριο του Αγίου Γεωργίου.

Στη συνέχεια βγήκαν στο προαύλιο χώρο του Ναού, ανταλλάσσοντας ευχές, προσφέροντας γλυκά, περνώντας το μήνυμα ότι η κατάσταση αυτή δεν πρέπει να συνεχιστεί, λαχταρώντας να λυθεί το θέμα, να ακούσουν ξανά την καμπάνα να ηχεί στο χωριό, να μπορούν να προσευχηθούν, να κοινωνήσουν και να μη νιώθουν εν έτει 2018 ότι τους στερείται το δικαίωμα να εκδηλώσουν την πίστη τους.

«Μας βάλανε τιμωρία…»

Όπως δήλωσε στην τοπική εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μουζακαίων κ. Γ. Τίνας το χωριό είναι το μόνο στην Ήπειρο, στο οποίο δεν χτύπησε καμπάνα το Πάσχα, δεν κοινώνησε ο κόσμος, δεν άναψε λαμπάδες, λέγοντας ότι τους έβαλαν σε τιμωρία για να… διαπαιδαγωγηθούν, απορώντας από πότε γίνεται αυτό, στα πλαίσια του Χριστιανισμού.

Το ποίμνιο δεν τιμωρείται…

Η εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» μίλησε και με κατοίκους των Μουζακαίων που τόνισαν ότι το ποίμνιο δεν τιμωρείται αλλά καθοδηγείται. Χαρακτηριστικά, ανέφεραν ότι το θέμα που προέκυψε με τον ιερέα και την Εκκλησιαστική Επιτροπή, οδήγησε στο να τιμωρηθεί το χωριό από ιερείς και ποιμενάρχες, προτείνοντας ότι αντί να συμβεί αυτό θα μπορούσε να κληθεί σε απολογία η Επιτροπή και αν έκανε κάποιος λάθος να αντικατασταθεί. Στέρησε, είπαν χαρακτηριστικά, η Μητρόπολη από τους χωριανούς που μένουν μόνιμα εκεί ή διαμένουν σε άλλες περιοχές και ήρθαν στο χωριό το Πάσχα, να ακούσουν την καμπάνα, να εκκλησιαστούν και να κοινωνήσουν στο χωριό τους. Τέλος, ανέφερε ότι θεωρούνται σαν χωριό «τιμωρημένοι», αντιμετωπίζονται με εμπάθεια, επισημαίνοντας ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει…

Πηγή: epirusgate

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter