Κ. Ζαχαριάδης: Όποιο σκάνδαλο κι αν σηκώσεις, από κάτω θα βρίσκεται συνεργάτης του Μητσοτάκη

Κ. Ζαχαριάδης: Όποιο σκάνδαλο κι αν σηκώσεις, από κάτω θα βρίσκεται συνεργάτης του Μητσοτάκη

Ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για τον «κοινωνικό κανιβαλισμό» του προγράμματος της ΝΔ και τις συνεργασίες

Του Άγγελου Προβολισιάνου

Ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλά στο Documento σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί. Ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πολιτικό πρόγραμμα «κοινωνικού κανιβαλισμού» και ασκεί δριμεία κριτική για το γεγονός ότι συνεχίζει να διατηρεί στο πλευρό του τον συνέταιρο του κατάδικου Αριστείδη Φλώρου. Τι απαντά για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανδρέα Λοβέρδο και Βαγγέλη Βενιζέλο αλλά και για το πολιτικό φλερτ με τον Σπύρο Δανέλλη.

Τα Wikileaks εντέλει εκθέτουν την ελληνική κυβέρνηση για το ονοματολογικό ή αποσαφηνίζουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί διπλωματική επιτυχία;

Σε όλη την Ευρώπη θεωρούν ότι Τσίπρας και Ζάεφ έκαναν μια μεγάλη τομή για τις χώρες τους για να εδραιώσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στην περιοχή. Μόνο η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και το εθνικιστικό VMRΟ έχουν την άποψη ότι αυτή η συμφωνία είναι καταστροφική. Αυτό που δείχνει το έγγραφο των Wikileaks είναι ότι ο κ. Γκρούεφσκι –εκείνη την περίοδο έλεγε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι Σκοπιανός– είχε σχέδιο διπλής ονομασίας ώστε να αυτοαποκαλούνται στη χώρα τους «Μακεδονία» και να υπάρχει μια δεύτερη ονομασία, σύνθετη με γεωγραφικό προσδιορισμό, για εξωτερική χρήση. Αυτό που πέτυχε αυτή η κυβέρνηση είναι να φύγουν όλα τα σύμβολα αλυτρωτισμού, επίσης τη σαφή οριοθέτηση της αρχαιοελληνικής μακεδονικής παράδοσης που δεν έχει καμία σχέση με τη σλαβική παράδοση της FYROM, μία ονομασία για όλες τις χρήσεις, συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα για άρση των αλυτρωτικών προβλέψεων, την επιβεβαίωση ότι η γλώσσα των γειτόνων έχει ρίζα σλαβική και πως η ιθαγένειά τους αναφέρεται σε πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.

Το προηγούμενο πρωτοσέλιδο του Documento για την εμπλοκή του ανιψιού και συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σκάνδαλο Energa έγινε αντικείμενο κεντρικής πολιτικής σύγκρουσης. Είναι ηθικό ο συνέταιρος και συνεργάτης ενός καταδικασμένου καταχραστή δημόσιου χρήματος να βρίσκεται στο πλευρό του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Μάλιστα με απόφασή του ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδωσε τη δυνατότητα στον σύμβουλό του να εξαιρεθεί από το ασυμβίβαστο και να ασκεί τη δικηγορία. Στέκομαι περισσότερο στο γεγονός ότι ο ίδιος ακόμη και σήμερα παραμένει στην ομάδα των έμπιστων συνεργατών του προέδρου της ΝΔ χωρίς να έχουν δοθεί οι απαραίτητες απαντήσεις. Οποιο σκάνδαλο κι αν σηκώσεις, από κάτω θα βρίσκεται κάποιος συνεργάτης του Μητσοτάκη.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η μήνυση του Κώστα Βαξεβάνη εναντίον της αναπληρώτριας εκπροσώπου της ΝΔ Σοφίας Ζαχαράκη. Ενα πολιτικό στέλεχος χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης από τον νόμο;

Η ΝΔ προσπάθησε να αξιοποιήσει ως κομματική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ μια διένεξη μεταξύ ενός ιδιώτη δημοσιογράφου και ενός πολιτικού της στελέχους. Ο κ. Βαξεβάνης δεν χρειάζεται συνηγόρους, έχει γνώμη και θέση. Απ’ όσο θυμάμαι, στη μήνυση του Αντώνη Σαμαρά κατά του Κ. Βαξεβάνη ο δημοσιογράφος οδηγήθηκε στο αυτόφωρο. Τότε όμως δεν υπήρχε κάποια ανακοίνωση της ΝΔ που να έλεγε ότι ποινικοποιείται η δημοσιογραφική έρευνα και ο έλεγχος του Τύπου.

Διατυπώθηκε επίσης η άποψη ότι οι αθωωτικές αποφάσεις εφετείων επέρχονται ανάλογα με το ποιος ασκεί κυβερνητικά καθήκοντα και όχι με το αν ο κατηγορούμενος είναι αθώος…

Το λένε σαφώς ότι η κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει στο έργο των δικαστικών θεσμών· το είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ στη δημόσια τηλεόραση, ότι ένας δημοσιογράφος έχει προνομιακή μεταχείριση από τη Δικαιοσύνη. Στην Ελλάδα δεν δικάζει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ ούτε το ΚΙΝΑΛ. Η Ελλάδα είναι δυτικού τύπου δημοκρατία και οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τους θεσμούς και να μην παίζουμε μαζί τους.

Πώς ερμηνεύετε το τηλεφώνημα του κ. Μητσοτάκη στην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη προκειμένου να της γνωστοποιήσει ότι η κ. Ζαχαράκη βρισκόταν στα γραφεία της ΝΔ;

Πρόκειται για ξεκάθαρη προσπάθεια επικοινωνιακού αντιπερισπασμού… Η ανακοίνωση της υπουργού είναι σαφής, αλλά η ΝΔ σκέφτεται με όρους Δεξιάς του 1950.

Αντιπερισπασμού ή εκμετάλλευσης;

Και αντιπερισπασμού και εκμετάλλευσης. Θέλω να θυμίσω όμως ότι ο κ. Βαξεβάνης έδωσε την ευκαιρία στην κ. Ζαχαράκη να αποσυμπιέσει την κατάσταση και ο ίδιος να αποσύρει τη μήνυση. Για λόγους επικοινωνιακής τακτικής η ηγεσία της ΝΔ απέρριψε αυτό το παράθυρο αποσυμπίεσης.

Ενα από τα χαρακτηριστικά του ανασχηματισμού ήταν το άνοιγμα στην κεντροαριστερά. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει καλέσματα συνεργασίας στο ΚΙΝΑΛ. Ως μελλοντικοί σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ νοούνται όλα τα στελέχη του κεντροαριστερού φορέα;

Ως σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ νοούνται όλοι όσοι συμφωνούν με το πρόγραμμά του ή τμήμα του προγράμματός του. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 είναι η πλειοψηφική επιλογή των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κέντρου, της κεντροαριστεράς και πρωτίστως της Αριστεράς και διεκδικεί να συνεχίσει να είναι ο πλατύς προοδευτικός πόλος στο πολιτικό μας σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί με όσους επιθυμούν τη σύγκλιση και όχι αναγκαστικά με όσους ταυτίζονται μαζί του.

Να γίνω πιο συγκεκριμένος. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεργαστεί με τους Ανδρέα Λοβέρδο και Ευάγγελο Βενιζέλο;

Κοιτάξτε, στο τανγκό χρειάζονται δύο. Ετσι όπως το θέσατε δεν υπάρχει κανένας… Δεν μιλώ με όρους προσώπων αλλά με όρους πολιτικής και στρατηγικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει πολιτικά ανοίγματα και στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Θεωρώ αναγκαία και αυτονόητα τα συγκεκριμένα ανοίγματα. Εχουμε πλέον διαφορετικό τοπίο στην τοπική αυτοδιοίκηση μετά την ψήφιση του «Κλεισθένη Ι» και επομένως το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής απαιτεί προγραμματικές συμφωνίες και πλατιές συνεργασίες για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών. Το σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτεί ψηφοδέλτια που θα διεκδικήσουν τη νίκη απαντώντας στα ερωτήματα που θέτουν οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο αλλοίωσης της ιδεολογικής ταυτότητας και του προσανατολισμού του κόμματος;

Οχι, γιατί έχω εμπιστοσύνη στην ισχύ των ιδεών της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, που είναι ο πυρήνας των ιδεών και των αξιών μας. Αυτές οι ιδέες μαζί με άλλες μπορούν να διαμορφώσουν ευρύτερες συσπειρώσεις και να ηγεμονεύσουν. Θα ήταν λάθος να οδηγηθούμε σε πρακτικές που προσιδιάζουν στο σύνδρομο του σκαντζόχοιρου για να περιχαρακωθούμε και να διαφυλάξουμε την ιδεολογική μας καθαρότητα. Στις καλύτερες παραδόσεις της ιστορικής Αριστεράς είναι οι πλατιές συμμαχίες.

Είναι το Ποτάμι ένας δυνάμει εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και προ εκλογών, αν και εφόσον χρειαστεί;

Αν εννοείτε την αλλαγή σύνθεσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όχι. Οφείλω να αναγνωρίσω ότι το Ποτάμι σε όλη αυτή τη διάρκεια της κυβερνητικής μας πορείας έκανε προγραμματική αντιπολίτευση, σε αντίθεση με ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που κάνουν δομική αντιπολίτευση επί μονίμου βάσεως. Οφείλω επίσης να αναγνωρίσω στον κ. Θεοδωράκη ότι ο ίδιος και το κόμμα του στήριξαν κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, όπως και την ανάγκη επίλυσης του μακεδονικού.

Δηλαδή το φλερτ που φημολογείται με τους κ. Λυκούδη και Δανέλλη δεν ισχύει;

Τους τιμώ και τους εκτιμώ. Για παράδειγμα, με τον κ. Δανέλλη φάνηκε τους τελευταίους μήνες ότι είχαμε σημαντική πολιτική συμπόρευση σε ένα εθνικό ζήτημα. Αλλωστε ο κ. Δανέλλης είναι σαρξ εκ της σαρκός μας. Ηταν βουλευτής του Συνασπισμού τη δεκαετία του ’90 και από εκεί και πέρα, για λόγους του τότε κομματικού μας σχηματισμού αλλά και του Σπύρου, χώρισαν οι δρόμοι μας. Επειδή το αίμα νερό δεν γίνεται, δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα τι θα γίνει στο μέλλον. Αισθάνομαι όμως ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, εισχώρηση του ιδιωτικού τομέα στο ασφαλιστικό σύστημα, πλαφόν εισόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και κατάργηση των κοινωνικών κριτηρίων στις προσλήψεις του δημοσίου. Ποια η άποψή σας για το πρόγραμμα της ΝΔ;

Η ΝΔ έχει ως πολιτική προμετωπίδα τις ιδέες ενός παρηκμασμένου νεοφιλελευθερισμού, τις οποίες παρουσιάζει ως καινοτόμα ατζέντα. Είναι σαφές πως όσα δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει η καταστροφική θητεία της κυβέρνησης Σαμαρά θέλει να τα υλοποιήσει η ΝΔ υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη. Πρόκειται για εξαγγελίες που μοιάζουν με ρεβάνς έναντι της κοινωνίας. Η Ελλάδα ύστερα από πάρα πολλά χρόνια έχει βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, με τα 4/5 των ασφαλισμένων να καταβάλλουν λιγότερες εισφορές σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν. Βεβαίως, για το 20% των ασφαλισμένων που οι εισφορές είναι μεγαλύτερες θα πρέπει ίσως να θεσπιστεί ένα πλαφόν στο άθροισμα φόρων – ασφαλιστικών εισφορών. Εμείς πιστεύουμε ότι ο δημόσιος τομέας πρέπει να εγγυάται τη συνταξιοδότηση και την πρόνοια, γιατί υπάρχουν αρκετά αρνητικά παραδείγματα για το τι συνέβη όταν τμήμα της κοινωνικής ασφάλισης πέρασε στον ιδιωτικό τομέα – και στη χώρα μας και διεθνώς.

Τι σημαίνει η κατάργηση των κοινωνικών προσλήψεων στο δημόσιο για τους πολίτες με σημαντικό ποσοστό αναπηρίας και τους πολύτεκνους;

Ο κ. Μητσοτάκης κάθε φορά που δίνει συνέντευξη αποκαλύπτει τον αντικοινωνικό και απάνθρωπο χαρακτήρα του πολιτικού του προγράμματος. Σας θυμίζω τη δήλωσή του στην περσινή ΔΕΘ, όταν είπε ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι φυσική νομοτέλεια. Αρα, κατά τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη, πρέπει να λειτουργήσουμε με όρους ζούγκλας και κοινωνικού κανιβαλισμού.

Πρόσφατα η ΝΔ καταδικάστηκε έπειτα από αγωγή της Τράπεζας Πειραιώς για τον μη εξυπηρετούμενο δανεισμό ύψους 160 εκατ. ευρώ. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ θεωρεί «ηθικώς ορθό» να υπαχθεί το κόμμα του στον νόμο Κατσέλη…

Μου κάνει εντύπωση ότι η ΝΔ που τόσα χρόνια δεν μπορεί να νοικοκυρέψει τα του οίκου της θέλει να κυβερνήσει και να νοικοκυρέψει τη χώρα. Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του κ. Μητσοτάκη ότι θα ρυθμίσει τα χρέη του κόμματος, τρία χρόνια μετά έχει αποτύχει· και δεν απέτυχε επειδή το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Απέτυχε με βάση τις αποφάσεις των δικαστηρίων ύστερα από αγωγές των τραπεζών. Εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι ενόσω η ΝΔ φαίνεται πως ειδικεύεται στις λογιστικές αλχημείες κάθε τύπου, τελικά αδυνατεί στοιχειωδώς να εξυπηρετήσει τον δανεισμό της.

Συγκεκριμένα Μέσα επέβαλαν τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα ως κομμάτι της εσωτερικής επικαιρότητας. Οσα εκτυλίσσονται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής μεταδίδονται ως δυσοίωνη προβολή για το τι περιμένει την Ελλάδα με την Αριστερά στην εξουσία. Ωστόσο η Αργεντινή με δεξιό πρόεδρο οδεύει στο πιο βίαιο πρόγραμμα προσαρμογής με τη σφραγίδα του ΔΝΤ. Γιατί τα ίδια Μέσα δεν δείχνουν αντίστοιχο ζήλο για όσα εκτυλίσσονται στην Αργεντινή;

Τμήμα των ελληνικών ΜΜΕ δείχνει να μην καταλαβαίνει τη διαφορά μεταξύ Λατινικής Αμερικής και Ευρώπης. Στον αντίποδα, η ΝΔ λειτουργεί ως λατινοαμερικανική Δεξιά, δηλαδή ακραία νεοφιλελεύθερη, ακραία υποταγμένη στη στρατηγική του ΔΝΤ και ακραία εμπαθής απέναντι στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ επιστρέφει στην Αργεντινή έπειτα από αίτημα της δεξιάς κυβέρνησης. Αντί λοιπόν να μας λένε ότι θα κάνουμε την Ελλάδα Βενεζουέλα, να δουν οι ίδιοι μήπως με το ακραία αντικοινωνικό πρόγραμμά τους κάνουν την Ελλάδα Αργεντινή. Εμείς θέλουμε την Ελλάδα σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με την κοινωνία όρθια και συνεκτική.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter